Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klíč k řešení problému s migrací a zároveň komplikovanost konkrétních řešení

Pokud se na některé problémy snažíme přijít myslí, narazme někdy na zeď neřešitelné fáze. Jak tedy lze k problému přistoupit? Jak mě to napadlo? 

V předchozích dvou článcích jsem psala o pomoci Africe a také o Dublinu IV. Článek o Dublinu IV vybrali admini jako zajímavý. Proto předpokládám, že byl i srozumitelný. Ale přesto se našli čtenáři, kteří se v komentáři vyjadřovali (tj. předpokládám vymezovali? jinak by to nedávalo smysl) proti tomu, kde jsme zajedno. Zažívám toto na základní škole a není to dáno jen nižší inteligencí některých žáků, ale z 80% tím, že neposlouchají pečlivě. Doba je rychlá, scanujeme texty, posloucháme na půl ucha, protože jsme zvyklí na multitasking (někdo). Pak je i pro politiky těžké předat nějakou informaci, když to dopadne u některých tak, jak v mém článku. 

Doba je ale rychlá i na rozšiřování internetu do všech koutů světa a tak si vidíme do talíře všude a chápu Afričany, že chtějí do Evropy. 

Nezrychluje se pouze čas a nepropojuje se pouze svět, ale propojují se i problémy. Dostávají se do takové komplexity, že na ně odborníci už těžko hledají řešení. Dneska vám žádný ekonom neudělá dlouhodobější prognózu a i za krátkodobou bude stát proto, že nic jiného mu nezbývá. 

V rámci propojeného businessu je i zemědělská politika hodně obtížná (a klobou dolů před Marianem Jurečkou), protože musíte zohlednit zušlechťování vyčerpané krajiny, polí, klimatickou změnu, ale i prodatelnost zemědělských produktů (tj. nesmí být drahé). Kam až budeme moci jít v rekultivaci krajiny, abychom byli konkurence schopní, nebo se naše pole naopak vyčerpají zcela či neudrží vláhu, to je otazník do budoucna. 

Ani ve školství to není snadné: Zápasíme se závislostmi dětí na mobilech, sanujeme následky multitaskingu a rozpadlých rodin. 

Dneska jsem byla na muzikoterapeutickém workshopu a v jeden okamžik si uvědomila, jak jsme v napětí a v jakém protikladu stojí bytí tady a teď v rámci hudby (srdce, celý člověk) a na druhou stranu do budoucna řešení tak složitých problémů (přepálená hlava a i by si ji politici a jejich poradci - včetně mě - mohli ukroutit, zavařit). Zeptala jsem se tedy na to "CO JE KLÍČEM K ŘEŠENÍ TÉTO SITUACE A TO ZEJMÉNA V OTÁZCE AFRIKY". Vytáhla jsem si k tomu kartu "HOJNOST". V rámci hlubokého bytí v hudbě mi přišel i konkrétní význam této karty teď a tady v této situaci: "Měli bychom si být vědomi hojnosti všude kolem nás. Jak my, tak Afričané. Hojnosti lásky energie. Hojnosti možností a nutnosti volnosti pro vesmír. Harmonii vlastního chtění a osudu (lekcí). Pokud se Afričané kousnou v pocitu chudáčků nebo pocitu ochuzení, vyvolá to velkou negativní energii proti životu samotnému." Těžko se mi ten pocit a jasný vjem popisuje. "Pokud se naopak Evropa nepodívá do zrcadla, že je přesycena jídlem, zábavou, mobily, oblečením, vjemy, zprávami apod., tak vytváří napětí z druhé strany. Jednak vůči Africe, ze které čerpáme levné suroviny a plodiny (Fair trade je zatím ojedinělá záležitost) a zároveň tak, jak Afrika může umřít hlady, tak my můžeme umřít na přesycenost těla a mysli a na hlad srdce po opravdovém lidství." 

Řešením není přijmout do Evropy Afričany. Jsou to Afričani a mají žít v Africe. Ti, kdo navrhují se o Afričany postarat v Evropě a také to dělají, propadají vlastní bezhraničnosti a pseudohumanitě. Řešením ale ani není se s nimi v rámci obchodu spojit přes internet a nechtít vnímat jejich pocity, neřešit Fair-trade a zavřít své srdce v pomyšlení, že bychom z našeho rozpočtu a také z kapes bohatých lidí (hodně) a lidí, co mají na obživu (kousek) nemohli financovat vzdělávání v zemědělství a antikoncepci pro Afričany. 

Myslela jsem si, že jasnost tohoto problému je i v mysli jasná a neodiskutovatelná, ale jak v reakci na článek o zemědělské pomoci Africe, tak dnešní vjem při muzikoterapii mi potvrdil, že to není téma hlavy. Je to téma srdce a duše. A tam je to vždy otázka ba bank. Zda zvítězí duch-srdce-lidství nebo ego-mysl-sobectví. To neplatí jen ve vztahu k Africe. Právě jak si stěžujeme, že někteří i z Čechů jsou v těžkých situacích, je třeba rozlišit a) kde je to těžká situace, která právě umožňuje vnitřní růst člověka a nemá být tedy opečovaná financemi b) kde je to ukazatel na to, že i v rámci naší společnosti, která jako celek má tedy dostatek, je to výzva nás všech k pomoci jeden druhému (daně všechno nevyřeší).  

Co tedy můžeme konkrétně my v současné době dělat?

- Co existuje, kupovat ve Fair trade a ptát se na možnost dalších produktů.

- Chápat Afričany a nestavět se proti nim (i když je to přirozeně, jako každý jižanský stát krajina ne tak pracovitých lidí), pokoušet se hledat řešení a zároveň se "ptát vesmíru" nejen myslí. Přát Afričanům to nejlepší.

- Neokrádat stát o daně, protože pak není ani na naše důchody a naše postižené, natož na Afriku.

- Chápat nutnost nejen fakticky, ale právě na energetické a myšlenkové  a psychologické úrovni nutnost v rovnováze pomáhat Africe tak, aby jsme ji nečinili závislou na nás, ale naopak v jednoduchosti soběstačnou a tam, kde nebudou podmínky pro život, tak aby se populace postupně zmenšovala. 

- Nevyčerpávat planetu Zemi ani u nás, ani v Africe. Nepřispívat více, než je nutné ke klimatické změně. To znamená žít skrovně, nikoliv zavaleni věcmi a mlsotami. 

- Z vlastního platu přispívat jak na problémy v České republice, dále někomu bližnímu, tak právě i ty v globálním světě  jen zdánlivě vzdálené. 

To nejsou pokyny či poučování, to jsou vjemy z víkendu s hudbou, kde je člověk sám sebou a odhazuje svoje nánosy ega a toto vnímá. 

Nenuťte se do ničeho, jen vám přeji chvíle, kdy budete moci nejen tyto věci procítit a vnímat, že na něco mohou existovat částečná řešení (nemůžeme pouštět Afričany do Evropy), ale druhá polovina je na dlouhodobém procesu, jak se různé síly a procesy v nás dostanou spíše do rovnováhy, nebo se vyhrotí v konflikt. Podobně jako ve vztazích. 

Držím nám palce. Je to na nás i na Afričanech, zda v sobě budeme podporovat to lepší - vnímání a výzvy ke vnímání hojnosti toho nejzákladnějšího, nebo budeme pěstovat bez-vědomí a chtivost. 

Alena Kulhavá

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Kulhavá | sobota 7.4.2018 21:05 | karma článku: 14,63 | přečteno: 564x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:35

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Děti málo sportují, tloustnou. Změnit to má nový taneční projekt

14. května 2024  18:33

Sportovní aktivita dětí klesá, naopak se zvyšuje výskyt nadváhy, nebo i obezity. Jedním z důvodů je...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik