Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Střední škola, zabiják ekonomie

Skutečně málo kdo se zajímá o to, jak se vyučuje ekonomie na středních školách. Přitom je to asi nejdůležitější část ve „výchově“ ekonoma a v utváření názoru mainstreamové společnosti na ekonomii jako takovou. Bohužel, dnešní střední školy zabíjejí ekonomii — a to jak zevnitř, tedy výukou na ekonomických oborech, tak i z venčí, výukou na neekonomických oborech.

Sám mám zkušenost se střední školou ekonomického zaměření, kolem mne mám mnoho známých, kteří se učili ekonomii na neekonomických školách. Všeobecně úroveň výuky je katastrofická, ne-li komická až absurdní.

Ačkoliv je obvykle hned v úvodních hodinách upozorněno, že „ekonomie není věda jenom o penězích“, následující výuka představuje ekonomii jako soubor neměnných faktů, které nějak jsou. Středoškolská ekonomie je mixem minima základů ekonomie, managementu, práva a podnikové ekonomiky.

V těchto jednotlivých oborech, které jsou na středních školách nebohým studentům předhazovány jako „ekonomie“, je avšak velký rozdíl. Ekonomie je věda zkoumající lidské (firemní) jednání (na trzích), management se zabývá řízením, právo se zabývá souborem obecně závazných pravidel chování a podniková ekonomika zkoumá fungování podniku zevnitř. Tento ohromný mix takto nesourodých oborů dohromady vytváří z ekonomie hnusné nudné monstrum, kterého se chce 80 % studentů ekonomie na středních školách zbavit. Množství oborů, které se totiž do „ekonomie“ míchá je natolik velké, že paradoxně k samotné ekonomii se student takřka nedostává.

Končí to tím, že ti, kteří by skutečně mohli být přínosnými ekonomy utíkají do oborů, jako je psychologie, právo či další. V dalším studiu ekonomie pokračují většinou jen neurčití znudění jedinci, kteří následně své vysokoškolské ekonomické vzdělání využijí minimálně, protože vzdělávací proces je místo jako ekonomy vyplivne jako hybrid mezi personalistou a daňovým poradcem.

Výuka ekonomie na některých školách je natolik absurdní, až dochází k situacím, kdy učitel, který zrovna vysvětluje látku ohledně pojišťovnictví a zrovna vysvětluje životní pojištění (! v ekonomii !) ukončí výklad tím, že „… naspořená částka se vyplácí v den úmrtí“, tečka, hotovo. Typická reakce studenta? „Tak k čemu to teda je?“

Když už je nutné pojišťovnictví a životní pojištění v „ekonomii“ probrat, bylo by dobré říci, že životním pojištěním člověk pro případ své smrti zajišťuje ty, kteří po něm zdědí případné závazky (ergo hypotéka). To by se však ekonomie musela vyučovat jako proces, kde vše na sebe navazuje a reaguje, jako něco, co se stále vyvíjí, stále mění.

Typický středoškolský student ekonomie ví, že je nějaká poptávka a nabídka. Možná ještě ví, že když se sníží cena, zvýší se poptávané množství. Když se ho zeptáte „a co se stane pak?“, obvykle neví. Ale zároveň ví, že je nějaká nabídka a že když se zvýší cena, zvýší se i nabízené množství. Spojit si to? To už byste chtěli po studentovi moc.

Student zná ekonomii jako souhrn faktů, jako stav. Problém je v tom, že ekonomie je proces, ve kterém se ceny neustále zvyšují a snižují, kde se mění nabízené i poptávané množství, kde tyto změny jsou velmi provázané a jedna změna je podmíněna druhou. Je to věda, kde změna ceny španělských rajčat může změnit poptávku po karibských banánech.

Obvyklou ranou do srdce ekonomie, posledním úderem, jsou daně. Jak vypadá výuka daní v ekonomii na středních školách?

Pokud byste čekali, že se bude probírat vliv daní na ekonomii, tedy na lidské a firemní rozhodování, jste na omylu. O tom nemá středoškolák ani šajnu, většina z nich ani netuší, že nějaký takovýto vliv existuje. Zato ví, jaká je přesně sazba daně (což o to, to zas není tak úplně na škodu), že si může od daní odečíst příspěvek na vědu a milion tisíc šest dalších věcí, že v §XYZ je řečeno ABC a další. Místo toho, aby se učili podstatu daní, učí se aktuální fakta, která již třeba za měsíc ani nemusí platit.

Obvykle ti studenti středních škol, které ekonomie skutečně zajímá (těch, co to týrání ekonomie vydrží není mnoho), končí se zjištěním, že jim střední škola v ekonomii skoro nic nedá. Začnou si kupovat (stahovat) učebnice ekonomie pro vysoké školy, ze kterých mají mnohem větší přínos. Osobně si dovedu na ekonomicky zaměřené SŠ představit ekonomii vyučovanou třeba podle Holmanovi Ekonomie, která je doporučena probakalářské studium na VŠ. Tato jediná kniha by zřejmě stačila na celé středoškolské studium a student by ze školy vyšel jako člověk, o kterém se dá říci, že chápe alespoň základní principy ekonomie.

Vraťme se ale k ekonomii na neekonomických středních školách — tyto školy by si měli vyjasnit jednu věc: buď chtějí učit podnikání, nebo chtějí učit ekonomii. Jestli skutečně chtějí učit ekonomii, může většina z nich vyhodit všechny svoje aktuální osnovy či rámcové vzdělávací programy a začít na novo. Na neekonomických školách je totiž pod „ekonomií“ schován velmi podobný mix, jaký pod tímto označení dělá ostudu i na školách ekonomického zaměření. Jeden rozdíl tam však přece jen je — je z ní vynechaná ta ekonomie.

Článek vyšel původně na Devian.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Kubec | středa 2.6.2010 9:59 | karma článku: 13,30 | přečteno: 1157x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.