Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když neumíte počítat.......

Jsem v počtech slabší. Vím to už dlouho. Už ve školce si moje okolí mohlo všimnout jemných náznaků, které předpovídaly, že matematika nebude mou silnou stránkou. V první třídě to celkem šlo, prsty jsem si spočítat uměla. Jenže pak přišly ty prapodivné množiny, nehezké závorky, časem i mučívé zlomky a ve finále slovní úlohy o tom, jak vyjede autobus z bodu A a motorka z bodu B....to už mi učivo matematiky působilo žaludeční obtíže. (Mým rodičům bohužel také – chápu, báli se o mou budoucnost analfabeta)

Ve škole mi tedy počítání příliš nešlo a to jsem ještě neznala důsledky mé neschopnosti v praktickém životě. Vybrala jsem ty nejkatastrofálnější:
1, Neumím vařit ve správném množství. Nedokážu si totiž správně propočítat  množství surovin. Věčně vařím pro regiment a nechtěně plním mrazák. (Protože nikdo nechce jíst rajskou čtyři dny v kuse).
2, Mám rezervy i v měření. Kdysi po mě rodiče chtěli, abych změřila jednu místnost v domě, protože navštívili obchod s koberci a neznali správné míry. Nevím, jak se mi to podařilo, ale výsledný koberec byl o metr delší a na šířku zase necelý metr scházel. (Rodiče byli hodně naštvaní a nepomohla ani moje spontánní výmluva, že jsem měla kocovinu a že přece ví, že jsem v počtech byla vždycky slabá). Nakonec na tom vydělal brácha, koberec putoval do jeho malého studentského bytečku. (Co by člověk neudělal z čisté sourozenecké lásky!)
3, Mám menší problémy, když mi vrací drobné na pokladně – nejsem schopná si vrácené peníze rychle zkontrolovat. Když se k tomu přidružila má nemožnost sebrat kovové mince z pultu kvůli gelovým nehtům, uvažovala jsem, že se nechám odbarvit na blond, abych zapadla (gelové nehty jsem nakonec zrušila, tak je to o něco lepší).
4, Při nákupech vzniká další problém. Nedokážu správně spočítat kolik čeho koupit. Pečivo často nestačí a já pak v noci narychlo peču chleba, s jogurty to zase vždycky přeženu a jsem pak nucená jíst dva až tři denně, neb je mi líto je vyhodit.
5, Komplikace nastávají i při pití vína. Při čtvrté skleničce si stále myslím, že popíjím teprve druhou. (Ještě, že kojím a starost tohoto typu zcela odpadá.)
6,Když jedu nakupovat s miminkem a dvouletou holčičkou, naivně počítám s tím, že mi ve dveřích dají spolunakupující přednost  a  že u pokladny budou mít pochopení, když mi skládání zboží do tašek trvá o něco déle. Vždycky se přepočítám. U dveří čekám několik dlouhých minut , než proud „šopujících“  trochu prořídne a u pokladny mě paní v důchodovém věku zabíjí pohledem (a pak že trpělivost je ctností dříve narozených).
7, Špatně volím priority neb si ledacos neumím spočítat. Už na základce jsem sbírala list břízy místo hluchavky a na vysněného barbínovského koně jsem si nedokázala vydělat. (Ještě, že se člověk mohl spolehnout na Ježíška.)
8, Neustále chodím do supermarketu s tím, že bude stačit nákup za 1000Kč a nevím proč, ale vždycky utratím minimálně o pětistovku víc  (A bum....za týden stejně musím jet na další nákup.)
9, Špatně jsem spočítala i své plodné dny. Postup byl správný, ale chybička se holt vloudila. Té chybičce dnes říkáme Nela a je asi jediným pozitivním důsledkem mé neschopnosti počítat.
10, Kdysi dávno jsem věřila, že až dokončím střední školu, už nikdy nebudu muset počítat. Je to přesně naopak, život mě naučil, že počítat se musí naprosto se vším. A tak počítám s nejhorším a tajně doufám v nejlepší..........

Autor: Kateřina Kudrmanová | úterý 17.1.2012 21:46 | karma článku: 18,64 | přečteno: 1510x
  • Další články autora

Kateřina Kudrmanová

Což takhle zajít do posilovny?

Nikdy jsem nebyla vyznavač posiloven. Do fitka jsem chodila buď na jógu, nebo si zaběhat na pás (a spíše sporadicky). O milovnících posilky jsem měla dost zkreslené představy ovlivněné obecnými předsudky. (Jako, že jsou tam jen svalnatí vygumovanci, co hekají, prohlíží si své vyboulené svaly v zrcadle a cpou se anaboliky.) Zrovna jsem žila své bohémské období a lidi, co chodili pravidelně cvičit a nedej bože se zabývali zdravou stravou, mi připadali jako mimozemšťané. Popravdě na svých tazích přes vinárny a hospody jsem moc takových nepotkala (nebo jsem je neviděla skrz cigaretový dým).

28.2.2014 v 22:15 | Karma: 12,84 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Olympijské dítě

Zimní olympiáda...čtyři roky utekly jako nic. Čtyři „dlouhá léta“ jsou za námi a já si to pamatuju jako včera. Doktor se mě ptal, po jaké době mám kontrakce. Věděla jsem to přesně: „No, kontrakce trvá stejně dlouho jako vystoupení snowboardistky na U-rampě a pak je mi je dobře do chvíle než nastoupí další závodnice.“ Doktora to celkem pobavilo a došel k závěru, že naše malá sportovkyně vyskočí na svět cobydup.

19.2.2014 v 13:20 | Karma: 20,75 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Jillian Michaels je zpátky…a stojí to za to!

Právě jsem dočetla její novou knihu: „Vyhrajte boj o štíhlé tělo.“ (http://www.anag.cz/vyhrajte-boj-o-stihle-telo-ma-osobni-tajemstvi-jednoducheho-rychleho-a-trvaleho-zhubnuti/d-94261/?utm_source=kudrmanova&utm_medium=recenze&utm_campaign=slim+for+life)

14.11.2013 v 21:50 | Karma: 9,96 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Žiju…běhám…

Tak jsem se do toho běhání pořádně opřela. V červenci jsem poprvé uběhla trasu delší než deset kilometrů. Pokořila jsem tu magickou hranici, ke které jsem od loňského léta vzhlížela a neodvážila se jí překonat – jen jsem jí jemně oťukávala svým maximem 8 km.

4.9.2013 v 10:07 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Ona

Kateřina Kudrmanová

Povinnost mě žádá....využít svého voličského práva!

Prapodivná, zvláštní zima. Den je pustý, pochmurný. A já si tu hlavu lámu, koho hodím do urny.

11.1.2013 v 23:35 | Karma: 9,22 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1900x
Asi bilancuju. Poslední rok, kdy mám na začátku dvojčíslí svého věku číslici 3, děti už jsem "úspěšně" dovedla do školních lavic. Stále žiji (zcela dobrovolně a ráda) s jejich otcem. Od běhu jsem se přesunula k józe. Určitě jsem nabrala i nějaké ty zkušenosti......ale jinak platí to, co mi už kdysi povídala babička: "To si tak v 10 letech říkáš, že se to děsně táhne....než jsou prázdniny, než půjdu poprvé tancovat, než se vdám....a najednou máš šedivý vlasy, kopa dětí ti říká babi a ty už si ani nemůžeš vzpomenout, jak se všechny jmenují, ale tam hluboko uvnitř jsi to pořád ty - se všemi touhami, talenty i neduhy.....jen už tolik neřešíš, jestli se to do vlasů hodí červená pentle."

Seznam rubrik