Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nikdy nevíte!! Je to dobře nebo špatně?

Zajímavé události poslední tří dní. V tomto směru letním způsobem předatelné. Nejlepší je ta poslední událost :) ?

1) Chtěla jsem si v horkém cestování na chvíli ulevit ve Františkánské zahradě z Vodičkovy ulice v Praze a k tomu si dát zmrzlinu. Položila jsem si batoh a pánovi řekla: "Dám si jednu, ale napřed se napiju." Jenže jsem trochu ztratila pojem v čase a tak pro jistotu zkontrolovala. Ješkovy voči, musím hned jet, už je čas vyzvednout jógové učitele z Indie (Ameriky) na letišti. "Moc se omlouvám, ale neodhadla jsem čas a zmrzlinu už nestíhám, musím honem na letiště." Zmrzlinář naštvaně pokřikoval: "Jó, to známe tyhle finty, to tu dělá spousta lidí. Chce si na chvíli odpočinout." "Ale opravdu, mě přijedou indičtí učitelé..." Nebyl čas vysvětlovat. Ale až jsem se z letiště vracela, dala jsem si tu práci a i zmrzlinu si nejen vychutnala, než jsem měla další akci, ale vše i zmrzlinářovi vysvětlila (ne kvůli sobě, ale kvůli jeho pochopitelné skepsi). Kdybych si bývala ale zmrzlinu dala.....nejela bych na letiště zbytečně....protože za tři minuty psal kamarád, že učitelé nepřiletí (resp. až zítra), neboť zavřeli Frankfurtské letiště. A já už v metru zprávu nedostala a přečetla jsem si ji až na letišti. Jenže na druhou stranu i když jsem jela na letiště už podruhé zbytečně (učitelé měli přiletět ráno, ale zpozdilo se letadlo z New Yorku a to z Frankfurtu už nečekalo), preventovala jsem úpal, protože bych jinak bývala měla velké pokušení jít na sluníčko (a to jsem cítila, že není už ten den pro mě ok). Takto jsem mohla i zmrzlináři zlepšit dojem ze světa a v průběhu cesty být v lásce a vděčnosti svým rodičům, lidem, kteří mi pomohli a i svým učitelům. 

2) Plzeňskou ulici cestou domů přecházím v pozdní noci na červenou. Neříkejte to malým dětem, ať jim neděláte zmatek. Ve dne nemám chuť systematicky ohrožovat ani sebe a ani vytvořit nervozitu pro řidiče. Aut jezdí hodně a rychle. Ale později večer, kdy je klid, každé auto slyšet a vidět, nemám zájem brzdit noční jezdce, neboť sama vím, jak jsme s bývalým přítelem využívali noc k průjezdu Prahou na dlouhé cesty k zahraničním sborům. Omylem jsem v noci zmáčkla semafor a bylo mi to líto, přešla dřív, než padla zelená a auta musela zastavit....ale za chvíli viděla dobrý smysl: Chlapík mohl na zelenou přeběhnout a v rychlosti skočit do právě přijedší tramvaje. Nikdy nevíte...

3) Přicházela jsem s výletu a na Náměstí Míru hladová (přicházela jsem později) si chtěla dát pizzu. V batohu jen malá peněženka, kdyby mi ji někdo u koupání ukradl a tak jsem si neuvědomila, že je už skoro prázdná. "Hm, tak si ji nekoupím, mám jen 11 korun", řekla jsem prodavači. Ten něco zamumlal, čemu  jsem nerozuměla, ale znělo to přívětivě. "Ne, to jste moc hodný..." myslela jsem si, že v tak pozdní noci jedna pizza levněji pro něj je obdarování pocestného...a tak mi to za pár kroků bylo líto, že jsem to nepřijala a vrátila se. Ale situace se ukázala jiná "Takle se nedomluvíme", odpověděl prodavač, "nabízel jsem vám platbu kartou..." Uvědomila jsem si, že jsem špatně slyšela. Kartu jsem z pochopitelných důvodů s sebou neměla. A tak jsem odkráčela. 14 Kč rozdílu mezi tím, zda budu mít na ten nákup spíše melancholickou vzpomínku (nezranilo mě to, muž byl v právu a já jen nerozuměla) s pocitem větší anonymity, nebo kdyby mi pizzu za vše (11Kč), co jsem měla, býval pizzu prodal, propojilo by nás to lidsky a pak bych si spíše šla koupit pizzu k němu a oba s krásným pocitem bychom se znovu potkávali. I bych se ho i zeptala, zda mu to mohu vrátit (takto jsem už dvakrát vracela i pár desítek korun Vietnamcům blízko, kteří mi to sami nabídli - důvěřují mi a jsou rádi, že jim netykám zároveň s nimi občas prohodím pár slov). Každý máme jen určité dary intuitivního vnímání a jen určitou chuť experimentovat s lidskou dobrotou a je to tak v pořádku. Ve velkoměstě je to samozřejmě obtížnější. Ale třeba i tento muž začal díky mému přeslechnutí nad tímto tématem rozjímat? A já si uvědomila snížení své mozkové kapacity v horkém letním večeru. 

4) Jiná situace nastala na veřejném záchodě na Václavském náměstí. IP Pavlova zavřené, Náměstí Míru zavřené a i když jsem kupovala u Džoudyho knihu, tam také opravovali záchod....Na Václavském náměstí na WC mírný smrad cigaret, ale ještě se to dalo, věděla jsem, že nenačichnu tak, aby to moje indické učitel rušilo. Přesto je to vždy nepříjemná facka a ptám se v duchu výběrčího "musí to bejt?" a vím, že musí...a tak přestanu vnitřně remcat. Cikánský výběrčí mi nabízel pohlídat kytku. Za jeho hlavou jsem uviděla kytaru. "Jé, vy hrajete?" "Hraju, ale dneska mě tak moc bolí noha, vzal jsem si několik brufenů, nemám náladu a hlavně sílu..." Uviděl moji chuť si společně zazpívat a tak řekl "tak jo" a dali jsme pět písniček. Byl cikánsky muzíkální, já uvolněná, lidé kolem chodili "jé zpívací záchody, to jsme ještě neviděli" a my jim pověděli, jak hudba léčí tolik věcí...zatím se ve zpěvu k nám nikdo nepřidal. Ale třeba se přidáte příště vy. Pokud se mi totiž bude chtít čůrat a budu v blízkém okolí Václavského náměstí, je celkem jasné, kam zajdu.

Otevírám k tomuto článku diskusi, ale prosím o tuto strukturu: 
nemá smysl komentovat každý detail, PROSÍM ZDRŽTE SE HODNOTÍCÍCH A PITVACÍCH KOMENTÁŘŮ...ZKUSTE JEDNOU VYPUSTIT POSUZUJÍCÍ VĚČNĚ ŠTĚBETAJÍCÍ MYSL A PUSŤTE SE DO SRDCE...A PŘIDEJTE NĚJAKÝ SVŮJ ZAJÍMAVÝ SRPNOVÝ PŘÍBĚH.  

S přáním i v rámci vedra co nejkrásnějšího srpna Alena Kulhavá (obrázek z encyklopedia britanica)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Kulhavá | středa 8.8.2018 21:50 | karma článku: 16,42 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik