Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zůstávají zde migranti, kterým nebyl v Německu udělen azyl? Co dělají Afgánci, kteří tu

i delší dobu žijí? Jak některé věci souvisí s Andrejem Babišem, politikou naší první republiky apod,? Proč se spoří Bohumil Doležal s Pavlem Bělobrádkem a i Milion chvilek pro demokracii? 

Jak jsem mohla splácat všechna ta témata dohromady? Co mají společného? Mají. Jednu triviální věc:

"Co nezažiješ dostatečně na vlastní kůži, tomu neuvěříš."

- Může se stát, že potkáte podivné muslimy, i můj táta zachraňoval dívku před obtěžováním od podivné skupinky mladíků  - v tramvaji. Ale kolika z vás se to stalo? Vidíte v Čechách někde nějaké uprchlíky? Statistiky hovoří o tom, že za poslední tři měsíce bylo zachyceno 21 osob v nelegálním pobytu v Čechách. Neubírá to na aktuálnosti toho, aby západ přehodnotil situaci, neubírá to na nutnosti hledat co nejrychleji celoevropské konkrétní řešení, když země Afriky nechtějí běžence vzít zpět, ale v rámci našich politiků a i našich bezpečnostních složek není třeba v současné době panikařit. Kdyby šlo do tuhého, i hranice by byla rychle postavená. Odborníci nejen mezi politiky, vojáky, ale i neziskovkáři potvrzují, že cizinci jako koření obohacují společnost a netřeba se jich obávat. Pokud se tvoří gheta a míchají se kultury ve srovnatelnějším poměru, nemůže to fungovat a je zaděláno na průšvih. V současné době v Čechách kdo zůstává, tak je většinou (20 000 muslimů) integrovaný (5000 jich tvoří uzavřenější komunity) a projevy xenofobie ho jen bolí a mrzí a je to zcela zbytečné (určitou otázkou jsou Teplice a Brno a v rámci cikánů je to otázka komplikovanější a k tomu budu sbírat materiály později). Přesto si může Tomio Okamura a i další na migrační krizi honit politické body a hlavně peníze způsobem, který zjednodušuje, nenavrhuje řešení v tom, kde je zakopaný pes. 

- Afgánci, kteří utíkali před Talibanem a chtěli se zde uchytit, tak to mají těžké, protože se nejsou schopni naučit jazyk. V rámci naší politiky jsou půl roku podporování, ale potom plav. Jen naprostá menšina to zvládne. Např. jeden lékař, který věděl, že za půl roku se nenaučí jazyk natolik, aby mohl žádat o místo své profese. Ale nevadilo mu mýt nádobí apod., protože šel za snem stát se u nás lékařem a začlenit se do naší společnosti. Po pár letech se mu to povedlo. Ti Afgánci apod., kteří se více sdružují v komunitách nebo nemají takovou proaktivitu se učit jazyk, nejsou tak úspěšní a někteří v neperspektivě se raději vrací do nebezpečné vlasti, protože tam alespoň mají šanci nějak zapadnout a žít i svoji kulturu. Sluníčkáři ještě nějací existují, ale jinak řada lidí z neziskovek zjišťuje, že integrace je mnohem obtížnější, než si mysleli a jen v malém procentu k ní skutečně dochází. Byla nutná zkušenost. 

- Mnoho lidí se mě ptá, jak je možné, že jsme si zvolili Babiše...s jasným záměrem monopolizace (bez ohledu na Čapí hnízdo a Korunové dluhopisy). Teď kupuje další média, jeho cílem není ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj...jeho cílem není ani rozvoj lidského potenciálu, ale co nejvíce peněz do kapsy z co nejvíce monopolního podnikání. Babiš není až zas tak nebezpečný tím, že by média zcela překrucovala fakta a ani tím, že Čapí hnízdo je podvod (to je problém směrem do Evropy, ale u nás takových podvodníků bylo skutečně více). Babiš je nebezpečný neustálým lhaním a překrucováním a vykrucováním, které se stává normou a je nebezpečný monopolizací. Pokud jsme hovádka boží a jediným cílem je "mít nějakou práci" a plný břich, pak skutečně budeme mít to, po čem toužíme. Pokud ale část společnosti touží i inovativně podnikat a další část (včetně bývalého ministra zemědělství Jurečky, ale hlavně odborníků z různých oborů) řeší problém sucha (kde co největší zisky na co nejméně kvalitních potravinách co nejlevněji pěstovaných nejsou cestou), pak je Andrej Babiš nebezpečný. Vždycky půjde cestou "aby se vlk nažral a koza zůstala celá" a tak efekt "pomalu vařené žáby" je zaručen, ale nikdo nevíme, jak moc budou zhoršené podmínky pro malé inovativní podnikatele nejen v zemědělství. Pokud je člověk živ i duchem, je degradace v tomto smyslu (být součástí monopolních koncernů) cestou, kterou se naše republika zatím ubírá. Před tím už varoval nejen Masaryk a tvořily se zákony v Evropě. Ale nevysvětlíš. Zase, dokud si nepadneme na držtičku...nebo ani nemusíme zcela (a proto se vařená žába může dlouho držet), tak jsou i demonstrace marné. 

- Ony nejsou úplně marné, protože čas od času, když se udělají hodně dobře - jako např. Milion chvilek pro demokracii v červnu na Václavském náměstí, kde byly desetitisíce lidí, tak to smysl má. Vystoupila zde řada zajímavých lidí, byly tu rodiny s dětmi, pak si o tom povídali...  https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=665770

Toto smysl má. Ale rozumím i Mikulášovi Minářovi, že v rámci Milion chvilek pro demokracii vyzval k odpočinku o prázdninách a koncentrací sil na podzim před senátními a místními volbami. Nemá smysl pořád demonstrovat a pořád se topit ve skepsi a aktivismu. Je třeba také podporovat vlastního Ducha, lásku, tvořivost. A to se v neustálých demonstracích opravdu dít nemůže. Člověk může dělat demonstrace každý den. Ale bude to mít smysl? Všechno víme, máme zažitý komunismus i klientelismus, Babiš je jen pokračováním. Ale určité procento lidí si nedá říci ani od svých nejbližších. Je nutná bolavá osobní zkušenost (pokud vůbec bude).

- V tomto smyslu měl Bohumil Doležal z Klubu na obranu demokracie spor nejen s Mikulášem Minářem, ale také např. s Pavlem Bělobrádkem. Pavel Bělobrádek mu na jeho výzvu k občanskému politickému aktivismu odpověděl sice svým naprosto netaktickým způsobem, kterým umí lidi naštvat (podobně jako s pejsáčkama), ale ve věcné stránce mu rozumím. Jeho stručná skeptická odpověď vzhledem k nějakému stávkování politiků na Václavském náměstí apod. je pro mě pochopitelná: 

a) má tolik aktivní práce (nejen on), že neví, kam dříve skočit (Marian Jurečka je také žádán na tolika místech, že vůbec nestíhá)

b) všichni vědí z tolika mnoha jeho projevů, jak se k celé věci staví a co více by tam zmohl?

c) má bolavou zkušenost z voleb: Nejde o procenta, ta kdyby byla rozdělena mezi demokratické politické strany a i Lidovci neměli o moc více, tak by to bylo o něčem jiném. Ta bolavá zkušenost je právě z kampaně, kde nasadili všechny možné prostředky, i knihu napsal, videa točil, všudemožně mluvil a stejně lidé chtěli oligarchu. Demokraté vystříleli náboje a čím více tomu věnovali v minulé vládě (což se právě netýká Stanu a Pirátů) a pak i v předvolební kampani systematičtěji, tím více vědí, že nezmůžou nic. V tuto chvíli mají klíč v ruce skutečně občané. A to ti mladí. Ti zhrzení polistopadovým vývojem (naprosto rozumím) nebo s komunistickou duší (starší generace) je pochopitelné, že volí Babiše. A zároveň je to výzva pro politické strany.  Tím více, že populismu s zachvacuje i část západního světa. Mladí musí uchopit co nejvíce šance v rámci inovativního průmyslu a pochopit, že monopolismus je cesta do pekel. Velkou výzvou bude globální obchod. Je to velký oříšek pro nás učitele a jsem hrdá na to, že se mi daří nikoliv politické strany, ale jednotlivá obecná témata ve škole živě otevírat a někteří deváťáci už začali sami sledovat situaci a jak se mnou, tak mezi sebou diskutovat. Nejen v této oblasti, ale obecně se zajímat o veřejné dění. Přesto je to zase jen určité procento a nedělejme si iluze, věc má ještě jeden háček:

- I přes opakované historické zkušenosti se noříme do dalších a dalších pastí, jako by to bylo herní pole, ve kterém si mohou další a další hráči zkoušet tato témata. Tak jako na západě velkou pracovitost, ale i své problémy (teď německý komplex a vůbec pokušení velkých států). Své lekce má Rusko a díky Bohu nežiji tam. Putin poznal, že přerod na demokratickou republiku je nereálný sen Gorbačova i Jelcina a sám ze svého snu musel vystřízlivět a vlastně mu ani (kromě toho, že si v tom už lebedí) nic jiného nezbývalo, než být diktátor a posilovat sebevědomí Rusů mezinárodním napětím, výboji a mocenskou hrou. Proto mi jde o jednotlivé žáky, aby měli možnost pochopit určité obecné principy, jde mi i o práci pro naši zemi, ale ve smyslu "karmajógy" - tj. služby, kdy nečekám konkrétní výsledky. 

- Může se zdát strašné v tomto smyslu žít v Čechách, ale je to krásná země, která se periodicky noří do marasmu a malichernosti, ale tím více má i velké duchy, ne nadarmo je středem Evropy a je zde snad nejvíce hlubokých duchovních lidí i s širokým obzorem. Vnímají to lidé celého světa. Západ (tím nemyslím jih Evropy) rodí obecně solidnější a uvědomělejší lidi, ale také do jisté míry stejnější a duchovní průraz nejde většinou za určitou hranici, i proto se tak rádi kamarádí s Čechy. Rusové jsou zase jiní: I ve skřetí společnosti se najdou vyspělí duchové a ti jsou potom velkým opozitem. Jak osobně, tak v umění (Čajkovskij, pravoslavné písně, sbory apod.)

Vývoje běží ve spirálách a draci se zakusují do svých ocasů...každý potřebuje získat plné vědomí, řadu zkušeností během časoběhu...obrázek z https://www.google.com/search?biw=1366&bih=613&tbm=isch&sa=1&ei=3vxcW6DhIInTgAaLqoCQCQ&q=ouroboros+&oq=ouroboros+&gs_l=img.3..0l5j0i30k1l5.14817.16145.0.17088.6.6.0.0.0.0.149.699.0j6.6.0....0...1c.1.64.img..0.2.266...0i19k1j0i30i19k1j0i8i30i19k1.0.RzD7Vj4geH4#imgrc=Gu4o0PZMAKfF1M:

Lze o řadě věcí mudrovat, ale dokud věci nemáte při vší snaze zažité do morku kosti, až na hranu, je těžké uvěřit těm, kdo to zažili a proto i tomu rozumím. "Sytý hladovému nevěří." Proto k tomuto článku otevírám diskusi, kde prosím diskutujme ale s určitými konkrétními závěry, ať to není plkání, ale vzejdou z toho další inspirace:

1) Jaké inspirace máte v tuto chvíli v rámci migrační krize kromě toho, co je diskutované?To, že není vhodné míchat kultury a že kvóty jsou nesmysl víme. Jednání o rychlejších azylových řízeních a tak rychlejším návratu probíhají. Češi, pokud by šlo skutečně do tuhého, tak staví hranici. Zatím není absolutně důvod k jakémukoliv vnitrostátnímu neklidu, protože muslimové od nás spíše odjíždí.Jde mi o zcela konkrétní praktické inspirace, které byste pro evropské i státní politiky měli. 

2) Jak se díváte na nutnost osobních zkušeností, ztráty historické paměti apod.? 

3) Co konkrétního byste přidali do vzdělání žáků základních škol v rámci občanské výchovy a zeměpisu?

4) Pokud máte konkrétní nápady v rámci inovativního průmyslu versus korporáty a monopoly.

5) Jak moc dodržujete v praxi princip, že tím, co kupujete, nejvíce ovlivňujete chod světa? Jak tím od koho kupujete, tak i v tom smyslu, za jakých podmínek to bylo vypěstované či vyrobené a zda to bylo i vůbec v Čechách. 

S úctou Alena Kulhavá

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Kulhavá | neděle 29.7.2018 1:20 | karma článku: 35,16 | přečteno: 11884x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik