Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Samostatné Kosovo bude horor

Volbou srbského presidenta není nic vyřešeno. Dokážu si představit, že by se Češi vzdali Hradčan s Vyšehradem a Řípem dohromady. Naštěstí nemusí. Srbové rozhodně nejsou Češi.

Kdo byl kdy na Kosovu, ten pochopí. To, že vždy šlo o nejchudší oblast bývalé Jugoslávie, není náhoda. Země není nikterak úrodná, dopravní dosažitelnost žalostná. Albánci nepatří k nadšeným zemědělcům. Jediné bohatství, které tu je, tedy spíše bylo, se týká historického významu pro Srby. Z toho se Kosovští Albánci nenají. Zvláště, když mnoho klášterů vypálili a vyhodili do povětří. Snad věří, že kláštery si pravoslavní stavěli na nalezištích zlata.

Albánci a Srbové mají naprosto odlišné vnímání hodnot. Ostatně původem jsou na hony vzdálení /Slované kontra Ilirové/ a téměř se nemíchali. Naprosto zjevným důkazem odlišnosti je doba turecké nadvlády. Ještě na Kosovském poli po boku Srbů bojovali i Albánci. Záhy Albánci pochopili, že s Turky se dá docela dobře a výhodně vyjít. Stačilo totiž konvertovat k islámu, tedy odstoupit od křesťanství, modlit si třeba jen naoko k Alahovi, a daně jim okupanti významně snížili. Většina Srbů tento handl nepřijala. Jejich hrdost a víra byla podstatnější.

Možná dodnes platí Srbové za tvrdohlavce. A já jim fandím. Presidentské volby dopadly vítězně pro „demokraty“. Vítězství bylo ale tak těsné, že se až limitně blíží náhodě.

Na rozdíl od dnešních „mladých“ členů EU, kteří o členství v podstatě žebrali a snažili se EU slušně řečeno podlézat, polovina Srbů řekla, že „svoji víru“ a historii nezradí, že prostě konvertoval k EU náboženství prostě nechtějí. Jestliže ta druhá polovina zvolila „proevropskou" cestu, neznamená to, že ovšem konvertují. Nekonvertuje totiž ani vítěz voleb Boris Tadič. Je víc než jistě, že ani on nepřistoupí na protiprávní odtržení Kosova.

Z pohledu ateistického a vlastenecky vlažného Čecha se může zdát lpění na Kosovu až směšné. Pragmatik může dokonce říci, že až nebezpečné. Díky zvyšujícímu se počtu kosovských Albánců /muslimů/ je více než pravděpodobné, že se časem budou snažit působit ve vysoké srbské politice.

Samostatnost Kosova skýtá ale možná hrozivější scénář, než se na první pohled zdá. Jedna z možností – možná dokonce ta lepší – je vznik Velké Albánie. Zatím se ale navzájem  Albánci ze sousedících států moc nekamarádí. Světové mocnosti jim na začátku dvacátého století nedomyšleným vytyčením hranic z Londýna nasměrovaly odlišný vývoj. V době tohoto nalinkování od zeleného stolu, žilo na Kosovu daleko méně Albánců než Srbů. Nativita Albánců a hlavně bombardování a chování velmocí má za následek, že je tam jen pár srbských enkláv bedlivě střežených a chráněných KFOR. Pamatuji se, že údajně šlo o to, aby Kosovo bylo multietnické.  

Samostatnost Kosova znamená totální odsun Srbů. Albánci se netají tím, že je míní fyzicky likvidovat. Velké nebezpečí to ale může znamenat pro všechny sousední země a nejen pro ně. Není dnes žádným tajemstvím /a na začátku „kosovské války“ u nás to tajemstvím bylo!!!/, že Kosovští Albánci jsou velice obratní obchodně, často zdatní mafiáni, distributoři drog, pašeráci všeho možného. UCK předvedlo, jak krutí umí být.

Jestliže má čtenář pocit, že v článku příliš fandím Srbům, dělám to úmyslně, protože propaganda v době invaze NATO do bývalé Jugoslávie zase jednoznačně fandila Kosovským Albáncům. U nás v čele s Václavem Havlem a potažmo Člověkem v tísni.

A ještě poznámku, nemyslím, že spekulativní. Jestliže se dnes otevřeně mluví o tom, že invaze do Iráku byla vlastně americkou chutí na naftu, pak bombardování bývalé Jugoslávie nebyla žádná záchrana lidských práv, ale obsazení tehdy se jevícího strategicky výhodného  místa v Evropě vzhledem k Rusku… a možná nejen k Rusku. 

související reportáž z roku 1999 Balkánské temno najdete na http://www.kucerova.blog.idnes.cz/ 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Kučerová | pondělí 4.2.2008 10:25 | karma článku: 20,48 | přečteno: 1545x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2329x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik