Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Romové by měli oslavovat, reforma se jejich kapes netkne

Chtěla jsem napsat svůj vlastní komentář k reformě veřejných financí versus Romové. Abych nebyla za blba, přesný termín veřejných financí jsem si chtěla vyhledat na internetu. Nezjistila jsem, co přesně to je, ale dozvěděla jsem se, že se „ta věc“ studuje několik let na ekonomických fakultách. Inu, „nalistovala“ jsem ministerstva a strany. Vím opět houby. Jen jsem chvíli počítala. Například Romové mohou být v klidu... 

Předpokládejme tedy, že reforma by měla něco změnit k lepšímu. K lepšímu pro koho? Jedna politická banda říká, že pro všechny, jiná, že jen pro ty nejbohatší, někdo mluví o ekonomickém růstu, jiný o nějakých dluzích. Jedni říkají, že je nutná, jiní nikoli. Inu, dala jsem se k zeleným, snad mi moje strana udělá jasno. Možná, že jsem listovala málo, ale na zelených stránkách jsem skončila po pár větách Kateřiny Jacques odpovídajících 13.srpna 2007 redaktorovi Radiožurnálu. Odpovědi byly tak „politické“, že by jim nerozuměly ani profesoři speciálních kateder zmíněných ekonomických fakult. Jinak o reformě jsem nenašla nic.

Jak je mým zvykem převést věc, tedy dnes „reformu“, na konkrétního člověka či skupinu. Nebudu teď fňukat nad vlastním osudem bývalé samoživitelky, dnes stárnoucí větve, která si dovolí ten luxus bydlet sama v mrňavém bytečku, navíc u majitele, s platem podměrečným, neb jsem svéhlavička a navíc ženská.

Zajímají mě Romové, tedy cigáni romského původu. Dávno jsem se zbavila obdivu k rozhoupaným vyšpuleným poprsím zpod divokých černých očí či vyzývavé jízdě stepilých divochů na vyhandlovaných ořích, do čehož jsem se zbláznila před patnácti lety v Albánii. O něco méně dávno jsem propadla sentimentálnímu dojmu, kdy jsem považovala naše Romy za diskriminovanou skupinu. Přes několik pozdějších romských hlášek, že gadžové jsou tady od toho, aby na ně dělali… po například včerejší libeňský zátah na moji tašku, přes rozebrané kanály, haly…, jsem dávno na zemi.

Ne, nebyla jsem před těmi lety slepá. Nemálo Romů opravdu chtělo pracovat. Pak zjistili, že náruč státní je bezedná a navíc ustrašená po prvním náznaku osočení z rasismu nejen ze Štrasburku.  Doufala jsem, že Romům „reforma veřejných financí“ ten zahálčivý omyl vysvětlí a také je vrátí na zem. 

Tak jsem počítala, jestli jsem se nepřepočítala: Populistický socdemácký nábor miminek se sedmnácti tisíci porodného /tedy důvod pro zvýšení zejména romské populace, pro neromy absurdní motivace/ se sice snížil na třináct. Ale i to je dobré. Daněmi se kamsi hnulo, ale pro nezaměstnaného je to úplně fuk. Pokud nevyděláváš nad třicet tisíc – a to by zaměstnaný nekvalifikovaný Rom opravdu těžko vydělal – tak pravděpodobně spíš proděláš. Teď Romové pracují, ale načerno, tedy stejně bez daní. Pochybuji, že jejich „romské pasáky“ to bude nějak nutit své spoluobčany zaměstnat, vydělávají na nich daleko víc než by získali na snížení daní od státu. Stravenky – vítězný to prápor přeběhlíku jsou jim také kdesi. Všechny Romy zajímají nejvíce výdaje. Ty budou někde i vyšší. Smůla! Ale služby moc stejně Romové nepotřebují. Mimo reformu se  zdraží prý pečivo. O bůčku se nemluví.

Reforma dí: Budou se platit poplatky u lékaře. I pro děti. Proč tedy nejíst ty cholesterolové bůčky bez chleba a nemocné děti nechat na ulici, třeba se z choroby samy vylížou? /Když ne, media budou mít kauzu./

Žádným způsoben se neošetřilo zamezení práce načerno, žádným způsobem se nevyprovokovala touha Romů po tom být zaměstnán. Nic nemotivuje podnikatele /romské či neromské/ Romy oficiálně zaměstnat. 

U Romů je tedy bude stále nejvýhodnější brát peníze „na děti“. Počítala jsem i nedávný „progres“ ohledně rodičovského příspěvku. Při produkci dítěte každé dva roky, je platba státem nejvýhodnější. A to pro Romy není problém.

Nic proti Romům. Nemám jim zazlé, že systém využívají. Je to lidské a nejen romské. Ale jestliže se před pěti lety ještě o něco snažili, rozmazlovací systém je demotivoval a de facto jim ublížil, nevím, v jakém nenapravitelném rozkladu se octnou za dalších pět let. Prý jim bude radit nějaká agentura. Pchá. 

Ale nejde jen o tuto komunitu. Doplatí na jejich stále hlubší dno i celá společnost.

 

 

Autor: Lenka Kučerová | středa 22.8.2007 14:11 | karma článku: 35,06 | přečteno: 2651x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2328x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik