Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kamera, klapka, jedeme!

Česká republika má stále více a více režisérů, kteří natočí tisíce a tisíce hodin na film zaznamenaných příběhů, silných i těch slabších, ročně - nejrychleji rostoucí skupinou mezi režiséry jsou přitom tatínci, kteří pro samou potřebu "udělat dětem něco na památku, že jo", zapomínají, že jsou vlastně tatínky a stávají se z nich režiséři se všemi jejich neduhy.

     Když jsem odcházel před třinácti roky z malé vesničky za štěstím do Prahy, byl jsem vždycky u vyjevení, když jsem na Starém Městě potkával průvody japonských turistů, ověšených fotoaparáty a digitálními kamerami a točících a fotografujících nejen krásy Prahy, ale i zajímavosti typu "zátiší s odpadkovým košem", "portrét u kandelábru" a další, podobně umělecky přitažlivé objekty.

     Když jsem odcházel loni po dvanácti letech z Prahy na malé město do jižních Čech, nečekal jsem, jak moc jsme se toho, co se týče natáčení a fotografování, od japonských turistů naučili my, obyvatelé středoevropské kotliny všech ras, vyznání a věku. Jistě, jezdíme s rodinou po výletech a tak jsem si mohl za poslední roky všimnout, že kamera a digitální fotoaparát se stávají nedílnými členy mnohých rodin (včetně té mojí), ale až na malém městě jsem si všiml, že se z dobrých pomocníků stávají vládci mnohým z nás.

     Začalo to na dětském karnevalu letos v zimě - do soběslavského kulturního domu přišlo docela dost dětí, téměř všechny v maskách a téměř všechny v doprovodu rodičů. A tyhle děti v maskách se chtěly bavit - a světe, div se, chtěly se bavit se svými rodiči. To byl ale problém - maminky většinou seděli u stolů a klábosily a z tatínků se stali režiséři - kolem parketu, kde se proháněly děti, to byl najednou samý Forman a Fellini - sem se koukej, natoč se doleva, híml hergot, trošku se hejbej, koulel očima mladý, dobře oblečený tatínek s digitální kamerou, ukrytou v dlani, na svého synka, který chtěl být pirátem a namísto toho musel poslušně stát modelem. Když byl záber hotov, tatínek spokojeně mlaskl a šlo se na záběr další. Chyběla je klapka. Ale věřím, že i to jednou, v nedaleké budoucnosti, přijde.

     Podobných tatínků jsem na zméněném dětském karnevalu napočítal kolem patnácti, což mě osobně přijde dost - tihle tatínci se nepřišli bavit se svými dětmi, přišli vyrábět rodinný archív, který pak budou představovat při návštěvách babiček, dědečků, tetiček a strýčků nebo rodinných dobrých i méně dobrých známých, kteří nabudou dojmu, že ti Novákovi se dětem věnují jako nikdo.

     Aby to ale nevyznělo tak, že kážu vodu a sám víno piju - já taky natáčím a fotím své děti, i na onom  karnevalu jsem fotografoval, ale jen na památku, ne s myšlenkou, hele, tohle musí bejt dobrej záběr, sousedi, až přijdou na kafe, budou čubrnět a možná i závidět, jak se umíme s našimi dětmi bavit a kde všude s námi byly.

     Nic, rozepsal jsem se se, musím končit, je neděle, jedeme na výlet - děti se těší (tedy to větší, to malé ve věku čtyři měsíců se tváří zatím tak trochu tajemně a vyhýbavě), manželka taky - baterie v digitálním fotoaparátů a kameře jsou nabité, paměťové karty prázdné a nedočkavé záběrů, ještě promyslet kompozici a jedeme, snad bude dobré světlo, domácí archív je třeba dozásobit novými snímky, za týden přijedou známí, tak ať vidí, že my se dětem věnujeme. Zdraví vás Novákovi...

 

 

 

Autor: Marcel Kupka | neděle 10.5.2009 13:30 | karma článku: 11,03 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Marcel Kupka

Nezapomeňte. Před 61 lety začal proces s Miladou Horákovou

Lid se hněval. Imperialističtí agenti a rozvraceči republiky musí viset! Závodní rady KSČ, uliční výbory téže (jediné povolené) politické strany, revoluční umělci. Ti všichni se vyjadřují jasně a nekompromisně – soudní tribunál, který zasedl poprvé 31. května roku 1951, dostal celkem 6300 rozhořčených rezolucí, které žádaly smrt třinácti osobností české politiky a kultury, které si komunistický režim a sovětští poradci Lichačev a Makarov vybrali do představení, nazvaného proces s Miladou Horákovou.

31.5.2012 v 15:12 | Karma: 13,71 | Přečteno: 765x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Witold Pilecki, dobrovolný vězeň z Osvětimi. Popraven Poláky.

V posledním článku jsem zmínil neobyčejný příběh Denise Aveye, britského válečného zajatce, který dvakrát tajně na velmi krátký čas (vždy na jeden den a jednu noc) pronikl do Osvětimi, aby zajistil důkazy o nacistických zvěrstvech. Witold Pilecki, kterého v komentářích pod článkem připomenul jeden z komentujících, zašel mnohem dál. Jako jediný člověk vůbec se nechal do Osvětimi dobrovolně zavřít. Na celé tři roky a ze stejného důvodu jako Brit. A zatímco Avey slaví ve svých devadesáti letech úspěch knihy, která jeho příběh vypráví, Witold Pilecki byl popraven. Ne v Osvětimi, ne nacisty. Pileckého popravili 25. května 1948 Poláci. Na den přesně před 64 lety.

25.5.2012 v 0:56 | Karma: 24,75 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Muž, který pronikl do Osvětimi. Denis Avey a jeho příběh

Bylo, nebylo. Za devatero horami, devatero řekami. Pohádky začínají obvykle takhle. Denis Avey zažil na konci druhé světové války příběh, který se mnohým zdá být pohádkou také. Sám sebe propašoval do tábora smrti v Osvětimi, aby mohl po válce svědčit proti zločinům, kterých se tam dopustili nacisté. Stalo se skutečně všechno tak, jak svěřil devadesátiletý Avey papíru? Mnozí hlasitě křičí, že ne, další mnozí se je snaží ještě hlasitěji překřičet, že ano.

23.5.2012 v 10:26 | Karma: 22,41 | Přečteno: 3159x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Ke sjednocení Německa nikdy nedošlo aneb Plán N

Miluji knihy, které nabízejí alternativní vidění skutečnosti. Alternativní verzi historie. Plán N Simona Urbana (v originále Plan D) je jednou z nich. Vyjde sice až na konci června (v Odeonu), už teď si ale o něm dovolím napsat pár vět. Zápletka? Určitě stačí zmínit jediné a ti, kdo jezdili na Balt s výjezdní doložkou, budou vědět - píše se rok 2011, ke sjednocení Německa nikdy nedošlo, u moci v NDR je už 22 let Egon Krenz. Ano, ten Egon Krenz. Nástupce Ericha Honeckera ve funkci generální sekretáře SED.

20.5.2012 v 23:11 | Karma: 8,28 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Divoši? Noir není jen Švédsko. Winslow a Stone jsou důkazem.

Synonynum pro dobrou (masovou, nutno podotknout) detektivku? Dlouhá desetiletí především Agatha Christie. Poslední dva roky "severská krimi". Začalo to Larssonem, pokračuje Nesboem a přicházejí další. Severští autoři si také (právem) vysloužili přízvisko "noir". Dobrá "noir" detektivka se ale píše i jinde v Evropě. A taky za mořem. Jedna z těch hodně dobrých amerických vyjde česky v červenci a v červenci se na ni budete moci také v premiéře jít podívat do kina - strhující jízdu Divoši napsal Don Winslow a natočil Oliver Stone.

17.5.2012 v 14:18 | Karma: 7,09 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Bloger, book lover, specialista na komunikaci. Rodič. Manžel. A taky zakladatel a exmajitel internetového knihkupectví Eruditus.cz. Ještě jednou - EXmajitel.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky