Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Mír.

Když se Neville Chamberlain vrátil z Mnichova, tvrdil, že zachránil mír pro Evropu. Všichni víme, co následovalo válka a miliony mrtvých.

Chamberlain a Daladier darovali Hitlerovi území, které nebylo jejich. Dnes je hodně lidí, kteří chtějí darovat Putinovi území které není jejich. Jak Putin zdůvodňuje svůj nárok a jakou cenu má jeho slovo? Není důležité, kdo za něho v danou chvíli mluví, rozhoduje on.

Ještě 10. 02.2022 novinové titulky hlásaly: „Dialog němého s hluchým, prohlásil ministr Lavrov po jednání se šéfkou britské diplomacie Trussovou.“ Podle Lavrova ruská strana opakovaně a podrobně vysvětlovala svůj postoj a uvedla argumenty, které dokazují neopodstatněnost obav z invaze na Ukrajinu. Rusko nikomu nevyhrožuje a Západ postoje Moskvy nevnímá nebo je ignoruje, uvedl Lavrov.

16. 02.2024. Rusko nechystá útok na Ukrajinu nyní ani v blízké budoucnosti. Německému listu Die Welt to řekl ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov. Varování Spojených států, že ruské jednotky podniknou invazi na Ukrajinu, možná už ve středu, diplomat odmítl. „Války v Evropě jen málokdy začínají ve středu,“ citovala z jeho vyjádření agentura DPA.

Ve čtvrtek 24. 2. 2022 napadlo Rusko, Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Putin prohlásil, že mu jde o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny. Moskva prý nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. „Spravedlnost a pravda je na ruské straně,“ prohlásil šéf Kremlu s tím, že veškerá odpovědnost za možné krveprolití bude plně a zcela v odpovědnosti ukrajinského režimu. A nastalo bezuzdné vraždění.

Následovaly různé důvody, proč byla Ukrajina napadena jedno nepravděpodobnější než druhé. Historicky Ukrajina patří Rusku, Putin jako Petr Veliký, Ukrajina a Ukrajinci neexistují, jsou to Rusové. Ukrajina je komunistický výtvor. A teď se pomalu blížíme ke skutečným důvodům. Sovětský svaz se neměl nikdy rozpadnout. Vyhlášení samostatnosti jednotlivých republik bylo nezákonné. Rusko chce být vůdcem při vytváření nového pořádku, proto musí být obnoveno v hranicích bývalého Sovětského svazu. Teď to důležité pro nás musí být obnovena vlivová sféra do podoby před rokem 1989.

Ti, kdo chtějí mír za cenu obětování Ukrajiny vytvářejí podmínky pro splnění Putinových cílů. Jakmile se agresorovi začne ustupovat nikdy to neskončí. Agresor nemá nikdy dost a imperiální choutky Ruska jsou dobře známy. Volání po ukončení podpory Ukrajině vytváří precedens pro neochotu pomáhat dalším napadeným nebo hrubě ovlivňovaným zemím, včetně nás. Chápu volání po míru, kdo by ho nechtěl, ale nechápu volání po míru jenom pro získávání politických bodů, bez ohledu na následky. Ti dnešní i budoucí mrtví nejsou jen zprávy v mediích, teče opravdová krev, mrzačí se konkrétní lidé. Dosáhne-li Rusko svých cílů budou zavíráni, vražděni a perzekuováni skuteční lidé jenom pro odlišný názor. Příkladů Rusko poskytlo dost.

11. 4.2024

Ruský politolog Dmitrij Jevstafjev prohlásil, že Rusko chce změnit budoucnost Evropy a že během této „změny“ dojde ke smrti nebo zmrzačení až 250 milionů Evropanů. Jevstafjev to řekl v pondělní propagandistické show Vladimira Solovjova na televizi Rossija-1, kde dále uvedl, že padlí Evropané budou „cenou“ za jadernou válku a že Rusko musí lidem v Evropě ukázat „jejich smrtelnost“.

Malinkou ukázkou nových pořádků byl telefonát íránského ministra zahraničí Hosejna Amira Abdollahija Lavrovovi před útokem na Izrael.

Autor: Václav Kunft | neděle 14.4.2024 13:01 | karma článku: 22,64 | přečteno: 580x
  • Další články autora

Václav Kunft

Padala hvězda

Když se člověk dostane ve špatný čas, na špatné místo, nemůže to dopadnout dobře. Takový je ale život, tak je to nejlepší hodit za hlavu.

25.7.2024 v 14:26 | Karma: 12,49 | Přečteno: 231x | Diskuse | Poezie a próza

Václav Kunft

Trojúhelníkový park (Poněkud trhlé Libozvuky)

Trhlé Libozvuky sice stále musí znít pěkně, ale na rozdíl od těch klasických musí dávat nějaký, i když trochu trhlý, smysl. Tady se jedná o podivnou vlastnost parku.

21.7.2024 v 10:52 | Karma: 10,24 | Přečteno: 208x | Diskuse | Poezie a próza

Václav Kunft

Pochyby (Poněkud trhlé libozvuky)

Trhlé Libozvuky sice stále musí znít pěkně, ale na rozdíl od těch klasických musí dávat nějaký, i když trochu trhlý, smysl. Tenhle zpochybňuje fenomenologii.

18.7.2024 v 9:53 | Karma: 13,10 | Přečteno: 323x | Diskuse | Poezie a próza

Václav Kunft

Vedro

Někdy nevíte, zda se to přihodilo vám, nebo vám to někdo o někom jiném vyprávěl? Třeba se vám to zdálo, nebo jste si to vymyslel?

14.7.2024 v 14:17 | Karma: 12,88 | Přečteno: 347x | Diskuse | Poezie a próza

Václav Kunft

Malá vítězství II

Občas je nutné zahodit trudnomyslnost a přestat ze sebe chrlit ty srdcervoucí bláboly. Chce to sednout si ke kafíčku a plácat, žvanit, prostě si povídat.

11.7.2024 v 14:52 | Karma: 13,05 | Přečteno: 305x | Diskuse | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 14,69
  • Průměrná čtenost 276x
Dědek ročník 1946. Původním povoláním básník a tremp. Potom exulant, starostlivý otec, podnikatel, trochu cestovatel. Nyní důchodce píšící své posledniny. Celoživotní student.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

  • Eva Sádecká