Věci zelené - Strana veřejných

Ne, není to mylná konstrukce. Přestože obě strany (VV, SZ) nemají mnoho styčných bodů ani personálně ani  programově, v základu mají velmi podobný osud. Což, si myslím, je v obou případech škoda pro ČR.

Když vylétla hvězda Strany zelených, těšil jsem se, že se brzy z komety stane stálice. Mladé tváře, nové ideje, zajímavá směsice idealizmu, pragmatizmu i dogmatizmu...ale běda. Revoluce začala požírat své děti a strana se zničila autodestrukcí. Když se hřib rozptýlil, zbylo jen torzo. Strana ztratila důvěru a v dalších volbách si už ani neškrtla.
Pak šel čas a na stejném nebi vzplála ohnivá koule Věcí veřejných. Manažersky založená strana se spoustou žen (nevídané!), zápalem, ideály a chutí mnoho změnit. Těšil jsem se na další stálici...než někdo opět zmáčknul tlačítko autodestrukce. Výbuch to byl impozantní. Mrak se ještě nerozptýlil, takže uvidíme, co zbylo. Bojím se ale, že ne víc, než po SZ: zdiskteditovaná strana, která si jen těžko bude budovat svou ztracenou pozici (kéž bych se pletl).
Co mají tedy tyto dvě tak rozdílné strany společného?? Osud. Destrukci díky lidskému faktoru. A to jen díky maličkosti: někteří lidé zkrátka nedokáží ovládnout své ego. V ideálním případě by strana/firma měla stát za svými členy/zaměstnanci a členové/zaměstnanci by měli "dýchat" za stranu/firmu. Proto by si měli navzájem naslouchat a hlavně: musí spolu komunikovat. (připomínám, že mluvím o ideálním případě!) Kdyby si pan Škarka vyříkal své záležitosti s panem Bártou a oba by upozadili svá ega, jistě by našli řešení vhodné pro stranu i pro pana Škarku/Bártu. Veřejné vyjádření pana Škarky bylo oním zmáčknutím tlačítka sebedestrukce. Nezastávám se pana Bárty ani pana Škarky, ostatně, tak jako všichni ani já nevím, jak to  doopravdy bylo. Co ale vím je, že ve většině mezilidsky zaměřených problémů se vyskytují nejméně DVA aktéři.  Dva nevinní nebo dva viníci. Nechci vyloučeným poslancům sahat do svědomí, ale pokud jim pan Bárta nabízel úplatek/půjčku/nebo-jakkoli-to-nazveme, stačilo v první chvíli odmítnout a varovat ho. Pokud měsíce dostávám peníze (dle slov pana Škarky 55 tis. měsíčně), pak obálku a ohlásím to až za kdovíkdy, pak jsem stejným viníkem jako ten, kdo se procesu spoluúčastní. Stejně tak pokud dostanu půl milionu (sl. Kočí),  přijmu je a dám je do notářské úschovy...pak je taky něco špatně (jak to "opravdu" bylo se bohužel opírá jen o tvrzení proti tvrzení).
Jsk jsem říkal, ať to tedy dopadne jakkoli, VV budou jen velmi těžce budovat pozici, kterou už měli. V tom všem oceňuji demisi pana Bárty - je to krok v české politice (bohužel) nevídaný (zvláště když celý poslanecký klubu VV stál za ním). Doufám, že se očistí a ve vládě ho zase uvidíme - ať je jaký chce, je to vynikající manažer, což české politice dlouho chybělo. Odbočka: analogicky mě napadla kauza Čunek. Rozdíl: Bárta si zachoval tvář.
Teď ale počkejme, jak to všechno dopadne...

Autor: Martin Kubík | pátek 8.4.2011 15:55 | karma článku: 8,46 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Martin Kubík

Romové sobě?

25.5.2012 v 15:04 | Karma: 35,64

Martin Kubík

Reakce na prohlášení Dr. Ratha

18.5.2012 v 16:14 | Karma: 36,69

Martin Kubík

Parlamentní utrpení

4.11.2011 v 10:47 | Karma: 12,64

Martin Kubík

Cikán, Cigáň nebo Rom?

20.9.2011 v 8:00 | Karma: 21,72

Martin Kubík

Kdo nám dnes vlastně vládne???

8.6.2011 v 11:15 | Karma: 18,52