- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Začala jsem poměrně vesele, stále nedokonalou a mírně lámanou italštinou vysvětlovat rudnoucímu mládenci mé extempore s kuřecími prsy před pár lety. Pro řeznické šviháky to bylo jako vidět poprvé Ein Kessel Buntes, v italském obalu s českou stužkou.
Řeznický náhradník stále nechápal, o čem mluvím. Měla jsem velmi podobný pocit, jako když oddanému fanouškovi Interu Milán vyperete jeho oblíbené klubové tričko s modročernými pruhy s vašemi červenými ponožkami. Omylem. Tričko zaperete navždy do fialova a jakékoliv vysvětlovaní je nejen marné, ba přímo vražedné, pokud jednoho z vás neklepne pepka. Řezníka nekleplo, ale zřejmě nebyl nainstalován na konverzaci se ženou, obzvláště pitvořící se. Raději bych v tuto chvíli zaprala dresy všem hráčům Interu Milán a obhajovala svůj čin, než kašpařila před zjevně nechápajícím, a možná i němým řezníkem. Celý zarudlý mi rozsekal zadek na maděru. Kachní zadek na kachní maděru. Je výborný dušený na cibuli, pepři, skořici, šalvěji, osolíte, a necháte zadek možná hodinku, dvě probublávat, ke konci podlijete červeným vínem. Není-li po ruce zadek, berte zavděk jakýmkoli masem, může být i mleté. Mňamku vmícháte do uvařených, nejlépe čerstvých těstovin.
Ovšem - jste-li momentálně bez zadku i čerstvých těstovin, kupte kuře. Mám pro vás osvěžující a velmi jednoduchý recept: jedno kuře, dva citróny, sůl, pepř. Citróny nechte vcelku, jen je zuřivě probodněte alespoň desetkrát vidličkou. Probodanými citróny hojně pokapejte osolené a opepřené kuře, vyždímané žluťásky vložte do do kuřecích útrob. V pekáčku se lžící oleje pečte nepřikryté, prsama dolů, asi dvacet minut třicet minut při 180 st. C., šup šup otočit a další půlhodinku při 200 st. C. dopéct. Je to jednoduché a lahodné. Intelektuální i pohlavní svěžest začíná především v lahodném pokrmu. Příprava nemusí být vůbec složitá, stačí vařit s radostí a láskou... a zbytek okecáte...
S rozsekaným zadkem v podpaždí jsem vycouvala z řeznictví a nadechla se ostrého podhorského vzduchu. Náhradník nic nepochopil. Nebo asi nechtěl, kdo ví? Někdy je zkrátka lepší nechat i sebevíce trapnou větu viset ve vzduchu než ji rozebírat. Kožená huba řezníkova toho byla důkazem. Na mimořádně trapné chvíle jsem holt odbornice. Asi je mi souzeno. Prostě - když máš talent, tak se neubráníš...
Další články autora |