Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Had na tři je nově Bém

Změna názoru u Pavla Béma není zdaleka první. Názory jsou poplatné sice částečně  veřejnému mínění a tedy obecné oblibě, ale především kariéře a tedy oblibě autorit. Už jeho kampaň na starostu Prahy 6 byla plná neférových kroků. Důležitá je pro něj vždy další příčka. Jenže odsunem knihovny do polí /tam spadá i Strahov, protože je nedostupný/ si možná získá uražené „poražené“ architekty, ale jako vizionáře-primátora se mu historie vysměje. Bez výstavby mnoha „kontroverzních“ staveb by byl dnes Karel IV. pravděpodobně politickou nulou a Praha nudným městem.    

Kdo vládne Praze

Nebudu popisovat první setkání s Pavlem Bémem„face to face“, ačkoli mi ho tato chvíle dokonale přečetla. Bylo to právě to předvolební období /komunální volby – boj o post starosty Prahy6/ a tehdejší protidrogový aktivistický mudr si zvolil cestu do čela radnice způsobem: účel světí prostředky. Je však možné a pravděpodobné, že rivalové nezůstali pozadu. Vložím tedy jen část článku, který jsem psala někdy v roce 2002. Je o překvapivém obratu v možná již zapomenuté kauze. Mnoho návštěvníků oblíbeného kulturního centra Medáků v pražských Střešovicích si však vzpomene.

 

Úryvky z článku –rok 2002

Před dvěma lety přesně

Pod pískovcovou skalou na zahradě malého domku sedí delegace z úřadu Prahy 6. V čele stolu a v čela delegace sám starosta MUDr. Pavel Bém. Právě do mikrofonu hlásá, jak fandí Medákům, jak podporuje všechny jejich snahy jak kulturní, tak snahu o zachovaní Starých Střešovic jak po stránce architektonické, tak způsobu života bývalé domkařské kolonie. Vedle něj sedící mladík se nejistě, ale spokojeně usmívá. Cedule před ním hlásá jméno Martin Skalský, tedy jednoho z Medáků. Ten v roce 96 obsadil společně s kamarády  tuto tehdy ruinu, Pavel Bém na podzim 98 naopak křeslo starosty Prahy 6.

V době projevu pod pískovcovou skálou byl tehdy v křesle rok. O tom, že Medáci jsou vlastně squatteři, tedy že bez požehnání úřadů obsadili neobývané ruiny, věděl, ale při ódě, která ve zpětné analýze zůstala pouhou ódou na vlastní popularitu coby netradičního starosty, o tomto faktu trochu mukl, ale slovy: „Nejsou squatteři jako squatteři!!! Toto až svůdně romantické místo musíme zachovat pro budoucnost. Squatterství je někdy cestou, jak zachránit nemovitosti. Představitele dnešní mladé generace vytvořili seriozní projekt s jasnou myšlenkou a cílem. Vzhledem k tomu, jak obludné domy tu v poslední době vznikají, jsem přesvědčen, že komerční cesta staré Střešovice do budoucna zahubí…"“ Aby Medáky dokonce uchránil možným sankcím ze strany tehdejšího majitele objektů –magistrátu , zajistil převedení jejich squattů, tedy obsazených domků do vlastnictví Prahy 6. Později tam též odával jistého významného novináře.

  

Vystěhovat!!!

Uchlácholení Medáci se tedy spokojeně a naplno pustili do dalších kulturních a Střešovice záchranářských aktivit. Jako občanské sdružení směle brojili proti svévolným a nepovoleným přestavbám okolních staveb na luxusní penziony a podávali vlastní projekty na využití či záchranu lokality. Ostatně, bylo to přeci přání i pana starosty. 

Jenže za dva roky, koncem října našli na vrátkách přibodnutý papír podepsaný kýmsi ze SNEa /správní firma SNEO, přímo podřízená a zřízená MÚ Prahy 6./, že se mají vystěhovat, nejlépe však včera. Zadoufali v omyl. Inu, zavolali svému mecenáši Pavlu Bémovi. O ničem prý nevěděl a samotného ho to překvapilo. Za pár dní si však vzpomněl, že Medáci jsou squatteři, že sice obsadili ruiny plné kopřiv kdysi určené ke zbourání, z kterých vlastními náklady udělali nejen znovu obyvatelné baráčky, ale dokonce prosperující kulturní zařízení provozující vesměs komorní představení alternativních divadel, koncerty vážné hudby, inscenace handicapovaných umělců… Ale zákon je prý holt zákon. 

Někdejší fanda, posléze  jen uvědomělý úředník Mudr. Pavel Bém na schůzi zastupitelstva v projevu /místo skály ovšem před těžkým rudým závěsem hotelu Praha/ otráveně a naštvaně Medáky odepsal: „Jsou to squatteři, a to je to podstatné.“

Konec úryvku.

 

Dnešní situace

Nebudu popisovat další peripetie. Bém dosáhl  svého. Na domky bylo vypsáno výběrové řízení. Navzdory úžasnému a několikasetstránkovému a dokonce finančně zajištěnému projektu Medáků zvítězil několikařádkový výkřik Bémova /Bém byl už primátorem/ kamaráda, že tam bude keramická dílna, dále prostor pro alternativní divadlo /zmínění umělci se svému překvapivému angažmá nestačili divit /a navíc bydlení pro „tvůrce“ projektu.

Na výsledek se můžete jít podívat. Není totiž na co.

Stěžejní domek byl přestavěn na banální obytný barák, kolem vyrostlo několik dalších oblud.

  

Proč tehdy Bém otočil? Proč nenechal oblíbenou „alternativu“ žít? Lze se jen dohadovat. „zlé jazyky“ míní, že tamní pozemky vlastní či má zájem ruská mafie a že jsou v tom čachry spojené též s pozdějším prodejem hotelu Praha jisté ruské firmě kšeftujícími se zbraněmi.

Možná. Možná je pravda primitivnější. Jmenuje se „Jak chutná moc“ a toho Mňačka by měly číst děti hned po slabikáři.

Proč se znelíbila Bémovi „Chobotnice“? Kaplického pro svou kariéru nepotřebuje. Klause zatím ano. Toho ovšem zřejmě také jen dočasně.

 

   

Autor: Lenka Kučerová | středa 17.10.2007 14:12 | karma článku: 21,72 | přečteno: 1408x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2328x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik