Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Láme se chléb?

„Je mi líto, že se Honza Petránek stal částí prokremelské a protiukrajinské páté kolony u nás. Je to skoro zákon: když dojde na lámání chleba, vyplouvá pravda na povrch.“ (Jaromír Štětina)

Musím ostře odlišit bojující názor od planého názoru. Člověk, který bojuje s jiným názorem protivníka o to, aby se jeho názor stal skutečností tam venku, zastává bojující názor. Člověk, který si myslí něco o něčem ve svém soukromí a nemůže tím změnit skutečnost, trpí planým názorem.

Mezi těmi dvěma extrémy jsou uvězněni lidé, kteří svými řečmi ovlivňují, tvoří názory druhých — ale sami jinak skutečnost tam venku nemění. Jestli uspějí, to není na nich — to je na obecenstvu.

Královstvím názorů jsou hodnoty — není názoru bez přijaté, nebo odmítnuté hodnoty.

Má rada je — netrápit se planými názory. Jsem rád, že si nemusím nic myslet o kouření v hospodách, potratech, eutanázii, klonování lidí, trestu smrti, papeži, Spartě, … Třetí je možné — nejsem pro ani proti. Proč bych měl být?

Chci teď jen odzbrojit dva fandy tvrdého jádra (hard core) v ochozech. Ti určitě chléb nelámou.

“There's a mark born every minute, and one to trim 'em and one to knock 'em.”

Jakub Janda

(1) „Na východní Ukrajině dnes nemáme nějaký konflikt. Jde o ruskou agresi vůči Ukrajině.“ (2) „Ruskem vyzbrojení a přímo podporovaní separatisté válčí s ukrajinskou armádou, která hájí svou zemi.“ (3) „Tento konflikt lze opravdu vyřešit jen jednáním – jenže nejdříve musí být proruští separatisté zastaveni. Jednou z cest je Kyjev lépe vyzbrojit.“ (4) „Všichni tři státníci vyzvali Rusko, aby se stáhlo z Ukrajiny. Je totiž jasné že dokud bude RF podporovat separatisty, mír na Ukrajině nebude.“ (5) Naším zájmem je, aby Ukrajina neztrácela své území. (Jakub Janda, analytik a zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty)

(1) Agrese je také konflikt. Ruská agrese by to byla, kdyby východní Ukrajinci — co zrádci své země — pomáhali Rusům okupovat Ukrajinu. Je to obráceně — Rusové pomáhají východním Ukrajincům bránit se v občanské válce kyjevské moci.

Cizí moc pomáhala v občanské válce ve Španělsku (Německo), v Řecku (Británie), v Angole (Kuba), v Afghánistánu (Sovětské Rusko), v Jugoslávii (USA), …

(2) Ukrajinská armáda brání celistvost státu proti východním Ukrajincům, kteří chtějí odtrhnout Novorusko od Ukrajiny. Brání ukrajinská armáda svou zemi proti vnějšímu nepříteli? V tom je sémantický háček — východní Ukrajinci chtějí, aby jejich země nebyla tou zemí ukrajinské armády, kterou ona brání. Je Novorusko zemí ukrajinské armády, nebo je zemí rebelů? O to se válčí. I separatisté hájí svou zemi.

Právo je ošidné slovo. Co to je právo? To, o čem strana vládnoucí moci rozhodne, že je dané právo — a ovládaná strana to tak musí přijímat, brát. Dokdy? Dokud moc má moc to právo vynutit.

Co to je právo ve vztahu dvou mocí, které si mohou navzájem hrubě ublížit, poničit se, ba zničit? Nic. Právo je v tom vztahu jen slovní hříčka, básnická ozdoba. Děje se dohoda, nebo svár.

(3) Proč Janda neříká jenže nejdříve musí být Kyjev zastaven? Proč říká separatistům proruští? Protože Kyjev je proevropský, proamerický? Je to obráceně — Rusové jsou proseparatističtí.

Když Henry Kissinger v Paříži dlouze jednal se Severním Vietnamem o příměří, USA bombardovaly Severní Vietnam tím surověji a ničivěji, aby posílily Kissingerovu vyjednávací pozici.

„Čím silnější je naše obrana, tím přesvědčivější je náš diplomatický hlas“ — Petro Porošenko žebrá o zbraně od USA.

Kyjevská moc stále dokola vytrubuje, že se jen brání a že chce dobýt zpátky Novorusko a Krym — to je kontrapunkt.

Pro Jandu zastavit Kyjev není jedna z cest k míru.

(4) Pro Jandu je přijatelná jen výhra Kyjevské moci. Předvídá, že když Rusové nepomohou separatistům a USA s Evropou pomůže Kyjevu, ukrajinská armáda svou zemi ubrání, Ukrajina včetně Krymu bude unitární stát s úřední řečí ukrajinštinou.

(5) Proč je naším zájmem, aby Ukrajina neztrácela své území? Ze strachu, aby se to někde jinde neopakovalo.

Kyperská republika ztratila Tureckou republiku severního Kypru. Česko ani Slovensko neztratilo secesí své území. Srbsko ztratilo Kosovo.

Jakub Janda není analytik, je propagandista, který se maskuje řečí experta.

Karel Dolejší

Propagandista hrubšího zrna Karel Dolejší v Britských listech na to jde s krumpáčem —

(6) „V neděli mají pokračovat jednání telefonicky a měl by také vzniknout návrh dokumentu fixujícího výsledky. Teprve pak bude jasné, jak až daleko zašly Německo a Francie v ústupcích vůči ruským územním požadavkům.“ (7) „Česká republika se nehodlá podílet na částečném vyrovnávání ruské vojenské převahy nad Ukrajinou dodávkami výzbroje.“ (8) „Rusko… si dělá fakticky na území sousedního státu, co se mu zlíbí.“ (9) „Je zcela nesmyslné opakovat stále dokola mantru o diplomatickém řešení konfliktu na Ukrajině. Jediné, na co Putin doopravdy přistoupí, je úplná kontrola nad zahraniční, bezpečnostní a ekonomickou politikou Ukrajiny.“ (10) „… (pro)ruské jednotky na východní Ukrajině dnes poprvé nasadily do bojů letectvo.“

(6) Dolejší se neobtěžuje s východními Ukrajinci, to jsou jen loutky vedené imperiálním Ruskem.

Češi musejí být Hitlerovi vděční, že rozpoutal válku. Nebýt války, byli bychom teď bez Sudet.

Současná jednání o Ukrajině se vskutku podobají Mnichovu. Separatisté se musejí spolehnout na pozici Ruska a Kyjev se musí spolehnout na pozici Evropy a USA. Jak se říká, USA budou válčit s Ruskem do posledního Ukrajince.

(7) Pro Dolejšího Ukrajina je vůle Kyjeva, nic jiného.

Nechvalně proslulý Štětina dal o sobě vědět, „Statečná Litva, jako jediná ze zemí EU dala Ukrajině zbraně.“

(8) Kmet Jan Petránek řekl, „… kdyby Rusko chtělo opravdu válčit, do čtrnácti dnů by bylo v Kyjevě a na hranici s Polskem.“

Že by si Rusko dělalo na Ukrajině, čeho se mu zachce, to by ještě nemuselo být zlé. Dolejší neříká, co se Rusku zlíbí — temně podsouvá kořenovi, kavce, že to nejhorší, nejvíce darebácké.

“There's a sucker born every minute.”

(9) Děsivé proroctví, věštba. Vskutku chce Rusko tohle všechno?

Co to je regionální mocnost? Mocnost, která ovládá své okolí. Jsou Británie, Francie aspoň lokální mocnosti? Jak by mohly být! Komu? Je Německo evropská mocnost? Tak trochu je. USA jsou velmoc děravého světa — už mnoho zemí jim vzdoruje — Británie a Kanada určitě ne. Evropský svaz navenek není nic. Navenek je neexistující entita, nemůže vyvinout moc. O jeho dřívějším „prezidentovi“ vím jen to, že vzal svou širokou rodinu na drahou dovolenou za evropské peníze a že má charisma mokrého hadru (Nigel Farage v Evropském parlamentu).

Rusko chce být regionální mocnost — a Evropa i USA mu to odpírají.

Putin by se měl poučit z osudu Sovětského svazu — tím, že se Sovětský svaz vypínal proti USA, se zničil. Na druhé straně, kdyby byl nevzdoroval, dopadl by jak Jelcinovo Rusko. USA by mu nedaly pokoj, presovaly by ho a presovaly, do kouta. Člověk je stále opicí, která bez přestání bojuje o příčku v sociální hierarchii. 

(10) Válčí východní Ukrajinci pro Rusy?

Vladimir Vladimirovič

Nikdo ať mi nevyčítá, že jsem Putinův straník. Putin má svou odvrácenou temnou stranu. Vidím v něm středověkého orientálního despotu, který okrádá ve stylu Saddáma Husajna a Saúdské královské rodiny stát, a dává zabít své odpůrce — chatařiLitviněnko.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kuklík | neděle 8.2.2015 9:15 | karma článku: 25,26 | přečteno: 1751x
  • Další články autora

Michal Kuklík

O vábivé Veronice

Krátce o krásách civilizace a divošství. Proroctví neučeného starce. O lákavých kráskách. O divé zvěři. Text obsahuje jen otlemené ideje.

28.1.2016 v 9:17 | Karma: 13,05 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní

Michal Kuklík

Bolševická morálka

Stalo se to před více lety, ale zlé skutky nesmějí být zapomenuty. Tím spíš, když nebyly odčiněny — ač lehko mohly být.

20.12.2015 v 9:17 | Karma: 28,60 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ekonomika

Michal Kuklík

Koutek filosofie

Halík a Frantík na tapetě, ač nezmíněni. I tukový Duka. Varování — doufám, že to je dost těžké čtení. Chce to čas.

2.12.2015 v 9:17 | Karma: 7,53 | Přečteno: 221x | Diskuse| Ostatní

Michal Kuklík

Motiv války

To nejprostší a nejobecnější, co se dá říct o vzniku válek. Úvaha v podobě stavebnice z kostek, dětské říkánky.

31.10.2015 v 17:17 | Karma: 11,51 | Přečteno: 406x | Diskuse| Ostatní

Michal Kuklík

K něcismu honorárního imáma

Obětoval jsem 16 korun, které stejně nemám komu protelefónovat, abych si mohl přečíst nejnovější kousek propagandy něcisty Tomáše Halíka.

5.10.2015 v 19:27 | Karma: 28,04 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 946x
Ing. arch. Michal Kuklík, od března 1989 nezaměstnaný, nemajetný, v hmotné nouzi. Mé oblíbené rčení: „Už je pozdě. Je tu tma.“ Down-and-outer. But sometimes "The evening's the best part of the day."
Profil č. 2 pro besedníky, které profil č. 1 nesnesitelně dráždí: Jsem těšce pracující popelář, vdovec, milovník psů a praktikující katolík. Jsem pohodář veselé družné povahy. Rád si přečtu dobrou knihu. Píšu o všem, co mně zajímá. Vyznávam zdraví rozum.