Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krym v datech.

Stále se objevují zprávy o Krymu. Zjistil jsem s hrůzou, že o Krymu až na to, že to jednou byl tatarský chanát nevím nic. Tak jsem vyhledal pár dat.

Krym v datech.

1300-800 př. n. l. žil v okolí dnešního Kerčského průlivu kočovný národ Kimmeriů.

800–600 př. n. l. obývali hlavně jih poloostrova Taurové podle nich Řekové nazývali poloostrov Tauris. Tam byla bohyní Artemis unesena Ifigenie.

600–300 př. n. l. začali na poloostrov pronikat ze severu kočovní Skytové. Na území dnešního Simferopolu založili své hlavní město Skytská Neapol.

513 př. n. l. napadl Skyty perský král Darius I, území poničil, vypálil, ale nesvedl žádnou bitvu.

300–200 př. n. l. začali zakládat kolonie kolem jižního a jihovýchodního pobřeží a na protilehlém Tamaňském poloostrově. Spojením kolonií vzniklo řecké Bosporské království, jehož nejdůležitějším městem byl Chersonesos, dnešní Sevastopol. Řekům se nepodařilo ovládnout celý poloostrov. Skytové se snažili získat přístup k moři a vytlačit Řeky. Řekové z Chersonesu požádali o pomoc pontského krále Mithridatese VI, ten Skyty porazil a Bosporské království se stalo Pontskou kolonií.

100 př. n. l. Bosporské království bylo ve válkách proti Mithridiatovi VI napadeno Římany, Římanům se podařilo založit námořní základny okolo Chersonesu.

70. léta n. l. Římané vybudovali pevnost na mysu Ai-Todor a silnici do dnešního Sevastopolu.

250 n. l. Gótové vpadli na Krym a zničili Skytská opevnění.

350 n.l. Hunové zničili evropská gótská království včetně toho krymského. Zničili i skytský stát a řecká města, která vyloupili a spálili.

400 n.l. Na poloostrově se objevují polokočovní Bulhaři. Řím je nahrazen Byzancí. Císař Justinián začíná stavět pevnosti na obranu spojenců v Alustonu, Gurzufu a na dalších místech.

500 Chazarská říše pohltila Bulhary. Chazaři vytvořili nejsilnější stepní říši, ovládali obchodní cesty mezi Evropou a Asií. Chazaři sebrali Byzanci velkou část Krymu, později však s ní uzavřeli smlouvu na obranu proti Arabům.

600-1100 Jihozápadní Krym se stal významným centrem ortodoxního křesťanství s následnickým státem Byzance, knížectvím Theodora. Roku 861 na území dnešního Sevastopolu vyzvedli Cyril a Metoděj ostatky sv. Klimenta, které přenesli na Moravu. Podle pověsti zde byl roku 988 pokřtěn Kyjevský kníže Vladimír I, který byl později svatořečen.

1200 Benátčané a Janované kolonizují krymské pobřeží, snaží se ovládnout obchodní cesty vedoucí po Černém moři.

1243 Na Krym vpadnou Mongolové a Krym se stává součástí Zlaté hordy

1420-1466  Zlatá horda se rozpadá a na Krymu spolu válčí několik náčelníků o nadvládu. Eventuálním vítězem se stává Hadži Girai. V roce 1441 ho Janované zmiňují jako krymského chána. Hadži podporuje usedlý způsob života, řemesla, stavění chrámů, a to jak muslimských, tak křesťanských. Dosáhl vojenské spolupráce s Polsko-Litevským královstvím. Hlavním městem se stává nejdříve Staryj Krym a posléze Bachčisaraj.

1467-1515  Mengli I Girai po porážce od bratra i Turků se vždy dokázal vrátit na trůn a zasloužil se o rozšíření a prosperitu chanátu. Uzavřel spojenectví s Moskevským velkoknížectvím proti Polsko-Litevskému království, Hordě a Astrachaňskému chanátu.

1475  Turci dobyli Janovské pevnosti a knížectví Theodora na jihozápadním Krymu a získali rozhodující vliv nad Krymským chanátem.

1500 1700  Moskevské velkoknížectví a později Rusko opětovně napadlo Krymský chanát. Kozáci napadali turecké pevnosti a tatarská osídlení.

1768-1774  Rozhodující Rusko-Turecká válka. Kateřina II Veliká poráží Turecko a získává strategický přístup k Černému moři. Krymský chanát je prohlášen nezávislým na Turecku a stává se ruským protektorátem. Kerč se stává ruským městem.

1783 Krym je pohlcen Ruskem a krymská šlechta získává stejná práva jako ruská šlechta. Rusové budují Sevastopol jako hlavní přístav černomořské flotily a Simferopol (1784) v centrálním Krymu.

1787 Nejdražší výlet v historii. Kateřina Veliká a císař Josef II zajeli na Krym, Kateřina chtěla ukázat bohatství a sílu Ruska.  Grigorij Potěmkin, aby zastřel skutečný stav věcí, staví své proslulé vesnice.

1787-1791 Jedním z výsledků války bylo turecké uznání anexe Krymu Ruskem. Turecko mělo diplomatickou podporu Francie a Velké Británie. Rusku od roku 1788 pomáhalo Rakousko.

1853-1856 Krymská válka. Všechny Rusko-Turecké války se týkaly daleko širšího území než Krym. Jelikož toto jsou data o Krymu, ostatní území i z důvodu úspornosti nezmiňuji. Válku vyvolaly obavy Osmanské říše, Francie, Velké Británie a Sardinského království z Ruské expanze směrem k Bosporu. Válka se odehrávala z velké části na Krymu. Klíčové bitvy byly u Balaklavy (útok lehké kavalerie) a na řece Čorna, Rusové v nich byli poraženi. Na nátlak France byla válka v březnu 1856 ukončena. 30. března byla podepsána Pařížská mírová smlouva, Rusové se v ní vzdali některých území mimo Krym a spojenecká vojska opustila ruská města na Krymu. Ruský car a turecký sultán byli nuceni uznat neutralitu Černého moře.

1875 Výstavba železnice do Sevastopolu byla ukončena. Velký ruský a evropský trh se otevřel obchodu s vínem a zemědělskými produkty. Carská rodina si začala na Krymu budovat letní sídla.

1918-1921  Na Krymu probíhaly tvrdé boje a jedna vláda střídala druhou.

 

VládaObdobíDetail
květen–červen1918

 

1941-1944 Poloostrov by stejně jako zbytek Sovětského svazu byl téměř zničen, města v ruinách, ekonomie rozvrácená. Němci odešli z poloostrova v květnu 1944. Stalin nechal deportovat z Krymu etnické skupiny, které obvinil z kolaborace s Němci. Byli to Řekové, Bulhaři, Arméni a hlavně 230 000 krymských Tatarů. Při převozu do Uzbecké sovětské socialistické republiky v dobytčích vagónech zahynulo 100 000 lidí.

4-11 Jaltská konference. Roosevelt, Churchill a Stalin se dohodli na poválečném uspořádání světa. Rozdělení Německa do okupačních zón, reparacích a na účasti SSSR ve válce proti Japonsku. Na poválečném systému mezinárodní bezpečnosti a vzniku Organizace spojených národů.

1945 Krymská autonomní SSR byla nahrazena krymskou oblastí v rámci Ruské SFSR.

1954 Krymská oblast byla převedena ze správy Ruské SFSR do správy Ukrajinské SSR. Mýtus tvrdí, že to byl dar Nikity Sergejeviče Chruščova. Chruščov byl sice jeden čas první tajemník ukrajinské komunistické strany, ale jinak to byl etnický Rus. Tento krok byl schválen 25. ledna Prezidiem Komunistické strany Sovětského svazu a za tři týdny autorizován Prezidiem Nejvyššího sovětu SSSR.  1) oddělení Krymu bylo vznešeným aktem ze strany ruského lidu, aby tak připomenul 300. výročí znovusjednocení Ukrajiny s Ruskem (což je odkaz na smlouvu z Perejaslavi podepsanou v roce 1654 zástupci Ukrajinského kozáckého hetmanství [tehdy již oslabeného vladaře Bohdana Chmelnického; pozn. překl.] a cara Alexeje I. Moskevského) a projevil bezmeznou důvěru a lásku, již ruský lid cítí k ukrajinskému lidu; 2) předání bylo přirozeným výsledkem teritoriální blízkosti Krymu a Ukrajiny, společných základů jejich ekonomik a blízkých zemědělských a kulturních vazeb mezi Krymskou oblastí a UkrSSSR. Tak znělo oficiální zdůvodnění.

1970  Rozvoj turizmu na Krymu. Rozvoj těžkého průmyslu a používání chemikálií v zemědělství způsobuje ekologické problémy.

1974 Krym navštívil US prezident Richard Nixon. Jednalo se o setkání za účelem kooperace ve výstavbě letišť, dálnic a výrobě Pepsi Coly v SSSR.

1991 Kolaps Sovětského svazu, Krym se stává autonomní republikou v rámci nezávislé Ukrajiny. Postupný návrat krymských Tatarů

2014 Ruská anexe Krymu. Dále jsme sledovali ve zprávách.

Autor: Václav Kunft | středa 8.3.2023 17:52 | karma článku: 22,85 | přečteno: 647x
  • Další články autora

Václav Kunft

Noční déšť - proměna

Člověk má dar udělat z nepříjemného příjemné. Proč tedy mají někteří lidé potřebu ostatním lidem život znepříjemňovat?

18.5.2024 v 12:38 | Karma: 0 | Přečteno: 0x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Vlčí mák

Pokus o trochu krásna v době plné hnusu. Vlčí mák, květina vyžadující tak málo a dávající tolik. Stačí jí kousek obnažené ne příliš kvalitní půdy, třeba kráter po dělostřeleckém granátu.

16.5.2024 v 10:53 | Karma: 9,40 | Přečteno: 103x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Myšlenky blízké šílenství

Co napsat do perexu, kdo nemá fantazii ať to nečte. Kdo nemá duši kočovného pastevce ať to nečte. Kdo má v sobě alespoň trošičku filozofa a romantika, čtěte!

12.5.2024 v 10:05 | Karma: 6,92 | Přečteno: 178x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Pohádka o psu.

Když jsem tenhle list našel, tak jsem ho chtěl zahodit. Potom jsem si vzpomněl, co všechno se k němu váže a rozmyslel jsem si to.

7.5.2024 v 17:37 | Karma: 10,62 | Přečteno: 130x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Zvědavost

Člověk by rád věděl, co bude, ale zároveň z toho má i strach. S minulostí je to jiné, tam se může vrátit k tomu hezkému, úspěšnému a tomu zlému se vyhnout.

28.4.2024 v 11:09 | Karma: 7,71 | Přečteno: 107x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

  • Počet článků 265
  • Celková karma 10,52
  • Průměrná čtenost 254x
Dědek ročník 1946. Původním povoláním básník a tremp. Potom exulant, starostlivý otec, podnikatel, trochu cestovatel. Nyní důchodce píšící své posledniny. Celoživotní student.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

  • Eva Sádecká