Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asertivní chování

Tento týden mi jedna nejmenovaná zásilková služba doručila objednaný balíček. Což je naprosto v pořádku, obzvlášť když jsem si zboží objednala o den dříve. Nicméně opět se u mě projevilo moje mírné, nekonfliktní a až příliš „submisivní“ chování.

Za týden mám termín porodu a při vší úctě – opravdu je to na mě patrné na první pohled. Zaměstnanci služby (dva mladí hoši mírně přes dvacet) mi jen suše sdělili, že nemají drobné na vrácení a pokrčili rameny. Dávala jsem jim 2000 Korun a balíček stál 1260 Korun. Neváhala jsem a obvolala sousedy, bohužel mi nemohli pomoci. Napadlo mě tedy, že by šlo peníze rozměnit v obchodě. (Upozorňuji na to, že bydlím na vesnici a nemám obchod vedle domu).

Nějak jsem čekala, že  mladí gentlemani s úsměvem na tváři nastartují motor a do obchodu mě alespoň odvezou. Nechali mě tam dojít pěšky, šla jsem opravdu mravenčím krokem, protože pod nánosem sněhu byla zrmzlá ledová plocha a já opravdu nechtěla riskovat, že sebou někde žuchnu.

V závěru jsem svůj balíček dostala, chlapci spokojeně odjeli, aniž by na chvilku byli donuceni opustit teplo vyhřátého auta. Paradoxně jsem nejvíc byla naštvaná na sebe – kam se poděly mé dovednosti  z přednášek o asertivitě?  Zůstala mi kdesi v nitru kapka hořkosti a malá vlna ponížení. Mám problém v určitých situacích reagovat tak, jak daná záležitost vyžaduje. Moje chování často postrádá to, co se v dnešní společnosti  tolik žádá – totiž to takzvané „jednání s ostrými lokty“. Připadá mi hrozně smutné, že si o určité věci musíme říkat, žádat o ně, někoho prosit a přitom by některé reakce měly být přirozené a automatické. Přece nenecháme těhotnou ženu s obrovským břichem lítat po vesnici a shánět drobné po všech čertech.

Možná, že je to trochu naše česká obecnější vlastnost, ta neschopnost se ozvat při situacích, kdy se k nám někdo chová nepřiměřeně nebo jsme s něčím nespokojeni. Přiznejme si, kolikrát jsme byli schopni vrátit jídlo v restauraci, protože to zdaleka nebylo to, co jsme očekávali? Kolikrát jsme ochotní snášet malá či větší příkoří na úřadech, kdy se k nám chovají jako k nesvéprávným (i když při vyplňování některých formulářů si tak skutečně můžeme připadat)?

Na druhou stranu mi také strašně vadí ta naše lhostejnost vůči druhým, hlavně ve velkých městech. I když pravda je, že naposledy, když jsem z chodníku zvedala jednoho bezdomovce, protože jsem měla obavy, jestli mu třeba není zle, stačil mě během deseti vteřin poslat někam, nazvat mě čubkou a ještě mě solidně pozvracet. Pak se ale zase stalo to, že jsem v přeplněném autobuse omdlela (občas se mi to díky nízkému tlaku stává) a když mi dvě hodné paní pomohly a vystoupily se mnou na zastávce, kdosi je odrazoval, ať mě nechají na pokoji, že jsem akorát nějaká pouliční feťačka (snad díky piercingu na obličeji – nevím).

A tak bych jen chtěla orodovat za to, abychom byli o trochu víc pozornější vůči okolí a zároveň se nebáli ozvat, když se k nám někdo chová způsobem, který určitě není v dané situaci vhodný. Já si třeba solidně natrénovala, jak slušně poslat doručovací službu pryč i s balíčkem, pokud mi nejsou schopni vrátit peníze......nebudu drzá ani nepříjemná, jen o trochu více asertivní, abych se na sebe mohla v klidu podívat do zrcadla a necítit se jako pitomec. Vrchovatě mi stačí pocit vyvržené velryby, protože pohyb v těchto posledních dnech těhotenství mi dává poměrně zabrat.

Autor: Kateřina Kudrmanová | středa 3.2.2010 17:36 | karma článku: 20,97 | přečteno: 2597x
  • Další články autora

Kateřina Kudrmanová

Což takhle zajít do posilovny?

Nikdy jsem nebyla vyznavač posiloven. Do fitka jsem chodila buď na jógu, nebo si zaběhat na pás (a spíše sporadicky). O milovnících posilky jsem měla dost zkreslené představy ovlivněné obecnými předsudky. (Jako, že jsou tam jen svalnatí vygumovanci, co hekají, prohlíží si své vyboulené svaly v zrcadle a cpou se anaboliky.) Zrovna jsem žila své bohémské období a lidi, co chodili pravidelně cvičit a nedej bože se zabývali zdravou stravou, mi připadali jako mimozemšťané. Popravdě na svých tazích přes vinárny a hospody jsem moc takových nepotkala (nebo jsem je neviděla skrz cigaretový dým).

28.2.2014 v 22:15 | Karma: 12,84 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Olympijské dítě

Zimní olympiáda...čtyři roky utekly jako nic. Čtyři „dlouhá léta“ jsou za námi a já si to pamatuju jako včera. Doktor se mě ptal, po jaké době mám kontrakce. Věděla jsem to přesně: „No, kontrakce trvá stejně dlouho jako vystoupení snowboardistky na U-rampě a pak je mi je dobře do chvíle než nastoupí další závodnice.“ Doktora to celkem pobavilo a došel k závěru, že naše malá sportovkyně vyskočí na svět cobydup.

19.2.2014 v 13:20 | Karma: 20,75 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Jillian Michaels je zpátky…a stojí to za to!

Právě jsem dočetla její novou knihu: „Vyhrajte boj o štíhlé tělo.“ (http://www.anag.cz/vyhrajte-boj-o-stihle-telo-ma-osobni-tajemstvi-jednoducheho-rychleho-a-trvaleho-zhubnuti/d-94261/?utm_source=kudrmanova&utm_medium=recenze&utm_campaign=slim+for+life)

14.11.2013 v 21:50 | Karma: 9,96 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Žiju…běhám…

Tak jsem se do toho běhání pořádně opřela. V červenci jsem poprvé uběhla trasu delší než deset kilometrů. Pokořila jsem tu magickou hranici, ke které jsem od loňského léta vzhlížela a neodvážila se jí překonat – jen jsem jí jemně oťukávala svým maximem 8 km.

4.9.2013 v 10:07 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Ona

Kateřina Kudrmanová

Povinnost mě žádá....využít svého voličského práva!

Prapodivná, zvláštní zima. Den je pustý, pochmurný. A já si tu hlavu lámu, koho hodím do urny.

11.1.2013 v 23:35 | Karma: 9,22 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1901x
Asi bilancuju. Poslední rok, kdy mám na začátku dvojčíslí svého věku číslici 3, děti už jsem "úspěšně" dovedla do školních lavic. Stále žiji (zcela dobrovolně a ráda) s jejich otcem. Od běhu jsem se přesunula k józe. Určitě jsem nabrala i nějaké ty zkušenosti......ale jinak platí to, co mi už kdysi povídala babička: "To si tak v 10 letech říkáš, že se to děsně táhne....než jsou prázdniny, než půjdu poprvé tancovat, než se vdám....a najednou máš šedivý vlasy, kopa dětí ti říká babi a ty už si ani nemůžeš vzpomenout, jak se všechny jmenují, ale tam hluboko uvnitř jsi to pořád ty - se všemi touhami, talenty i neduhy.....jen už tolik neřešíš, jestli se to do vlasů hodí červená pentle."

Seznam rubrik