Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Facebook - Projev demokracie i demence?

Nejdůležitější událost ze světa víte přes odkazy od vašich přátel. Největší akce roku vidíte přes pozvánky. Najdete zde celý Youtube, Celý stream.cz, celé idnes.cz, všechny fotky všeho ze všech úhlů, ale ve vší početnosti čtete vylívání srdíček pomocí statusů, srdíčka na obrázcích, na kterých jste označeni, žádosti o hraní her, které jsou odporné na pohled... Tohle všechno je Sociální Síť Facebook, o které jsme toho všichni četli tuny, megatuny a většina z nás si zde vede aktivní účet.

Facebook jako celek slouží k sjednocování lidí, kontaktů na ně, slouží dobře jako shromažďování lidí na jendom místě ve stejný čas, neboli jako pomoc při organizování. Slouží skvěle, slouží zdarma, pokud nechcete opravud servis na zlatém podnose.

Sjednocuje lidi. Za posledních 20 měsíců došlo ve 3 státech k revolucím zorganizovaným přes Facebook. Egypt, Lybie... Nelze říci, že by facebook byl roznětkou, ale byl spojovacím drátem, byl to impulz, ze kterého se pro tamní populaci stala (ačkoli pošetilá) naděje.

Ovšem Facebook je víceméně ekonomický poklad. Lidé se nechávají ovlivňovat okolím a tak si také založí profil. Na ten profil si také dají o sobě spoustu informací. Na ten profil si nafotí fotografie (co se týče žen, mnohdy i poloodvážné). Na ten profil si uloží své číslo, někdy i místo bydliště včetně adresy, většinou email. S počtem informací na každém profilu rapidně stoupá hodnota Facebooku. Extrémní nárůst se projevil v letech 2008 a 2009, kdy hodnota Facebooku stoupla o stovky procent. Kdo je tu ten, kdo dává Facebooku hodnotu? My. Takže platíme zvyšováním hodnoty tohoto celku za služby, které tato sociální síť poskytuje, proto bychom jí měli využívat, ale c ose týče osobních informací veřejně sdílených, na ty pozor.

Zvláště nezkušení uživatelé by se měli informovat o každém okénku každého serveru, kam vkládají informace. Facebook může být zneužit a s ním i vaše údaje, ale jen proto, že jste je tam napsali.

Organizování akcí přes internet je pro flegmatiky přímo rájem. Sám to vím, jsem jedne z nich. Hlavně dávejte pozor, jaké lidi zvete a co pozvaným dovolujete. Jsou známé případy, kdy se dívka rozhodla přes Facebook (dále jen FB) zorganizovat svoji oslavu narozenin a to skromně na zahradě domu jejích rodičů. Nechala akci jako veřejnou a na jejáí narozeniny nakonec dorazilo přes 500 lidí, jež musela odhánět policie. Upozorňuji, že netuším, co je na tom pravdy, ale je to velice pravděpodobné. Stačí, aby byli pozvaní čtyři lidé a každý aby pozval čtyři lidi. Ti pak pozvou další čtyři. Matematicky by stačilo vytvořit 9 "pater" pozvánek přes friendlisty a při 60%tní účasti by dorazilo tisíce lidí.

Statusy a jejich komentáře pak představují mnohdy to nejhrůznější na FB. "vybíjí se mi mobil, co budu dělat? :(" ptá se uživatelka se jménem, které se ani nepodobá úřednímu. "Dej si ho na nabíječku," zní komentář přítele tohoto profilu, který má 13 let. A právě jsem napsal nejslabší odvar. Pomocí statusů je člověk schopný vylít si celou duši všem třeba i čtyř stům přátelům a sdělit to, co by osobně řekli jen nejepšímu příteli. Je to škoda, protože přátelství osobní a čistě duševní pak může ztrácet na hodnotě.

FB Stalking. Další věcí je přidávánáí si cizích kontaktů. Kdo tohle dělá, neví, jakého rizika se dopouští. Může to sice být někdo, kdo jen sbírá lidi pro zábavu, ale může to být mnohem horší a to pravděpodobněji. Může se jednat buď o SpamRobota nebo o tzv. Stalkera, který si třeba dívku vyhledá podle statusu, poté ji obtěžuje a zkráceně jí otravuje život. A to v tom lepším případě. Může to dopadnout i pokusem o znásilnění, který pak působí nekonečně dlouhé truma. Tím, že si na FB přidáváme cizí kontakty, si pouze nabíháme na smeč a protihráč to málokdy trefí "jen" do sítě.

Dle mé objektivity Facebook neslouží jako seznamovací subjekt. Jedná se jednoduše o síť mnoha lidí, z nichž si musíte vybírat jen ty, co znáte pro prevenci zneužití dat, která jsou na vašem profilu. Jakákoliv fotka se dá prodat. Jakýkoliv telefonní kontakt je ještě cennější, tak se snažte dávat si na to pozor. Jakékoliv riskování sdílenosti může pro váš počítač dopadnout jako planeta ve filmu 2012....

Autor: František Kubásek | neděle 6.11.2011 12:13 | karma článku: 9,29 | přečteno: 849x
  • Další články autora

František Kubásek

Liberálové, proč se tak divíte, když někdo aplikuje vaši vlastní medicínu?

Poslední reakce na docela trapné bilboardy Andreje Babiše, varujícími před válkou, mě utvrdily v tom, že liberální demokraté, kterým já říkám "libtardi", nemají ani trochu sebereflexe a od Babiše se neliší vůbec v ničem.

18.1.2023 v 11:49 | Karma: 39,16 | Přečteno: 1424x | Diskuse| Média

František Kubásek

IZRAEL vs. HAMÁS: jak to začalo a kde Hamás bere rakety

Tohle je můj článek se zdroji, které najdete dole v mnoha odkazech. Snažil jsem se popsat, jak začal současný konflikt Izraele a Hamásu.

18.5.2021 v 9:53 | Karma: 38,00 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Politika

František Kubásek

"Turnaj se povedl" aneb šílené lži kolem mistrovství světa juniorů

Byly časy, kdy česká hokejová reprezentace pravidelně bojovala o nejvyšší příčky. Byly časy, kdy jsme byli smutní, že naše reprezentace do dvaceti let prohrála ve čtvrtfinále. A teď máme být šťastní za prohru 0:3? Co to sakra je?

3.1.2021 v 13:26 | Karma: 35,52 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Sport

František Kubásek

(Koróna) pozitivní deník - den 1 až 3

Je zajímavé, jak se nemoc vyvíjí. Následující poznatky jsou jedním z asi dvou set tisíc případů jen v ČR, a tak předpokládám, že každý to má trochu jiné.

17.12.2020 v 14:33 | Karma: 25,20 | Přečteno: 942x | Diskuse| Věda

František Kubásek

(Koróna) pozitivní "deník" - Den minus 3 až 1

Říkal jsem si, že záznamy jednoho pozitivně testovaného třicetiletého jinak zdravého muže může někoho zajímat. Následující zkušenosti tedy berte jako jeden z mnoha případů, jak to může probíhat. Ale taky nemusí.

15.12.2020 v 15:54 | Karma: 40,27 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

  • Počet článků 179
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2886x
www.incorrect.cz

Odpůrce nespravedlnosti
Podle pana Kohouta dokonce filozof