Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Střední školy zabíjí ekonomii

Střední školy jsou dnes největším problémem ekonomie. Okrádají ekonomii o ty největší lidské naděje, zatímco obor zanáší lidmi, kteří by se mnohem lépe mohli uplatnit jinde — lidmi, kteří ekonomii nikdy neporozumí. Není se ale co divit, když se podíváme na to, kdo tam vlastně ekonomii učí…

Posledních pár měsíců mne čím dál tím více mých známých a kamarádů žádá o „posezení nad ekonomií“ — zajímá je nějaký ekonomický problém, my se sejdeme a nad nějakou dobrou tekutinou ho probereme. Kamarádce jsem takhle pomohl vytvořit seminárku, která — pokud by se na ní ještě trochu zapracovalo — by se snadno mohla za pár let přetransformovat do bakalářské práce (například).

Nedávno jsem se takhle bavil s mým mladším kamarádem. Studuje třetím rokem na střední škole, zaměřením na ekonomii. Učí ho tam jedna dáma, které je mezi 40 a 50 lety. Tato dáma „učí“ i prý na Podnikohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.

Mimochodem, ten kamarád je zajímavý člověk — když jsem ho před dvěma lety poznal, tvrdil o sobě, že je mladý komunista. Dnes je z něj celkem solidní liberál (v klasickém slova smyslu). No co, i Hayek byl v mládí příznivec fabiánského socialismu. Ale zpět k tématu.

Když jsem se s tím kamarádem bavil, vzpomněl jsem si na jednu otázku z jednoho vysokoškolského testu (první ročník). Někdo ji říkal na srazu lidí zajímajících se o Mises.cz. Otázka zní:

Počítačová obrazovka a Počítač jsou: a) komplementy b)komplementy a za těžko představitelných okolností substituty

Že je zde otázka s možnostmi napsána ve správném původním znění nezaručuji, je to volně „přeinterpretované“.

Jaká je správná odpověď?

Substituty a komplementy

Pro ty z vás, kteří již vědí, opakuji — jde o otázku z testu pro prvý ročník. Pro ty ostatní malé vysvětlení, co je to substitut a co je to komplement.

Zatímco substituty jsou statky, které se ve spotřebě navzájem nahrazují, komplementy jsou naopak statky, které se ve spotřebě doplňují. - Robert Holman, Ekonomie (3. vydání)

Jinak řečeno, pokud mi je jedno, jestli budu psát propiskou či perem, budu-li si kupovat propisku či pero, jsou propiska a pero pro mne vzájemným substitutem.

No, a pokud chci jít třeba ven v jednom páru bot, levá a pravá bota jsou pro mne komplementy.

Jak je to s tou počítačovou obrazovkou a počítačem? Správná odpověď je za B. A to nejenom u tohoto příkladu, ale u každého dalšího. Obecně jsou všechny statky substituty i komplementy.Konkrétní rozlišení je totiž individuální — záleží na situaci a rozhodujícím se jedinci. Žádný statek není komplement či substitut sám o sobě.

To, že existují určité situační stereotypy (viz příklad s botou výše), tedy že lidé se mnohdy v určitých situacích rozhodují stejně (že levá a pravá bota jsou komplementy, když chceme jít ven v jednom páru bot) na věci nic nemění — každý takovýto „situační stereotyp“ je jedinečným aktem volby, kdy se rozhoduje člověk. Člověk nějaké věci hodnotí v nějaké určité situaci. Neříká nám to nic o vlastnostech dané věci, ale pouze o okolnostech dané situace!

Stereotypů kolem sebe máme mnoho, což ale neznamená, že jsou „železným zákonem“, který se nedá změnit. Co když přijde móda pravých bot? Co když se s pravou a levou botou dostaneme do jiné situace? Vše se rázem může změnit.

Úkolem ekonoma je právě se nad tyto stereotypy povznést. Člověk, který toto nedokáže, se nemůže nazývat ekonomem. Takový člověk bude totiž v ekonomii vždy uzavřen ve svých vlastních stereotypech, kdy nebude chápat, jak to, že ostatní volí a hodnotí jinak, nežli on sám. Nebude schopen hodnotově neutrálně popsat mechaniku lidského jednání, což je základním úkolem ekonomie.

Neschopnost vymanit se ze stereotypů u substitutů a komplementů značí neschopnost „myslet jako ekonom“. Jde o základní chybu, která má u člověka, který učí na vysoké a střední škole právě ekonomii, naprosto kolosální dopady. U takového člověka je tato chyba nepřípustná.

Jak myslíte, že ona učitelka mému kamarádovi odpověděla?

Samozřejmě, že jde zcela jistě vždy o komplementy. Pokud to ve vysokoškolském testu bylo jinak, měli to špatně.

Kamarád uvedl příklad — co když přijdu domů z práce, jsem naštvaný a chci něco rozmlátit? Pak pro mne mohou být obrazovka a počítač substituty.

Odpověď? Prý jde o „něco jiného“, co do ekonomie nepatří.

Střední školy ekonomii zabíjí

Dámy a pánové, takovíto odborníci učí budoucí ekonomy, podnikatele, firemní ekonomy. Drazí rodiče, i „toto“ učí vaše děti. Není to však nic moc výjimečného.

Středoškolská ekonomie se jen hemží mnoha „odborníky“, kteří do světa vypouští hlouposti kolosálních rozměrů. Kteří místo ekonomie v předmětu Ekonomie učí všechno možné, jen ne onu ekonomii. Kteří lidem, již by mohli být skvělými ekonomy, tento obor natolik znechutí, že celý obor do budoucna přichází o celé generace nadějí.

Tito „odborníci“ mnoho nadějných studentů od věnování se ekonomii odvrací a naopak do studia oboru vtahují stáda lidí, již v ekonomii vidí snadný předmět na našprtání nazpaměť. Nejen, že tím naprosto znehodnocují ekonomii jako takovou (inflace bezhodnotných titulovaných mozků), ale také tím znehodnocují všechny ostatní obory, které tak přichází o ty své naděje, které se ve vidině snadného titulu upíší ekonomii, které nikdy neporozumí.

Nejhorší však je, že tyto inflační mozky často také učí ekonomii další generace…

Já bych ty státní střední zrušil. A všechny!

Článek vyšel původně na Devian.cz, kde jej můžete také komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | úterý 8.3.2011 11:45 | karma článku: 12,12 | přečteno: 1228x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.