Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Asertivní chování

Tento týden mi jedna nejmenovaná zásilková služba doručila objednaný balíček. Což je naprosto v pořádku, obzvlášť když jsem si zboží objednala o den dříve. Nicméně opět se u mě projevilo moje mírné, nekonfliktní a až příliš „submisivní“ chování.

Za týden mám termín porodu a při vší úctě – opravdu je to na mě patrné na první pohled. Zaměstnanci služby (dva mladí hoši mírně přes dvacet) mi jen suše sdělili, že nemají drobné na vrácení a pokrčili rameny. Dávala jsem jim 2000 Korun a balíček stál 1260 Korun. Neváhala jsem a obvolala sousedy, bohužel mi nemohli pomoci. Napadlo mě tedy, že by šlo peníze rozměnit v obchodě. (Upozorňuji na to, že bydlím na vesnici a nemám obchod vedle domu).

Nějak jsem čekala, že  mladí gentlemani s úsměvem na tváři nastartují motor a do obchodu mě alespoň odvezou. Nechali mě tam dojít pěšky, šla jsem opravdu mravenčím krokem, protože pod nánosem sněhu byla zrmzlá ledová plocha a já opravdu nechtěla riskovat, že sebou někde žuchnu.

V závěru jsem svůj balíček dostala, chlapci spokojeně odjeli, aniž by na chvilku byli donuceni opustit teplo vyhřátého auta. Paradoxně jsem nejvíc byla naštvaná na sebe – kam se poděly mé dovednosti  z přednášek o asertivitě?  Zůstala mi kdesi v nitru kapka hořkosti a malá vlna ponížení. Mám problém v určitých situacích reagovat tak, jak daná záležitost vyžaduje. Moje chování často postrádá to, co se v dnešní společnosti  tolik žádá – totiž to takzvané „jednání s ostrými lokty“. Připadá mi hrozně smutné, že si o určité věci musíme říkat, žádat o ně, někoho prosit a přitom by některé reakce měly být přirozené a automatické. Přece nenecháme těhotnou ženu s obrovským břichem lítat po vesnici a shánět drobné po všech čertech.

Možná, že je to trochu naše česká obecnější vlastnost, ta neschopnost se ozvat při situacích, kdy se k nám někdo chová nepřiměřeně nebo jsme s něčím nespokojeni. Přiznejme si, kolikrát jsme byli schopni vrátit jídlo v restauraci, protože to zdaleka nebylo to, co jsme očekávali? Kolikrát jsme ochotní snášet malá či větší příkoří na úřadech, kdy se k nám chovají jako k nesvéprávným (i když při vyplňování některých formulářů si tak skutečně můžeme připadat)?

Na druhou stranu mi také strašně vadí ta naše lhostejnost vůči druhým, hlavně ve velkých městech. I když pravda je, že naposledy, když jsem z chodníku zvedala jednoho bezdomovce, protože jsem měla obavy, jestli mu třeba není zle, stačil mě během deseti vteřin poslat někam, nazvat mě čubkou a ještě mě solidně pozvracet. Pak se ale zase stalo to, že jsem v přeplněném autobuse omdlela (občas se mi to díky nízkému tlaku stává) a když mi dvě hodné paní pomohly a vystoupily se mnou na zastávce, kdosi je odrazoval, ať mě nechají na pokoji, že jsem akorát nějaká pouliční feťačka (snad díky piercingu na obličeji – nevím).

A tak bych jen chtěla orodovat za to, abychom byli o trochu víc pozornější vůči okolí a zároveň se nebáli ozvat, když se k nám někdo chová způsobem, který určitě není v dané situaci vhodný. Já si třeba solidně natrénovala, jak slušně poslat doručovací službu pryč i s balíčkem, pokud mi nejsou schopni vrátit peníze......nebudu drzá ani nepříjemná, jen o trochu více asertivní, abych se na sebe mohla v klidu podívat do zrcadla a necítit se jako pitomec. Vrchovatě mi stačí pocit vyvržené velryby, protože pohyb v těchto posledních dnech těhotenství mi dává poměrně zabrat.

Autor: Kateřina Kudrmanová | středa 3.2.2010 17:36 | karma článku: 20,97 | přečteno: 2597x
  • Další články autora

Kateřina Kudrmanová

Což takhle zajít do posilovny?

Nikdy jsem nebyla vyznavač posiloven. Do fitka jsem chodila buď na jógu, nebo si zaběhat na pás (a spíše sporadicky). O milovnících posilky jsem měla dost zkreslené představy ovlivněné obecnými předsudky. (Jako, že jsou tam jen svalnatí vygumovanci, co hekají, prohlíží si své vyboulené svaly v zrcadle a cpou se anaboliky.) Zrovna jsem žila své bohémské období a lidi, co chodili pravidelně cvičit a nedej bože se zabývali zdravou stravou, mi připadali jako mimozemšťané. Popravdě na svých tazích přes vinárny a hospody jsem moc takových nepotkala (nebo jsem je neviděla skrz cigaretový dým).

28.2.2014 v 22:15 | Karma: 12,84 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Olympijské dítě

Zimní olympiáda...čtyři roky utekly jako nic. Čtyři „dlouhá léta“ jsou za námi a já si to pamatuju jako včera. Doktor se mě ptal, po jaké době mám kontrakce. Věděla jsem to přesně: „No, kontrakce trvá stejně dlouho jako vystoupení snowboardistky na U-rampě a pak je mi je dobře do chvíle než nastoupí další závodnice.“ Doktora to celkem pobavilo a došel k závěru, že naše malá sportovkyně vyskočí na svět cobydup.

19.2.2014 v 13:20 | Karma: 20,75 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Jillian Michaels je zpátky…a stojí to za to!

Právě jsem dočetla její novou knihu: „Vyhrajte boj o štíhlé tělo.“ (http://www.anag.cz/vyhrajte-boj-o-stihle-telo-ma-osobni-tajemstvi-jednoducheho-rychleho-a-trvaleho-zhubnuti/d-94261/?utm_source=kudrmanova&utm_medium=recenze&utm_campaign=slim+for+life)

14.11.2013 v 21:50 | Karma: 9,96 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Žiju…běhám…

Tak jsem se do toho běhání pořádně opřela. V červenci jsem poprvé uběhla trasu delší než deset kilometrů. Pokořila jsem tu magickou hranici, ke které jsem od loňského léta vzhlížela a neodvážila se jí překonat – jen jsem jí jemně oťukávala svým maximem 8 km.

4.9.2013 v 10:07 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Ona

Kateřina Kudrmanová

Povinnost mě žádá....využít svého voličského práva!

Prapodivná, zvláštní zima. Den je pustý, pochmurný. A já si tu hlavu lámu, koho hodím do urny.

11.1.2013 v 23:35 | Karma: 9,22 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1900x
Asi bilancuju. Poslední rok, kdy mám na začátku dvojčíslí svého věku číslici 3, děti už jsem "úspěšně" dovedla do školních lavic. Stále žiji (zcela dobrovolně a ráda) s jejich otcem. Od běhu jsem se přesunula k józe. Určitě jsem nabrala i nějaké ty zkušenosti......ale jinak platí to, co mi už kdysi povídala babička: "To si tak v 10 letech říkáš, že se to děsně táhne....než jsou prázdniny, než půjdu poprvé tancovat, než se vdám....a najednou máš šedivý vlasy, kopa dětí ti říká babi a ty už si ani nemůžeš vzpomenout, jak se všechny jmenují, ale tam hluboko uvnitř jsi to pořád ty - se všemi touhami, talenty i neduhy.....jen už tolik neřešíš, jestli se to do vlasů hodí červená pentle."

Seznam rubrik