Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropská unie a soukromé vlastnictví

Soukromé vlastnictví, jeden ze základních kamenů liberalismu. Jak se k němu principiálně Evropská unie staví a máme se o soukromé vlastnictví bát?

Soukromé vlastnictví — základní princip

Soukromé vlastnictví je pro člověka přirozené. Každý je soukromým vlastníkem již od svého narození, od momentu, kdy se stáváme de-facto fyzicky nezávislými na své matce.

Od chvíle, kdy je nám odstřižena pupeční šňůra tak my vlastníme své tělo — kůži, svalstvo, kosti, mozek. My sami jsme svým vlastníkem. Nezáleží na tom, zda-li o tom víme, či ne. Vlastníme pro sebe svůj vlastní prostor.

Pokud vlastníme naše tělo, náš mozek a naše smýšlení a vědomosti,  tak vše, co z tohoto plyne je také naším vlastnictvím. Používáme totiž toho, co již vlastníme k vytváření dalších statků a služeb, které tedy zákonitě také vlastníme. Stejně, jako je buňka přírodní, z ní složitější organismus je přírodní také, v důsledku je přírodní i člověk a to, co z jeho invence (která je také produktem přírody) vychází.

Projevem našeho vlastnického práva je naše výlučná možnost rozhodovat o našem majetku. Tedy je jen naší věcí, zda-li se necháme potetovat, je jen naší věcí, zda-li si zrekonstruujeme dům, je jen naší věcí jestli budeme podnikat, v jakém oboru a jaké nastavíme ceny.

Stát jako soukromé vlastnictví

Co je to stát? Max Weber stát definoval jako lidské společenství, které vykonává monopol užití fyzické moci uvnitř daného území. Stát je tedy lidským společenství, jinak řečeno, stát je soukromým vlastnictvím svých občanů.

Každý občan je podílníkem na svém státu. Podíl na vlastnictví státu můžeme získat dědictvím (narozením se), nebo žádostí, které bude vyhověno.

„Veřejné statky“ a státní instituce jsou tak vlastnictvím občanů. Je proto potřeba výslovného souhlasu většiny občanů-vlastníků, pokud se chceme nějakého svého vlastnického práva vůči „našemu státu“ zbavit. Je také výsadním právem vlastníků-občanů k tomu, aby si na řízení státu zvolilo management.

Tento management však (ve většině států) nemá drtivou většinu „akcií“, nemá proto právo na to stát prodat. „Prodat“ stát mohou jen s výslovným souhlasem občanů-vlastníků.

EU a boj proti vlastnictví

Jediná přípustná forma, jak převádět „státní“ na „euro-unijní“ je všeobecné referendum. Referendum je v tomto případě projevem vlastnického právaobčana ke své zemi. Management řídí podnik „uvnitř“, nemůže rozhodnout o jeho rozprodání „ven“. To je výsadní právo vlastníka, kterým je ve státě vždy občan.

Jestliže „Liabonská smlouva“ převáděla — či je zde jen hypotetická možnost převedení — některých pravomocí státu na euro-unijní úroveň, jediným legitimním prostředkem k jejímu schválení bylo referendum. Jelikož tomu tak však nebylo, byla smlouva občanům země vnucena. Bylo narušeno jejich vlastnické právo k jejich zemi, došlo k aplikaci násilí. Byl porušen princip vlastnictví.

To je však jen začátek. Dovolí-li si dnes EU porušovat výsostné vlastnické právo občanů ke svým zemím, co přijde příště? Vlastnické právo je základem svobody, je jejím hlavním stavebním prvkem. Vlastníme sebe, vlastníme produkt naší práce (plat), vlastníme své myšlenky, svoji „hlavu“. O to vše však můžeme přijít, neb EU nemá s porušováním vlastnických práv žádný problém.

Vnitřní versus svobodný trh

Další ukázkou toho, jak EU bojuje proti soukromému vlastnictví je její obchodně-ekonomická politika. Ta je totiž zaměřena na vnitřní trh, nikoliv na svobodný trh. V důsledku EU není garantem svobodného podnikání.

V čem se liší princip „vnitřního trhu“ (o kterém se mluví i v aktuální koaliční smlouvě) od principu „svobodného trhu“? Vnitřní trh je prostor, velký územní blok, který je odstřižen od světa cly. V ideji vnitřního trhu je snaha o vysokou regulaci, různé kvóty (vývozu/dovozu z různých území) a co nejvyšší přerozdělování. Vnitřní trh sází na domněnku, že může existovat centrum, které ho dovede řídit. Aby toto řízení bylo co nejpohodlnější, je v něm třeba se zbavit konkurence hlavně z vnější části světa, kterou centrum nedokáže ovlivnit (ne, že by se o to nesnažilo).

Vnitřní trh je vrcholem protekcionismu. Zároveň je to však nový název snahy o „centrálně řízené hospodářství“.

Idea vnitřního trhu je zcela zásadní ideou EU. EU nikdy nikde nepropaguje svobodný trh, ale vždy vnitřní trh. EU má však celou ideu vnitřního trhu velmi dobře propracovanou.

Nekonkrétní

Politici vždy chtěli (pro legitimizaci své práce a existence) zvětšit svoji moc. Centrálně řízené hospodářství či idea vnitřního trhu je dokonalým nástrojem k reálnému uskutečnění jejich tužeb. Centrálně řízené hospodářství je však pojem značně zdiskreditovaný. Nebylo (a stále není) možné ho uvést do praxe v západních (a o to více ve východních) zemí EU. Vnitřní trh je však idea zdánlivě čerstvá a neokoukaná.

Případné přehmaty v řízení trhu by však pro politiky byli riskantní. Proto se vytvořiloumělé, nenárodní centrum, na které lze všechno svést — Brusel. Politici celé Evropy se tak v mezním případě mohou obrátit na Brusel, jako na „posledního viníka“. A sami vyjdou bez škraloupů. Viník je vždy nekonkrétní.

Postupné rozšiřování

Vysoká míra regulace a přerozdělování však nevede k efektivnějšímu fungování trhu. Vede k jeho zamrznutí, k zastavení vývoje. Současný stav bez inovací však má stále určitý ziskový potenciál, který se však v čase (kvůli strnulosti trhu, tedy kvůli regulacím) vyčerpá.

Proto je třeba do jednotného vnitřního trhu integrovat stále další a další trhy, aby se kvantitativně rozšířil potenciál zamrznutých trhů. Dokud se bude v EU razit idea vnitřního trhu, nemusí se Turecko bát o nepřijetí do EU. Dříve či později bude unie Turecko potřebovat. Vnitřní trh se tak stává obhajobou pro další a silnější integraci EU.

Problém je však v tom, že silnější integrace zesiluje efekt regulací, protožesilnější regulace více a více narušuje princip soukromého vlastnictví státu občany. To je posléze obhajobou pro narušování vlastnických práv občanů na všech úrovních, tedy ke zvyšování regulace.

Otázka však je, až se „vnitřně integruje“ pod jedno centrum celý svět, kam se bude rozšiřovat dálVnitřní trh obepnutý ostnatým drátem cel přežívá jen díky další a další integraci. Je tak logicky neudržitelný a musí se zhroutit, neb místo je omezené a integrovat nejde do nekonečna.

A co dál?

EU se očividně staví do pozice nepřítele soukromého vlastnictví na všech úrovních. Každý, kdo má v sobě alespoň špetku úcty k vlastnickému právu je tak nepřítelem EU. Je třeba změnit směrování Evropy a omezit moc centra. Jinak jsme na „skvělé“ cestě do otroctví.

Článek vyšel původně na Devian.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Kubec | středa 14.7.2010 10:45 | karma článku: 19,63 | přečteno: 1262x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.