Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Óda na ničení

Je to již nějaký ten pátek, co Frédéric Bastiat napsal slavný text o zničené výloze. Na tomto příkladu ukázal nelogičnost a nesprávnost úvah „obdivovatelů ničení“. I přesto se stále znovu a znovu vynořují úvahy o tom, že na „té zničené výloze bude přece jen něco dobrého“ — a stále se zapomíná na krejčího.

Jestli slavný text Frédérica Bastiata neznáte, nevadí. Trochu si ho připomeneme.

Malý nezbeda rozbije pekaři výlohu. V dortech a pečivu jsou napadané střepy a pekař nyní jen smutně kouká na neštěstí, které ho potkalo. Lidé, kteří se kolem shromáždili však začínají mudrovat. Nejdříve snad proto, aby pekaře uklidnili.

Jak lidé přemýšlejí, říkají pekařovi, že přeci na tom není všechno tak zlé. Vždyť díky rozbité výloze bude mít práci sklenář! Kolik že stojí nová výloha? 5 000 korun? To je docela dost peněz pro samotného pekaře. Ale až ty peníze dostane sklenář, ten je přeci utratí u nějakého obchodníka, ten je zase utratí… a tak dále! Kolik že pracovních míst vzniklo díky jedné rozbité výloze!

Podívejme se v úvaze dál. Když nám rozbitá výloha tolik pomohla, co takhle zbořit pekařovi celý krámek? Nebo co takhle strhnout hned celé město? Celé státy? Vždyť kolik práce vznikne!

Lidé stejně jako nyní vidí rozbitou výlohu, za pár dní uvidí opravenou výlohu a uvidí bohatšího sklenáře. Lidé vidí a proto smýšlí. Jenže co pekař? Pekař měl předtím výlohu a 5 000,-. Těch pět tisíc chtěl třeba utratit za oblek. Koupil by tedy oblek u krejčího — a ejhle! Pekař by měl výlohu a oblek, krejčí by měl peníze, které byutratil u obchodníků, ti by je utratili u dalších obchodníků… a tak dále! Kolik že pracovních míst nevzniklo kvůli jedné rozbité výloze!

Shrňme — pekař (společnost) mohl mít výlohu a oblek. Nyní má však pekař (společnost) pouze výlohu. Bylo rozbití výlohy a její nucená oprava správným aktem? Přineslo nám to bohatství? Jistě, že ne. Společnost rozbitím výlohy nic nezískala, naopak — přišla o oblek. Krejčí přišel o pět tisíc. Proč se lidé nezabývají krejčím? Protože při rozbité výloze krejčí nepřichází na scénu, tedy lidé ho nevidí. Vidí jen spokojeného sklenáře.

Koukněme se však, co mohlo předcházet celé situaci s výlohou. Dejme tomu, že ve městě je jen několik silných sklenářů. Bohužel, lidé mají skla dost a tak se sklenářům snižují  zisky. I sejdou se sklenáři na poradu a dostanou skvělý nápad — zaplatí malým nezbedům, aby běhali po městě a rozbíjeli výlohy. To k nim přivede nové movité klienty a oni budou mít práci a zisky!

O celé akci našich sklenářů se dozvědí v centrále cechu sklenářů v hlavním městě. Po výsledku si řeknou, že to je docela fajn věc, která sklenářům zvyšuje zisk. Co to takhle udělat po celé zemi?

Ale platit malé nezbedy po celé zemi je již poměrně náročné. Proč by se s tím namáhal celý cech. A tak si řekli, že zatlačí na vládu. Vůdce cechu sklenářů tak předstoupí před vládu a oznámí jim, že sklenáři jsou na tom velice špatně. Tolik lidí pracuje jako sklenář a všichni teď hrozně živoří. Není odbyt, říká dále. Lidé spotřebovávají málo skla. Musíme to podpořit, nebo se rozšíří bída, určitě i kriminalita mezi sklenáři, hřmí na zasedání vlády sebevědomý vůdce cechu sklenářů.

Nakonec vytahuje silný argument: dnes, díky novým technologiím děláme přecilepší sklo, než dříve! Je v zájmu lidí vyměnit své staré sklo, které bylo vyrobeno nešetrně a starými technologiemi za nové, moderní sklo!

Členové vlády uznale přikyvují. Když už, tak sklenářů a jejich zaměstnanců je docela dost  - a jsou to také potencionální voliči. Co ale máme dělat, ptá se předseda vlády. Vůdce cechu hned přichází s brilantním nápadem — zaplaťme lidem za to, že zničí své staré sklo a koupí si nové sklo! Na daních z příjmů nových zaměstnanců a vyšších zisků sklenářů se to přeci vrátí, ujišťuje politiky vůdce cechu. Ministři se nakonec schodnou na tom, že to je přeci skvělý nápad a návrh podpoří. Vznikne střepné!

Lidé samozřejmě vidí, kolik nových zaměstnanců nabrali sklenáři, kolik nových skleniček a výloh sklenáři vytvořili. Lidé vidí pracovníky u pecí, vidí činnost ve sklárnách. A tak věří, jak blahodárný účinek střepné mělo.

Co lidé nevidí je to, kolik krejčích tak přišlo o zakázku. Kolik obleků senevyrobilo. Kolik obchodníků nevydělalo na obchodu s krejčími. Kolik nové látky se nedovezlo. Kolik lidí nezískalo práci při opracovávání té látky. Kolik lidínezískalo práci při dovážení té látky. Lidé nevidí, že místo toho, aby mělivýlohy, skleničky a obleky mají dnes jen ty výlohy a skleničky. Lidé nevidí, o jak mnoho přišli.

Šrotovné

Co jiného, než ztrátou je potom šrotovné? Lidé se nechali uplatit ze svých vlastních peněz na to, aby zničila svá auta a koupila si nová. Lidé mohli mít auta a k nim třeba ledničky, pračky, televize, počítače, oblečení.

Ale takhle mají jen ty auta. Tolik míst, která nikdo nezískal! Tolik továren, které nikdo nezaložil! Tolik domovů, které nikdo nepostavil!

Článek vyšel původně na Devian.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Kubec | čtvrtek 10.6.2010 3:38 | karma článku: 13,44 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 200 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno  12:52

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 200 obětí....

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.