Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak z člověka veřejnost či médium udělá rasistu...

Rasismus, xenofobie, islamofobie, nacismus... Jak většina lidí ví, tato slova jsou například v médiích používána s čím dál tím vyšší mírou. V souvislosti se situací však bohužel nemusí znamenat správné označení. Jsou totiž situace, kdy je takové slovo použito nadbytečně, ukvapeně či dokonce nespravedlivě a jen proto, že se prostě může použít. A nebo za účelem zviditelnění či otočení očí veřejnosti od jiného, skutečného problému. 

Asi nejčastěji se takové slovo u nás používá v souvislosti s Romy. Jeden z případů, kdy stačí říct cokoliv a doplnit "jen proto, že jsem Cikán" a stačí to na medializaci po celé zemi, je případ z povodňových oprav v roce 2013 v Rudníku na Královéhradecku. Romský podnikatel Jaroslav Herák nabídl svůj stroj a bezplatnou pomocnou ruku při odklízení škod. Radnice ho odmítla. Proč? Podle podnikatele je důvod jasný. "Nechtěl jsem peníze. Jsem Cikán. Takže zbývá jediné, rasizmus," prozradil při telefonickém hovoru televizi. Ta pak ale zjistila, že město má problémy s nekvalitní zakázkou přímo od něj. Z důvodů stále trvajícího soudního sporu tak nepovažovalo za vhodné pokračovat s jakoukoliv spoluprací, byť byla zadarmo. Město se obávalo možných problémů i zde.

Někdy stačí však jen projevit názor či stanovit pravdivé měřítko nějakému mýtu. Tomio Okamura komentoval záležitost vepřína v Letech u Písku. Veřejnost je totiž po pauze opět informována o tom, jak se některé politické špičky snaží tento prasečák odstranit kvůli památce romských obětí tábora, který stál údajně na místě současného vepřína. Okamura, který označil místo za "pracovní tábor" a nikoliv za tábor koncentrační, byl označen za "člověka používajícího nacistickou rétoriku". Je však třeba upozornit na to, že zdroje, které zmínil, opravdu nikde neoznačují tábor jako koncentrační a sám rozhodně nesnižoval hrůznost činů v té době spáchaných. Musím však zdůraznit, že tak byl označen ministrem pro lidská práva. Jiří Diensbier, který se v posledních dvou měsících projevil některými návrhy, které veřejnost označuje jako proromské a diskriminační, v médiích působí jako člověk, se kteým více hýbou emoce než znalosti.

Naproti tomu se některá média snaží odvést pozornost od této etnické skupiny. V poslední době se často stává, že při některých zločinech není pachatel pojmenován slovem "Rom". Pokud však například Ukrajinec či Rus spáchají zločin, který se do médií dostane, je jeho národnost jasně pojmenována. Rom je pak většinou označen jako mladík. Poslední případy, které byly probírány médii, jsou z Moravy. V Brně mladík s otcem napadli muže čistícího interiér svého auta. V Ostravě zas dva mladíci napadli veřejně známou osobu, která, i s pořádnou dávkou smůly, vyvázla s krvácením do mozku. Jací pachatelé skutečně jsou, je však zjevné z videí z místa činu či zatýkání. Zakrývání etnické příslušnosti pachatelů je tak velmi zbytečné a kontraproduktivní. Celá záležitost totiž popudila veřejnost ještě více, ono médium je pak nazýváno jako "proromské". 

Evropou však cestuje ještě jiný pojem. Islamofobie. Ve Francii například za rasistické považují Muslimové zákaz zahalování. Toto bylo sice soudem odmítnuto, nicméně kritické hlasy z řad Muslimů rozhodně neustanou. Samotný pojem je však velmi diskutován. Islamofob je částí veřejnosti považováno za "slovo definující nenávistné projevy vůči Muslimům a všem záležitostem s nimi spojeným". Naopak další skupina tímto slovem definuje "člověka majícího pouze kritický přístup k některým praktikám prosazujícím Islámské právo". Ovšem pro tento kritický přístup jsou mnozí často odsuzování většinovými médii.

V České republice však došlo k podobnému sporu mezi Islamofoby a místní muslimskou komunitou. Facebooková Ssránka "Islám v České republice nechceme" byla zabanována na několik dní kvůli údajným projevům rasismu vůči Muslimům. Některé komentáře uživatelů skutečně hraničí a možná by bylo dobré psát komentáře s čistou hlavou. Bez ohledu na vážnost situace, kterou administrátoři stránky prezentují, komentáře k nim byly v některých případech nepřijatelné. Dobrou zprávou je, že Facebook stránku za několik dní obnovil a dal tím prostor projevu názoru lidí, kteří pouze upozorňují především na zahraniční problematiku s Muslimy - přistěhovalci. Je to navíc jedno z mála "hnutí", které se snaží zviditelnit případy, které nejsou tolik ve středu zájmu většinových médií.

Celkový dojem, který z médií mám, však působí velmi smíšeně. Případy, kdy je člověk obviněn z rasismu vůči menšině jakéhokoliv druhu jsou v podstatě ihned prošetřovány a veřejnost je informována podstatně rychleji než v případech, kdy je takové obvinění pouze "zneužíváním slova rasismus" nebo se diskriminace jako taková obrátí vůči majoritě. Ovšem emotivně rozebírat situaci například v České republice, kdy člověk platící daně se cítí být ždímán státem, který tyto vyždímané peníze věnuje nepracující menšině, kterou je stát ochotný i oddlužnit od milionových částek, je však naprosto zbytečné. Článků na toto téma je mnoho už jen zde na blogu. 

Pokud budou média a politické špičky nadále postupovat tímto směrem, může se to celé společnosti vymstít. Rovnocenný přístup je již nyní cosi jako utopie a pokud se pouze na pár mil systém s mnoha kompromisy takovému bodu jen přiblíží, jeho obyvatelé bodou mnohem spokojenější. Nemá totiž smysl někoho pořád obviňovat z rasismu a vůbec se nedivat na prapůvod takového přístupu. Člověk se jako "rasista" totiž nerodí, člověk se jím stává. A mimochodem, mnoho z nás by bylo rasisty a nacisty, kdybychom své názory projevili veřejně. Zkusme si to shrnout.

Podle médií jste rasista, splňujete-li pouze jeden jediný z následujících bodů:

1) Myslíte si, že oddlužnění Romů v Chanově není spravedlivé a chcete totéž

2) Bojíte se Muslimů a jejich plnohodnotného schválení v Česku

3) Jste vzteky bez sebe, když vidíte video, na kterém Rom(Romové) mlátí/ničí kohokoliv

4) Zastáváte se Izraele 

5) Chtěli byste všechny nepracující lidi poslat do práce

6) Myslíte si, že kauza Vítkovských žhářů byla nespravedlivě rozsouzena

7) Nesnášíte Diensbiera

 

Pokud nesplňujete ani jeden bod z této horké sedmičky, neznamená to, že rasista nejste. Pokud jste však našli spojitost s jediným ze zmíněných bodů, máte naprostou jistotu, že pokud byste tento názor projevili veřejně, mohli byste se stát terčem tvrdé kritiky. Ale že jste "rasista", nemusí být nutně tragédie. Ze všech lidí, co znám, jsou "rasisty podle médií" úplně všichni. 

Média nám slouží jako důležitý informační prvek. Někdy se nám však snaží trochu podstrčit politický názor. Proto by bylo vždy rozumné si veškeré názorové složky nechat projít hlavou a ne si je vzít k srdci. Jsme stále ještě svobodně myslící lidé. Informací od našich médií si vážíme, ale někdy se ani reportáž nevyhne ukvapenému závěru. Ať na základě emocí, rasových důvodů či pouhého prvního dojmu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Kubásek | čtvrtek 7.8.2014 12:30 | karma článku: 34,48 | přečteno: 1453x
  • Další články autora

František Kubásek

Liberálové, proč se tak divíte, když někdo aplikuje vaši vlastní medicínu?

Poslední reakce na docela trapné bilboardy Andreje Babiše, varujícími před válkou, mě utvrdily v tom, že liberální demokraté, kterým já říkám "libtardi", nemají ani trochu sebereflexe a od Babiše se neliší vůbec v ničem.

18.1.2023 v 11:49 | Karma: 39,16 | Přečteno: 1424x | Diskuse| Média

František Kubásek

IZRAEL vs. HAMÁS: jak to začalo a kde Hamás bere rakety

Tohle je můj článek se zdroji, které najdete dole v mnoha odkazech. Snažil jsem se popsat, jak začal současný konflikt Izraele a Hamásu.

18.5.2021 v 9:53 | Karma: 38,00 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Politika

František Kubásek

"Turnaj se povedl" aneb šílené lži kolem mistrovství světa juniorů

Byly časy, kdy česká hokejová reprezentace pravidelně bojovala o nejvyšší příčky. Byly časy, kdy jsme byli smutní, že naše reprezentace do dvaceti let prohrála ve čtvrtfinále. A teď máme být šťastní za prohru 0:3? Co to sakra je?

3.1.2021 v 13:26 | Karma: 35,52 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Sport

František Kubásek

(Koróna) pozitivní deník - den 1 až 3

Je zajímavé, jak se nemoc vyvíjí. Následující poznatky jsou jedním z asi dvou set tisíc případů jen v ČR, a tak předpokládám, že každý to má trochu jiné.

17.12.2020 v 14:33 | Karma: 25,20 | Přečteno: 942x | Diskuse| Věda

František Kubásek

(Koróna) pozitivní "deník" - Den minus 3 až 1

Říkal jsem si, že záznamy jednoho pozitivně testovaného třicetiletého jinak zdravého muže může někoho zajímat. Následující zkušenosti tedy berte jako jeden z mnoha případů, jak to může probíhat. Ale taky nemusí.

15.12.2020 v 15:54 | Karma: 40,27 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

  • Počet článků 179
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2886x
www.incorrect.cz

Odpůrce nespravedlnosti
Podle pana Kohouta dokonce filozof