- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Seděli jsme společně s mou nejdražší polovičkou v jedné restauraci a užívali si jeden druhého a oba nadcházejícího víkendu. Poklidný večer se pomalu měnil v rušnou diskotéku a nám se ještě nechtělo domů. Pohledem jsem hypnotizoval procházející servírku, že bychom si rádi ještě objednali.
„Malý moment, jenom si skasíruji ty mladé, aby mi neutekli bez placení a hned budu u vás."
Hlavou mi proběhla myšlenka, myslí si snad, že bych nedokázal utíkat, protože už nemůžu? Anebo už budím důvěru věkem?
„Tak co si dáte?"
„Ještě jednou mojito pro mou ženu a pro mě taky mojito, ale bez alkoholu."
„To jako chcete pít jenom vodu? Jo?" má objednávka ji nečekaně vyvedla z míry.
„Nic jiného mi nezbývá, jsme dneska řidič."
Servírka, přestože asi mou situaci chápala, nevěřícně zakroutila hlavou a odkráčela namíchat nám tento lahodný drink.
A protože nám mojito chutnalo a protože mojito s rumem chutná lépe než bez něj, nakoupili jsme druhý den ingredience a večer jsme seděli v altánku se sklenicí mojita domácí výroby a vůbec nám nevadilo, že nejsme někde na Karibiku.
Příprava mojita není těžká. Do sklenice dáme zhruba 3 lžičky třtinového cukru a přidáme zhruba 10 lístků máty. Použijeme hrubou sílu a lístky lžící rozmačkáme společně s cukrem o stěny sklenice. Dále do sklenice dáme 4 cl bílého rumu, přidáme šťávu z půlky limetky, přidáme led a nebo ledovou tříšť a dolijeme sodovou. Pokud nemáte sodovku úplně postačí vychlazená voda. Ozdobíme brčky, lístky máty a plátkem lunetky. Pokud máte tvořítka na led, můžete kousky limetky zamrazit do ledu, návštěvu tím okouzlíte.
Přesto že mojito je veskrze letní nápoj, jistě přijde k chuti v blížícím se babím létě, na které nám meteorologové slibují návrat letních teplot. My s mojí milovanou si ho rozhodně nenecháme ujít.
Další články autora |