Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Má Praha mít či nemít vozidla značky Hummer?

No, abych řekla pravdu, po těch všech možných kauzách ve stylu "opencard" či "nejdražší cyklistická stezka v Evropě", mi nákup několika vozů značky Hummer přišel jako zanedbatelný problém. Přečetla jsem si několik vtipných článků, které si z pořízení vozů dělají legraci a vážně jsem se pobavila. Články hovořily o tom, jak moc se změní přístup pražského delikventa ke strážníkovi, který vyskočí s nabušeného vozidla značky Hummer (narozdíl od méně šťastných strážníků, kteří vyskočí z Fabie). Rozesmála mě i krátká informace o tom, jak strážníci s tímto vozem zachránili koťátko, které zůstalo uvězněno kdesi ve větvích vysokého stromu.

Nakonec se mi ale naskytla velice pozitivní zkušenost a sobecky musím prohlásit: "Ať žije Hummer i pražská policie" (tedy alespoň pro tentokrát).

S manželem a naším psem jsme vyrazili do Prahy na nedělní oběd k manželově mamince. Na dlouhou dobu poslední, neboť termín mého porodu je stanoven již na tento týden. Po příjemně stráveném poledním čase jsme vyjeli k domovu (bydlíme kousek od Říčan). A já dostala ten dokonalý nápad: "Pojeďme někudy jinudy než obvykle, ať se pokocháme". A manžel snažící se mi v poslední době splnit, co na očích mi vidí, vymyslel novou - dech beroucí trasu - mimo hlavní silnici.

Kochali jsme se do té doby, než jsme kdesi za Královicemi zapadli do nečekaně hlubokého sněhu. Cesta vypadala naprosto v pořádku a tak nás ty sněhové jazyky vysloveně překvapily. Zkoušeli jsme se dostat z této situace sami, tedy spíš manžel se snažil seč mohl, protože já už jsem přeci jen v mém stavu krapet nepoužitelná. Ale po chvíli nám bylo jasné, že bez další pomoci to nebudeme schopni zvládnout. Jedině naše fenka ridgebecka si danou situaci vysloveně vychutnávala a proháněla se po nejbližším okolí.

Měli jsme velké štěstí, když náhodou kolem projížděli policisté a po té, co jim manžel vysvětlil situaci, zavolali svým kolegům, kteří kdesi v okolí vytahovali s Hummerem jiné zapadlé auto. Kolegové přijeli do 15 minut a díky navijáku vytáhli naše auto během pár okamžiků. Ještě jsem si dělala legraci, že by bylo velmi stylové, kdyby mi v této situaci praskla voda a začala jsem rodit (skoro jako povídka do Bakalářů). A policisté jen s úsměvem odvětili, že by pro ně byla čest odvézt mě v jejich novém voze do nejbližší porodnice - rozhodně bych se nemohla obávat, že bychom někde zapadli.

Doma jsem se snažila o nákupu vozidel zjistit víc - moc solidních informací se ale zjistit nedá, nejvíce jsem dohledala různých kritik a odsudků a pak taky několik vysloveně hloupých vět k obhajobě nákupu vozidel přímo od členů policie. Nevím do jaké míry je to aktuální informace, ale zjistila jsem, že město má zatím 3 vozidla, první koupili za 890 tisíc korun, ostatní za 1,2 mil (za každé z nich).

Využití v centru Prahy je asi minimální (i když nechci polemizovat nad argumenty, že v tuhé zimě je více než nereálné dostat se s normálním autem například nahoru do Nerudovky - ale přiznejme si upřímně, kolik vysloveně tuhých zim jsme v Praze zažili?). A i když jsem milovník zvířat, držet si v centru Prahy Hummery pro uvěznětá koťátka v korunách stromů zní sice romanticky, ale trochu nepatřičně. Nicméně Praha není jenom centrum a využití těchto vozů v přilehlých částech se mi zdá více než užitečné. Jen v ten samý den, kdy se nám podařilo zapadnout se to povedlo ještě několika "kochajícím" řidičům v okolí a vsadím se, že všichni tito "sněhoví ztroskotanci" se mnou budou souhlasit.

Takže ať nákup těchto vozů schvalujeme či ne, fakt je ten, že záleží hlavně na formě, jak se budou v budoucnu využívat. U vandalistů a delikventů by si měli strážnící získávat respekt jinou cestou než značkou zásahového vozidla. A všechna koťátka teď vyzývám: "Nelezte na stromy, které jsou příliš vysoké a nezvládnete z nich slézt."

 

Autor: Kateřina Kudrmanová | pondělí 8.2.2010 15:17 | karma článku: 12,91 | přečteno: 884x
  • Další články autora

Kateřina Kudrmanová

Což takhle zajít do posilovny?

Nikdy jsem nebyla vyznavač posiloven. Do fitka jsem chodila buď na jógu, nebo si zaběhat na pás (a spíše sporadicky). O milovnících posilky jsem měla dost zkreslené představy ovlivněné obecnými předsudky. (Jako, že jsou tam jen svalnatí vygumovanci, co hekají, prohlíží si své vyboulené svaly v zrcadle a cpou se anaboliky.) Zrovna jsem žila své bohémské období a lidi, co chodili pravidelně cvičit a nedej bože se zabývali zdravou stravou, mi připadali jako mimozemšťané. Popravdě na svých tazích přes vinárny a hospody jsem moc takových nepotkala (nebo jsem je neviděla skrz cigaretový dým).

28.2.2014 v 22:15 | Karma: 12,84 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Olympijské dítě

Zimní olympiáda...čtyři roky utekly jako nic. Čtyři „dlouhá léta“ jsou za námi a já si to pamatuju jako včera. Doktor se mě ptal, po jaké době mám kontrakce. Věděla jsem to přesně: „No, kontrakce trvá stejně dlouho jako vystoupení snowboardistky na U-rampě a pak je mi je dobře do chvíle než nastoupí další závodnice.“ Doktora to celkem pobavilo a došel k závěru, že naše malá sportovkyně vyskočí na svět cobydup.

19.2.2014 v 13:20 | Karma: 20,75 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Jillian Michaels je zpátky…a stojí to za to!

Právě jsem dočetla její novou knihu: „Vyhrajte boj o štíhlé tělo.“ (http://www.anag.cz/vyhrajte-boj-o-stihle-telo-ma-osobni-tajemstvi-jednoducheho-rychleho-a-trvaleho-zhubnuti/d-94261/?utm_source=kudrmanova&utm_medium=recenze&utm_campaign=slim+for+life)

14.11.2013 v 21:50 | Karma: 9,96 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Žiju…běhám…

Tak jsem se do toho běhání pořádně opřela. V červenci jsem poprvé uběhla trasu delší než deset kilometrů. Pokořila jsem tu magickou hranici, ke které jsem od loňského léta vzhlížela a neodvážila se jí překonat – jen jsem jí jemně oťukávala svým maximem 8 km.

4.9.2013 v 10:07 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Ona

Kateřina Kudrmanová

Povinnost mě žádá....využít svého voličského práva!

Prapodivná, zvláštní zima. Den je pustý, pochmurný. A já si tu hlavu lámu, koho hodím do urny.

11.1.2013 v 23:35 | Karma: 9,22 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1900x
Asi bilancuju. Poslední rok, kdy mám na začátku dvojčíslí svého věku číslici 3, děti už jsem "úspěšně" dovedla do školních lavic. Stále žiji (zcela dobrovolně a ráda) s jejich otcem. Od běhu jsem se přesunula k józe. Určitě jsem nabrala i nějaké ty zkušenosti......ale jinak platí to, co mi už kdysi povídala babička: "To si tak v 10 letech říkáš, že se to děsně táhne....než jsou prázdniny, než půjdu poprvé tancovat, než se vdám....a najednou máš šedivý vlasy, kopa dětí ti říká babi a ty už si ani nemůžeš vzpomenout, jak se všechny jmenují, ale tam hluboko uvnitř jsi to pořád ty - se všemi touhami, talenty i neduhy.....jen už tolik neřešíš, jestli se to do vlasů hodí červená pentle."

Seznam rubrik