Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nesnášenlivost k voliči jiné strany nebo předkládání informací, abychom nezapomněli?

V současné době je společnost plná emocí kolem toho, jak dopadly volby. Také se tímto tématem zabývám a tento čas mi přijde nesmírně inspirativní. Vycházím se svých emocí? Co s tím dělám? 

Pan Špok na dvtv mluvil o tom, že pokud máme nenávist k voličům SPD či ANO nebo oni zase k voličům Lidovců či Topky, je to špatně a je to xenofobie par exelans. Naprosto s tím souhlasím. 

Podívejme se ale na celý proces trochu obšírněji. 

V těchto volbách kandidovaly strany tradiční (kde ODS se daří postupně vylézat z klientelistického systému) včetně stran s čistou minulostí (např. Lidovci). Vedle nich zajímaví noví Piráti, od kterých nevíme, co čekat a vedle toho SPD Tomia Okamury, který se netajil tím, že svoji kampaň má postavenou jako business: Vydělat peníze na tom, že sociální demokracie ani ODS a ani ANO nestrašili před uprchlíky dostatečně a je zde prostor urvat určité voliče - a tím i peníze z voleb. A vedle toho trestně stíhaný a v mnohých kauzách i z minula vězící Andrej Babiš se svým ANO. 

Tuto éru zahlazení stop businessu v politice zahájily Věci veřejné, které ale o více neusilovaly a Vít Bárta to nedotáhl do dokonalosti. 

Není xenofobií ani nenávistí pojmenovávat tyto záležitosti, stejně tak jako upozornit na jednání a lhaní Andreje Babiše. Pokud to média i občané nedělají, dochází k tomu, že se do politiky dostávají lidé, kteří tam nemají co dělat: Trestně stíhaní, velmi nemorální a ve velkých střetech zájmu: Sám pan prezident na to před pár lety upozorňoval, že lidé typu Andrej Babiš, pan Bakala atd. nemají v politice co dělat, jednalo by se o velký střet zájmů - je to nemyslitelné. Div se světe a máte to tu. Nejsem xenofob a žijící ve sociální bublině, když se opírám o Platóna, Aristotela, Masaryka, Snydera a koneckonců i v tomto rozumně a čestně uvažujícího kdysi Miloše Zemana. 

Odlišovat a formulovat je právě prevencí vůči anarchii a despotismus. A to jak před volbami, tak právě i po volbách, kdy probíhají další nestandardní procesy. 

Např. Timoty Snyder popisuje ve své knize, jak se k moci dostávají diktátoři a jak se jejich pozice vyvíjí. Popisuje 20 rad, jak tomu zabránit. Znaky spění k diktátorství zde máme a doufám, že zůstane jen u těchto počátečních znaků. Právě proto doporučuji si přečíst Snyderovu knihu "Tyranie" - tenká a velmi srozumitelná a i pro absolventy středních škol či učňáků. Ukazovat na určité body ve společnosti, ať se jedná o vládu či prezidenta považuji za občansky zdravé. 

Něco jiného z mého pohledu je nějaká nechutná dehonestace a nevnímání i pozitivních kvalit kohokoliv. K tomu se bohužel loni uchýlila z mého pohledu "pražská kavárna" - neměli jsme si co říci. Nevolila jsem prezidenta Miloše Zemana a považuji ho v řadě ohledů za problematického, ale vnímám zároveň jeho kvality a jediné řešení, ke kterému jsem nabádala, je zvolit si v lednu 2018 prezidenta lepšího. 

Něco jiného také v tom negativním slova smyslu je, pokud bychom cítili potom dlouhodoběji nesnášenlivost k lidem, kteří volili ANO či SPD, protože zde existuje řada dobrých důvodů, proč je lidé volili a v posledku má každý právo volit, jak cítí a platí "nesuď, abys nebyl souzen." Přesto je pochopitelná akutní frustrace části společnosti, tak jako byla pochopitelná v roce 1932 a později, 1946 i 1948. Nelze se divit intelektuálům, že si rvali vlasy a že si řada lidí rve vlasy dnes. 

Emoce jsou totiž přirozenou reakcí na nějakou skutečnost (a ve vlastním pohledu často alarm "pozor, tady se děje něco nebezpečného") a právě potlačování přirozených emocí vede k zášti a zlobě a tomu nejhoršímu. Pokud se teď vyvztekáme, vybrečíme (a ideálně ne v osobním kontaktu) - kdo to potřebuje - a pak jako občané různých pohledů budeme v pochopení jeden druhého žít spolu, tak je to ta nejlepší cesta. Ale tu nejde udělat uměle, emoce jsou někdy pro někoho důležitou součástí procesu, než dojde k pochopení druhé strany a i pokud možno (u duchovních lidí) vyššího smyslu celé situace - v současné době výsledku voleb.

Chybou je, když

a) hyperkorektní lidé odmítají dát právo lidem na emoce (věřím, že tam nepatří pan Špok),

b) jakákoliv skupina lidí odmítá přijmout po často nutném emocionálním procesu toho druhého v tom, jak volil, odmítá přijmout výsledek voleb a žije nikoliv v tvůrčím procesu "co mám dál dělat", ale točí se ve vlastní zraněnosti či naštvanosti, která může trvat i léta.

Přeji vám tedy maximální užitek z těchto voleb:

- inspirace v emocionálním procesu (kdo potřebuje).

- možnost pochopit i problematické věci.

- možnost zkusit modlitbu za politiky všech politických stran, kteří nejsou v lehké situaci.

- pokud vám některý politik připadá, že se pohybuje v mravní bažině, propojit se s Vesmírem v obecné modlitbě navíc pro něj i pro sebe. 

- možnost inspirace k výuce určitých principů u svých dětí, příbuzných, ve školách více, praktičtěji: principy demokracie, ale i principy svobodné vůle a životních lekcí. 

Přikládám svůj starší článek:

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=398990

S úctou k běhu událostí i k lidem Alena Kulhavá 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alena Kulhavá | sobota 4.11.2017 19:56 | karma článku: 17,03 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Volební spoty hrozí zelenými pomatenci i populisty. Ufoni slibují nadhled

22. května 2024  15:04

Česká televize začala vysílat volební spoty stran a hnutí, které kandidují v červnových...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Vlaky čím dál častěji narážejí do kamení na kolejích. Na vině je výzva na TikToku

22. května 2024  14:30

Premium Jen o vlásek unikli neštěstí v dubnu cestující na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Na...

Vychytávka jako z Jamese Bonda. Řidič za jízdy měnil na autě poznávací značky

22. května 2024  14:23

Pražští policisté si na začátku května všimli vozu, které nemělo odpovídající poznávací značku a...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1162x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik