Romové sobě?

Břeclavský případ hodně zahýbal veřejným míněním nejen na Břeclavsku. Je to, pokud je to tedy tentokrát pravda, klasický případ „vrtěti psem“ - nemáme příběh, tak si ho vymyslíme. Romové se po něm, oprávněně, cítí poškozeni, malinko mě ale zaráží, z jakého úhlu se na věc sami dívají.

Před oči se mi zprostředkovaně dostaly úryvky otevřeného dopisu zástupců romských sdružení adresovaný Petru Nečasovi a vládě. Romové se v něm ohrazují, že díky podobným případům se vyhrocuje společenská nálada vůči nim. Mají pravdu v tom, že veškeré podobné případy namířené vůči komukoli ničemu nepomohou. Nemyslím si ale, že jsou hlavní příčinou vyhrocených nálad vůči Romům. 

Pokud se v podobných případech budou, jak tvrdí, Romové bránit sami (předpokládám, že měli na mysli zákonné cesty), tak je to jen v pořádku. Nicméně, slovy Roberta Ference, 'hodně mě zvedly ze židle' následující dvě věty z jejich otevřeného dopisu: 

"Máme dojem, že vaše vláda nevěnuje lidským právům dostatečnou pozornost. A že pro nápravu situace a zlepšení obrazu Romů v očích veřejnosti mnoho nedělá, což by odborník z pozice ministra dělat mohl..."

Vážení Romové, za prvé: jak, 'VAŠE VLÁDA'!? Chápu, že se s ní, jako mnozí z nás, nedokážete identifikovat, ale je to, přátelé, i vaše vláda, která nenaděluje stejně nám, jako vám! Už těmito dvěma slovy se sami vydělujete z většinové společnosti. A za druhé, za sebe Vám můžu říct, že si myslím, že situaci nenapraví žádný odborník z jakéhokoli ministerstva, byť by to byl/a naprostý génius. Možná by stálo za úvahu, že byste pro zlepšení obrazu Romů měli konečně začít dělat něco i vy sami. Hlavně vy sami! V médiích a na veřejnosti mluví zlomek promile z vás (a ještě jsou to většinou prázdné fráze a/nebo ukřivděné stesky), zbytek nedělá nic – nejen doslova, ale i ve věci zlepšování obrazu. A přitom stačí tak málo. Začít. Není na to potřeba bombastické reklamy, ministerstvo a mluvčí – jakmile se Romové začnou alespoň snažit něco na svém obraze změnit, většinová společnost si toho dříve nebo později všimne sama, začne to kvitovat s povděkem a svůj stereotyp měnit k vašemu prospěchu. Ale ta společnost, ani žádný ouřada to za vás neudělají, pokud nebudete chtít! Než se nám/vám to vymkne a vyrostou ztracené generace mladých Romů, kterým nebude mít kdo předat jakékoli tradice a poučení. A za třetí: zase vaše klasická pozice 'státe udělej to za nás'...

Mimochodem, snažili jste se někdy si zanalyzovat, proč je ten váš obraz tak nelichotivý? Tak se podívejte do kriminálních statistik (mám na mysli zejména drobnou kriminalitu). Ano, také díky tomu, co o vás píší média (a nemyslím, že by si na vás vyloženě zasedla) se nesmíte divit. Největším zabijákem vašeho kladného obrazu je však osobní zkušenost mnohých z nás – a tudíž také vy sami.

Nejsem žádným znalcem romské kultury. Ale žiji tu s vámi a rád bych s vámi vycházel. Měli byste mi ale dát šanci a zasloužit si to.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Kubík | pátek 25.5.2012 15:04 | karma článku: 35,64 | přečteno: 1903x
  • Další články autora

Martin Kubík

Reakce na prohlášení Dr. Ratha

18.5.2012 v 16:14 | Karma: 36,69

Martin Kubík

Parlamentní utrpení

4.11.2011 v 10:47 | Karma: 12,64

Martin Kubík

Cikán, Cigáň nebo Rom?

20.9.2011 v 8:00 | Karma: 21,72

Martin Kubík

Kdo nám dnes vlastně vládne???

8.6.2011 v 11:15 | Karma: 18,52