V čem je důležitý Babiš, Okamura, Piráti, Lidovci a pravice v dnešní době?

Někdo může být z voleb radostný. Někdo smutný. Někdo trpět strachem či zhnusením. Ale to jsou jen emoce. To není smysl. Smyslem jsou výzvy pro nás pro občany. Jaké jsou?

Andrej Babiš a jeho ANO jsou ukázkou toho, jak se dělá politika jako business: Jako jeden z nejbohatších lidí v Čechách si mohl najmout lidi na upracovávání dat z toho, co mu lidé posílali jako podněty. Je v tom kus práce. Sám s lidmi mluvil, neboť pochopil, že je to to důležité: Svět čelí velkým problémům, které ale zatím lidé moc nechtějí slyšet. Je klid před bouří (která by mohla nastat, pokud včas nezareagujeme) a zároveň se právní stát zadírá ve svých kolesech: Pomalé soudy, exekuční mafie, příliš složité zákony proto, že se je každý snaží obejít. Andreji Babišovi nelze upřít zásluhy, že politický prostor rozhýbal. 

JAKÁ Z TOHO PRO NÁS PLYNE VÝZVA? 

Mluvit s politiky - na setkáních, která organizují (lze dohledat na jejich webech nebo FB), domluvit si v případě závažného problému schůzku (někdy se ukáže skulinka k možné schůzce), být více v kontaktu s místními zastupiteli a radnicí jako takovou (neboť ta přenáší podněty i do parlamentu). Ale ale mluvit  nejen s ANO, ale s více stranami, abychom si našli v konkrétních problémech každý z nás individuálně ty politické strany, které nás nejen vyslechnou, ale které nabízí konkrétní řešení takové, které odpovídá našim potřebám i jsou rozumná v rámci vývoje celého globalizovaného světa. V budoucích volbách volit tu politickou stranu, která v řešeních nejvíce reprezentuje každého z nás (jinak). Pro politické strany je to velká výzva vyjít mezi lidi a z druhé strany. 

JAKÁ JE DALŠÍ VÝZVA ZVOLENÍ ANDREJE BABIŠE? 

Andrej Babiš je  pro nás výzvou ještě v jedné věci. Čemu dáme přednost? Blahobytu a prosperitě nebo charakteru? Češi byli za druhé světové války proslulí svým kolaborantství, za komunismu svým prospěchářstvím a po revoluci jsme nedokázali oddělit ekonomickou a politickou moc (čehož i dnes Babiš využívá jak sám, tak ve vztahu k ODS a ČSSD a sám zloděj křičí "chyťte zloděje"). Výzva postavit se ke svědomí čelem přichází znovu teď: Přichází člověk, který nese znaky jedné mýtické postavy, se kterou když budete spolupracovat či jí podpoříte ve volbách, tak vám může zůstat v ruce později jen dubové listí. V jaké konkrétní podobě, to nikdo neví. Ale nabídne vám napřed bohatství. Je jen na nás, co zvolíme. Hraje se o vše - hraje se o naše Duše. Zvolením do vlády jsme si vybrali tu těžší variantu (nebude tam pravděpodobně tolik hlídačů - jiných politických stran), ale je to naše volba. 

Pro Andreje Babiš je to velká osobní výzva charakteru jak do minulosti, tak v současnosti, tak do budoucnosti. 

Tomio Okamura

je také schopný podnikatel, který má určitou pověst šíbra a jeho lži se v průběhu času stupňují. Už se netajil ani tím, že je jasné, že je lidi třeba napřed vyděsit a pak z toho zachraňovat - jedině tak je možné si podle něj přilákat voliče. Řekl to do očí i Danielu Hermanovi a mluvilo se o tom i v televizi. Povedlo se. Určité probuzení z mrákot je důležité, ale když je motivem vlastní politický kapitál a ne uvědomění společnosti, pak je celá politika od začátku špatně. Mnoho lidí nebere Tomia Okamuru už vůbec vážně jako člověka, ale deset procent mu věří. Tomio Okamura čelí i oficiálním obviněním od Lidovců a možná i dalších. 

JAKÁ JE TAM TEDY VÝZVA PRO NÁS? 

Výzva na probuzení, čtení relevantních médií, hovory s lidmi a upozorňování na lži. Nenechat se vystrašit populismem, ale snažit se hledat řešení na konkrétní problémy. 

Pro Tomia Okamuru je to velká výzva v tom, aby pochopil, že nejen ziskem a mocí je živ člověk, ale že skutečné štěstí pochází z charakteru a služby. 

Piráti a Topka 

měli v politické rétorice výhodu opozice - Lidovci a Sociální demokracie měli plné pracky pazourů vytvářet dobré zákony a dělat práci na ministerstvech (soc.dem ještě měla vnitřní konflikty). Jurečka odvedl vynikající práci, Bělobrádek započal inovativní průmysl, oba odzkoušeli první e-gowerment v malém, který přinesl úspory na ministerstvu zemědělství 50% v administrativě. Práce proběhly i na dalších ministerstvech všech stran, ale tu jsem neměla možnost moc sledovat. Lidovci a hlavně Sociální demokrati získali představu o Babišovi, který by se podle mého letos do vlády dostal dostal podobně, nebo ještě s většími procenty, protože by za sebou neměl kauzy. 

Piráti a Topka tedy měli jiný úkol, než Lidovci a Sociální demokracie: Nikoliv ukázat, že bezúhonná schopná pracovitá strana (Lidovci) může odvést dobrou práci, ale upozornit na to, že je třeba, aby se do příštího období oddělila demokracie a oligarchie. 

Piráti jako čerstvý vítr a s velmi pozitivní postavou Ivana Bartoše uspěli více, ale obě strany se dostaly do parlamentu, kde budou v opoziční práci pokračovat. 

JAKO VÝZVU TEDY TYTO POLITICKÉ STRANY dnes spolu i se Stanem a Lidovci PŘINÁŠEJÍ? 

Výzvu vnímání hodnoty skutečné demokracie, důležitosti jednotlivých orgánů, tj. i senátu a místních zastupitelstev jako rovnováha k Andrejovým zaměstnancům v rámci jeho politické strany a v rámci jeho zaplacených odborníků. Znovu apel na to, že s člověkem mnohonásobně trestně obviněným (i na Slovensku pro monopol), který káže vodu a pije víno (i kdyby odsouzený nebyl - využívá mezer v zákoně, které budou muset být opět zadělané), nelze spolupracovat: Nešťastná volba sociálních demokratů, kteří chtěli dostát minulé volbě občanů!! (opět naše odpovědnost!!) a klasická zodpovědnost Lidovců, aby s nimi nešel Okamura, ale oni jako čestná strana je minulostí, teď si musí lidé přímo zakusit vlastní zodpovědnost po těchto volbách. 

Lidovci? 

Lidovci kromě zkušeností s Babišem a výsledků na ministerstvech přinášejí apel na udržení současného směru dál:

- Pokračovat ve velmi dobře rozběhnuté transformaci zemědělství.

- Pokračovat v započatém inovativním průmyslu a stejně jako všechny demokratické strany vnímají důležitost transformace školství

- Jako většinou duchovní lidé lze od nich jako vždy očekávat bezúhonnost (i když i zde může někdo pochybit). Lidovcům je někdy předhazováno, že "pro koryto jdou s každým." To není pravda. Měli těžkou volbu v minulých volbách, kdy si byli vědomi, že je spolupráce s Andrejem Babišem může poškodit, ale nechtěli dopustit vládu Tomia Okamury, zvláště, když bylo třeba transformovat zemědělství a Bělobrádek doufal, že protlačí e-gowerment. Letos měli opět horkou chvilku, protože odchod z EU a NATO, kterému by měli jen přihlížet - to by bylo pro ně těžké. Vzhledem k tomu, že se ukázalo, že jsou politické strany snad? toto ohlídat i z parlamentu a občané musí převzít zodpovědnost za své rozhodnutí, rozhodli se jít do opozice. Marian Jurečka se bude věnovat zemědělství dále, ale v jiné pozici. Znám Lidovce osobně a skutečně v tom není primárně kalkul po místech, ale na prvním místě vědomí zodpovědnosti vůči státu a na druhém vůči kolegům ve straně. 

JAKOU PŘINÁŠÍ VÝZVU PRO NÁS?

Abychom si všimli výsledků Mariana Jurečky a to v rámci zemědělství, potravin, chovali se zodpovědně jako spotřebitelé. Abychom si všimli našeho hlasu v EU (Zdechovský, Jurečka, ale i další), nutnosti být tam dobře odborně i jazykově vybaven. Všimli si řešení migrační krize v konkrétním projektu (podobně jako Tomáš Zdechovský), pokračovali v započatých trendech inovace, vnímali důležitost školství a hlavně i rodin, neboť problémy ve školství z krize rodin vychází. Abychom si o Lidovcích sbírali přímé informace (včetně jejich konkrétních chyb!!) a nepapouškovali otřepané mýty. 

Celá pravice + střed demokratických stran? 

V rámci povolebních jednání se ukáže, kde jsou programové schody a které strany budou moci jak úzce spolu spolupracovat. Jedná spolu ODS, Topka, Lidovci, Starostové i Piráti. Více pravicové politiky v rámci inovativního průmyslu bude třeba, abychom se vrátili na trhy, ale témata rodiny a důchodu s tím souvisí a tak snad najde pravice konsensus se středovými stranami a levicovými stranami.  

JAKÁ Z TOHO PLYNE VÝZVA PRO NÁS? 

Pochopit, že i když tyto politické strany spojuje demokratický potenciál - a to i s ČSSD, která se musí ale zásadněji transformovat - tak budou mít na řadu věci odlišné pohledy a je to vpořádku. O tom je demokracie. Vzhledem k tomu, že ve státě nemáme ujasněno řadu věcí, nebudou jednání mezi politickými stranami jednoduchá. Politické strany odpovídají stavu naší společnosti. Naše neujasněnost se do nich jen promítá. (vztah k EU, euru, migraci, rodině, vzdělání, proaktivnosti apod.)

Držím nám palce, ať nejen tyto výzvy, ale i další, které vás teď napadají, zvládneme splnit. 

S úctou k českému národu Alena Kulhavá

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alena Kulhavá | čtvrtek 26.10.2017 17:25 | karma článku: 16,84 | přečteno: 806x