Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V čem je důležitý Babiš, Okamura, Piráti, Lidovci a pravice v dnešní době?

Někdo může být z voleb radostný. Někdo smutný. Někdo trpět strachem či zhnusením. Ale to jsou jen emoce. To není smysl. Smyslem jsou výzvy pro nás pro občany. Jaké jsou?

Andrej Babiš a jeho ANO jsou ukázkou toho, jak se dělá politika jako business: Jako jeden z nejbohatších lidí v Čechách si mohl najmout lidi na upracovávání dat z toho, co mu lidé posílali jako podněty. Je v tom kus práce. Sám s lidmi mluvil, neboť pochopil, že je to to důležité: Svět čelí velkým problémům, které ale zatím lidé moc nechtějí slyšet. Je klid před bouří (která by mohla nastat, pokud včas nezareagujeme) a zároveň se právní stát zadírá ve svých kolesech: Pomalé soudy, exekuční mafie, příliš složité zákony proto, že se je každý snaží obejít. Andreji Babišovi nelze upřít zásluhy, že politický prostor rozhýbal. 

JAKÁ Z TOHO PRO NÁS PLYNE VÝZVA? 

Mluvit s politiky - na setkáních, která organizují (lze dohledat na jejich webech nebo FB), domluvit si v případě závažného problému schůzku (někdy se ukáže skulinka k možné schůzce), být více v kontaktu s místními zastupiteli a radnicí jako takovou (neboť ta přenáší podněty i do parlamentu). Ale ale mluvit  nejen s ANO, ale s více stranami, abychom si našli v konkrétních problémech každý z nás individuálně ty politické strany, které nás nejen vyslechnou, ale které nabízí konkrétní řešení takové, které odpovídá našim potřebám i jsou rozumná v rámci vývoje celého globalizovaného světa. V budoucích volbách volit tu politickou stranu, která v řešeních nejvíce reprezentuje každého z nás (jinak). Pro politické strany je to velká výzva vyjít mezi lidi a z druhé strany. 

JAKÁ JE DALŠÍ VÝZVA ZVOLENÍ ANDREJE BABIŠE? 

Andrej Babiš je  pro nás výzvou ještě v jedné věci. Čemu dáme přednost? Blahobytu a prosperitě nebo charakteru? Češi byli za druhé světové války proslulí svým kolaborantství, za komunismu svým prospěchářstvím a po revoluci jsme nedokázali oddělit ekonomickou a politickou moc (čehož i dnes Babiš využívá jak sám, tak ve vztahu k ODS a ČSSD a sám zloděj křičí "chyťte zloděje"). Výzva postavit se ke svědomí čelem přichází znovu teď: Přichází člověk, který nese znaky jedné mýtické postavy, se kterou když budete spolupracovat či jí podpoříte ve volbách, tak vám může zůstat v ruce později jen dubové listí. V jaké konkrétní podobě, to nikdo neví. Ale nabídne vám napřed bohatství. Je jen na nás, co zvolíme. Hraje se o vše - hraje se o naše Duše. Zvolením do vlády jsme si vybrali tu těžší variantu (nebude tam pravděpodobně tolik hlídačů - jiných politických stran), ale je to naše volba. 

Pro Andreje Babiš je to velká osobní výzva charakteru jak do minulosti, tak v současnosti, tak do budoucnosti. 

Tomio Okamura

je také schopný podnikatel, který má určitou pověst šíbra a jeho lži se v průběhu času stupňují. Už se netajil ani tím, že je jasné, že je lidi třeba napřed vyděsit a pak z toho zachraňovat - jedině tak je možné si podle něj přilákat voliče. Řekl to do očí i Danielu Hermanovi a mluvilo se o tom i v televizi. Povedlo se. Určité probuzení z mrákot je důležité, ale když je motivem vlastní politický kapitál a ne uvědomění společnosti, pak je celá politika od začátku špatně. Mnoho lidí nebere Tomia Okamuru už vůbec vážně jako člověka, ale deset procent mu věří. Tomio Okamura čelí i oficiálním obviněním od Lidovců a možná i dalších. 

JAKÁ JE TAM TEDY VÝZVA PRO NÁS? 

Výzva na probuzení, čtení relevantních médií, hovory s lidmi a upozorňování na lži. Nenechat se vystrašit populismem, ale snažit se hledat řešení na konkrétní problémy. 

Pro Tomia Okamuru je to velká výzva v tom, aby pochopil, že nejen ziskem a mocí je živ člověk, ale že skutečné štěstí pochází z charakteru a služby. 

Piráti a Topka 

měli v politické rétorice výhodu opozice - Lidovci a Sociální demokracie měli plné pracky pazourů vytvářet dobré zákony a dělat práci na ministerstvech (soc.dem ještě měla vnitřní konflikty). Jurečka odvedl vynikající práci, Bělobrádek započal inovativní průmysl, oba odzkoušeli první e-gowerment v malém, který přinesl úspory na ministerstvu zemědělství 50% v administrativě. Práce proběhly i na dalších ministerstvech všech stran, ale tu jsem neměla možnost moc sledovat. Lidovci a hlavně Sociální demokrati získali představu o Babišovi, který by se podle mého letos do vlády dostal dostal podobně, nebo ještě s většími procenty, protože by za sebou neměl kauzy. 

Piráti a Topka tedy měli jiný úkol, než Lidovci a Sociální demokracie: Nikoliv ukázat, že bezúhonná schopná pracovitá strana (Lidovci) může odvést dobrou práci, ale upozornit na to, že je třeba, aby se do příštího období oddělila demokracie a oligarchie. 

Piráti jako čerstvý vítr a s velmi pozitivní postavou Ivana Bartoše uspěli více, ale obě strany se dostaly do parlamentu, kde budou v opoziční práci pokračovat. 

JAKO VÝZVU TEDY TYTO POLITICKÉ STRANY dnes spolu i se Stanem a Lidovci PŘINÁŠEJÍ? 

Výzvu vnímání hodnoty skutečné demokracie, důležitosti jednotlivých orgánů, tj. i senátu a místních zastupitelstev jako rovnováha k Andrejovým zaměstnancům v rámci jeho politické strany a v rámci jeho zaplacených odborníků. Znovu apel na to, že s člověkem mnohonásobně trestně obviněným (i na Slovensku pro monopol), který káže vodu a pije víno (i kdyby odsouzený nebyl - využívá mezer v zákoně, které budou muset být opět zadělané), nelze spolupracovat: Nešťastná volba sociálních demokratů, kteří chtěli dostát minulé volbě občanů!! (opět naše odpovědnost!!) a klasická zodpovědnost Lidovců, aby s nimi nešel Okamura, ale oni jako čestná strana je minulostí, teď si musí lidé přímo zakusit vlastní zodpovědnost po těchto volbách. 

Lidovci? 

Lidovci kromě zkušeností s Babišem a výsledků na ministerstvech přinášejí apel na udržení současného směru dál:

- Pokračovat ve velmi dobře rozběhnuté transformaci zemědělství.

- Pokračovat v započatém inovativním průmyslu a stejně jako všechny demokratické strany vnímají důležitost transformace školství

- Jako většinou duchovní lidé lze od nich jako vždy očekávat bezúhonnost (i když i zde může někdo pochybit). Lidovcům je někdy předhazováno, že "pro koryto jdou s každým." To není pravda. Měli těžkou volbu v minulých volbách, kdy si byli vědomi, že je spolupráce s Andrejem Babišem může poškodit, ale nechtěli dopustit vládu Tomia Okamury, zvláště, když bylo třeba transformovat zemědělství a Bělobrádek doufal, že protlačí e-gowerment. Letos měli opět horkou chvilku, protože odchod z EU a NATO, kterému by měli jen přihlížet - to by bylo pro ně těžké. Vzhledem k tomu, že se ukázalo, že jsou politické strany snad? toto ohlídat i z parlamentu a občané musí převzít zodpovědnost za své rozhodnutí, rozhodli se jít do opozice. Marian Jurečka se bude věnovat zemědělství dále, ale v jiné pozici. Znám Lidovce osobně a skutečně v tom není primárně kalkul po místech, ale na prvním místě vědomí zodpovědnosti vůči státu a na druhém vůči kolegům ve straně. 

JAKOU PŘINÁŠÍ VÝZVU PRO NÁS?

Abychom si všimli výsledků Mariana Jurečky a to v rámci zemědělství, potravin, chovali se zodpovědně jako spotřebitelé. Abychom si všimli našeho hlasu v EU (Zdechovský, Jurečka, ale i další), nutnosti být tam dobře odborně i jazykově vybaven. Všimli si řešení migrační krize v konkrétním projektu (podobně jako Tomáš Zdechovský), pokračovali v započatých trendech inovace, vnímali důležitost školství a hlavně i rodin, neboť problémy ve školství z krize rodin vychází. Abychom si o Lidovcích sbírali přímé informace (včetně jejich konkrétních chyb!!) a nepapouškovali otřepané mýty. 

Celá pravice + střed demokratických stran? 

V rámci povolebních jednání se ukáže, kde jsou programové schody a které strany budou moci jak úzce spolu spolupracovat. Jedná spolu ODS, Topka, Lidovci, Starostové i Piráti. Více pravicové politiky v rámci inovativního průmyslu bude třeba, abychom se vrátili na trhy, ale témata rodiny a důchodu s tím souvisí a tak snad najde pravice konsensus se středovými stranami a levicovými stranami.  

JAKÁ Z TOHO PLYNE VÝZVA PRO NÁS? 

Pochopit, že i když tyto politické strany spojuje demokratický potenciál - a to i s ČSSD, která se musí ale zásadněji transformovat - tak budou mít na řadu věci odlišné pohledy a je to vpořádku. O tom je demokracie. Vzhledem k tomu, že ve státě nemáme ujasněno řadu věcí, nebudou jednání mezi politickými stranami jednoduchá. Politické strany odpovídají stavu naší společnosti. Naše neujasněnost se do nich jen promítá. (vztah k EU, euru, migraci, rodině, vzdělání, proaktivnosti apod.)

Držím nám palce, ať nejen tyto výzvy, ale i další, které vás teď napadají, zvládneme splnit. 

S úctou k českému národu Alena Kulhavá

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Kulhavá | čtvrtek 26.10.2017 17:25 | karma článku: 16,84 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:28

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik