Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zase krásný Vánoce...

Už od začátku listopadu se to na nás valí, všude barevná vánoční cinkrlátka, mraky kýčů ve výlohách, dokonce i ten reklamní golem u D1 už má na hlavě pitomou santaklausovskou čepičku s bambulí. Sousedi se předhání v množství světýlek v oknech a u nás na vesnici ohromují kolemjdoucí světelnými ohňostroji  na zahradách a kolem domů. Obchodníci mají žně – krize nekrize - Češi Vánoce ctí se vší komercí, co k tomu patří.

Snažím se nenaskakovat do rychle jedoucího vlaku, ale bráním se marně. Běhání po obchodech si momentálně nemůžu dovolit (moje dvě mimina jsou silně proti), a tak už jsem od půlky října každý večer přilepená k internetu a vybírám dárky pro rodinu. Vždycky se snažím vybrat něco netradičního, co by si dotyčný sám nekoupil, ale co by určitě chtěl dostat. Ne vždycky se trefím, už jsem dokonce jeden dobře míněný dárek dostala zpátky (obdarovaný jaksi zapomněl, že dárek byl od nás a bum, mnou tak dlouho vybíraný prezent se k nám o půl roku později vrátil......trapas).

Byly doby, kdy jsem Vánoce milovala.....ale je to fakt dávno. Úplně to vidím. Je mi tak deset a od rána držím půst (nejsem retard, abych věřila na zlaté prase, ale ona ta štědrovečerní večeře pak fakticky mnohem líp chutná). Navečer se oháknu do hodobóžových šatiček, které mi spíchla mamča (sice už jsou dva  roky po revoluci, ale výběr oblečení na trhu je ještě dost chabý). Ukrytá v pokojíčku balím jablečné mýdlo pro mamku a detektivní knihu pro tátu, bráchovi nic.....mám pocit, že celej rok zlobil a nic si nezaslouží. V kuchyni načapu mámu, jak smaží poslední kousky řízků a kapříka. Táta mi svatosvatě slibuje, že to není maso z toho nádhernýho kapra, co včera plaval ve vaně. Všem to hrozně moc sluší a usmíváme se na sebe. Usedáme k dokonale nazdobenému stolu, všude voní cukroví, řízečky i mámina hrachovka. My s bráchou se málem udusíme, když do sebe rveme jídlo rychlostí blesku....už chceme jít ke stromečku. A naši to tradičně prodlužují, nádobí se nenaskládá do myčky, ale do dřezu a následně čekáme, až se umyje. Taťka si jako každý rok jde odskočit na záchod a pak nenápadně zaleze do obýváku, aby rozsvítil stromeček a zazvonil na zvoneček. Než se vrhneme na rozdávání dárků, předvedeme s bráchou naše každoroční divadelní vystoupení. Letos jsem vymyslela dvě vánoční koledy a loutkové divadlo o království, kde král zakázal Vánoce. Máme velký úspěch (jako každý rok – aby ne, trénovali jsme už od září), a pak už se vrháme na horu barevných dárků. Ukazujeme si je navzájem, divíme se jim, hlasitě se z nich radujeme, cpeme se cukrovím a pak žhavíme pevnou linku a voláme všem příbuzným. Úplně mám slzu v oku...pro mě to byly ty nejkrásnější dny v roce....

A teď budou krásný zase, jen jinak. Dneska moje starší dcera poprvé viděla padat sníh – zatím ho znala jen z Karafiátových Broučků. Pojem zima pro ní tudíž  znamenal čučení třech hmyzích postaviček z okénka malého domečku na zasněženou mýtinku. Dneska honila po silnici velké sněhové vločky  a křičela, že padají na zem puntíky (doslovně „putík hapal“). Chytání sněhových vloček předčilo její oblíbené honění vlastního stínu i sbírání štěrku ze silnice. A mě dochází, že mě potkalo úžasný štěstí. Mě už sice věci kolem Vánoc trochu zevšedněly...od doby, co jsem přestala věřit na Ježíška tak nějak  Vánoce začaly ztrácet svou moc. Moje dvě holčičky to ale mají všechno před sebou. Budou tajně vyjídat čokoládová okénka v adventním kalendáři pár dní dopředu než se má. Budou se divit, jak to ten Ježíšek může všechno stihnout a všude být včas a zvládnout zmizet bez povšimnutí. Budou nedočkavě hltat večeři a chvátat ke stromečku. Budou rvát vánoční balící papír na cucky a „měkké“ dárky odhazovat do kouta. A my máme úžasný dar..možnost si to dokonalé prožívání  Vánoc „střihnout“ ještě jednou..sice zprostředkovaně skrze naše děti, ale stejně věřím, že  to bude stát za to!

Autor: Kateřina Kudrmanová | sobota 10.12.2011 18:52 | karma článku: 16,97 | přečteno: 1099x
  • Další články autora

Kateřina Kudrmanová

Což takhle zajít do posilovny?

Nikdy jsem nebyla vyznavač posiloven. Do fitka jsem chodila buď na jógu, nebo si zaběhat na pás (a spíše sporadicky). O milovnících posilky jsem měla dost zkreslené představy ovlivněné obecnými předsudky. (Jako, že jsou tam jen svalnatí vygumovanci, co hekají, prohlíží si své vyboulené svaly v zrcadle a cpou se anaboliky.) Zrovna jsem žila své bohémské období a lidi, co chodili pravidelně cvičit a nedej bože se zabývali zdravou stravou, mi připadali jako mimozemšťané. Popravdě na svých tazích přes vinárny a hospody jsem moc takových nepotkala (nebo jsem je neviděla skrz cigaretový dým).

28.2.2014 v 22:15 | Karma: 12,84 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Olympijské dítě

Zimní olympiáda...čtyři roky utekly jako nic. Čtyři „dlouhá léta“ jsou za námi a já si to pamatuju jako včera. Doktor se mě ptal, po jaké době mám kontrakce. Věděla jsem to přesně: „No, kontrakce trvá stejně dlouho jako vystoupení snowboardistky na U-rampě a pak je mi je dobře do chvíle než nastoupí další závodnice.“ Doktora to celkem pobavilo a došel k závěru, že naše malá sportovkyně vyskočí na svět cobydup.

19.2.2014 v 13:20 | Karma: 20,75 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Jillian Michaels je zpátky…a stojí to za to!

Právě jsem dočetla její novou knihu: „Vyhrajte boj o štíhlé tělo.“ (http://www.anag.cz/vyhrajte-boj-o-stihle-telo-ma-osobni-tajemstvi-jednoducheho-rychleho-a-trvaleho-zhubnuti/d-94261/?utm_source=kudrmanova&utm_medium=recenze&utm_campaign=slim+for+life)

14.11.2013 v 21:50 | Karma: 9,96 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Žiju…běhám…

Tak jsem se do toho běhání pořádně opřela. V červenci jsem poprvé uběhla trasu delší než deset kilometrů. Pokořila jsem tu magickou hranici, ke které jsem od loňského léta vzhlížela a neodvážila se jí překonat – jen jsem jí jemně oťukávala svým maximem 8 km.

4.9.2013 v 10:07 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Ona

Kateřina Kudrmanová

Povinnost mě žádá....využít svého voličského práva!

Prapodivná, zvláštní zima. Den je pustý, pochmurný. A já si tu hlavu lámu, koho hodím do urny.

11.1.2013 v 23:35 | Karma: 9,22 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1900x
Asi bilancuju. Poslední rok, kdy mám na začátku dvojčíslí svého věku číslici 3, děti už jsem "úspěšně" dovedla do školních lavic. Stále žiji (zcela dobrovolně a ráda) s jejich otcem. Od běhu jsem se přesunula k józe. Určitě jsem nabrala i nějaké ty zkušenosti......ale jinak platí to, co mi už kdysi povídala babička: "To si tak v 10 letech říkáš, že se to děsně táhne....než jsou prázdniny, než půjdu poprvé tancovat, než se vdám....a najednou máš šedivý vlasy, kopa dětí ti říká babi a ty už si ani nemůžeš vzpomenout, jak se všechny jmenují, ale tam hluboko uvnitř jsi to pořád ty - se všemi touhami, talenty i neduhy.....jen už tolik neřešíš, jestli se to do vlasů hodí červená pentle."

Seznam rubrik