Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Utekla ze Severní Koreje, ale...

Přes videa o Číně jsem se dostala k těm o Severní Koreji od uprchlice Yeon-mi Park. Pokud jste o ní nikdy neslyšeli a téma vás zajímá, rozhodně doporučuji.

Její autobiografická kniha Abych přežila, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Argo, je rozhodně na mém seznamu. Yeon-mi se narodila v roce 1993 do dobře postavené a vzdělané rodiny ve městě Hyesan, proto jsou také dochované fotografie z jejího dětství. Jejího otce však později chytili a odsoudili za překupnictví (jídlo, předměty denní spotřeby atd.), což zbytek její rodiny sestřelilo na sociálním žebříčku na velice nízkou úroveň. Yeon-mi vypráví, jak se dlouhou dobu živili trávou, vážkami a podobně, jen aby neumřeli hlady. V roce 2007 se dostali do Číny, kde prý ji i matku znásilnili a prodali farmářům. Odtud po určité době utekla nebo byla “propuštěna”, přešla poušť Gobi a z Mongolského centra pro uprchlíky ze Severní Koreje se dostala do Jižní Koreje. Tam výslechy v centru pro uprchlíky prý trvaly přibližně měsíc, aby se ujistili, že se nejedná o znepřátelené vyzvědače. Poté je poslali na školení k tomu, aby byli schopní fungovat ve svém novém životě ve svobodném světě - jak nakupovat v supermarketu, jak si koupit lístek do metra, jak fungují bankovní karty, školy a podobně. V Jižní Koreji svůj domov ale nenašla, a tak se rozhodla odcestovat a její poslední zastávkou se staly Spojené státy, kde vystudovala ekonomii, vdala se a má syna. Živí se jako aktivistka za lidská práva, účastní se mnoha konferencí a podobných akcí, televizních pořadů, dává rozhovory, napsala zmíněnou knihu a před dvěma lety začala natáčet videa na svůj Youtube kanál, kde má už 236 tisíc odběratelů.

Upřímná a neformálně informativní videa od Yeonmi mi naprosto učarovala a musím říct, že jsem jich už viděla pěknou řádku a stále mě jich dost ještě čeká. Vyprávěla jsem o tom samozřejmě manželovi, který mi řekl, že podobné příběhy slyšel od svého dědečka, ale také mi připomněl, že spousta Severokorejců svoje povídání značně přikrášluje. Ani jsem ho nenechala domluvit s tím, že Yeonmi říká pravdu a nic než pravdu, kolik toho protrpěla a jak je k nám všem syrově upřímná, aniž by se prezentovala jako ukřivděná oběť. Z Číny jsem se naučila nad vším skepticky přemítat, než tomu uvěřím (spíš moc nevěřit ničemu), a i tady mi některé věci přišly zvláštní. O jejím otci jsem slyšela několik verzí. Má fotografie z dětství, na kterých nevypadají, že by jim něco chybělo, ale mluví o tom, že je k úprku přiměl hlad a podmínky neslučitelné s přežitím. Je tu i spousta jiných detailů. Ale říkala jsem si, že bych neměla každého hned odsuzovat. Zvlášť, když ona z Koreje opravdu utekla, snaží se pro dobrou věc, působí na mě dobře, a člověk prostě neví úplně všechno o životě druhých. Než jsem se chystala napsat tenhle článek, chtěla jsem si o Yeonmi najít něco víc, bohužel jsem narazila na tento článek od The Diplomat: https://thediplomat.com/2014/12/the-strange-tale-of-yeonmi-park/.

Když to shrnu, autorka Mary Ann Jolley, která s Yeonmi v roce 2014 natáčela pořad pro australskou televizi, kde se zaměřili na život jí a její rodiny. V článku uvedla mnoho příkladů toho, kdy se stalo, že si Yeonmi protiřečila a nebo vyprávěla jeden a ten samý příběh v několika variantách. V Jižní Koreji byla Yeonmi součástí natáčení pořadu “Now On My Way To Meet You”, kde ženy ze Severní Koreje vyprávěly o svém životě a často si z Kimů i dělaly legraci. Yeonmi tam mimo jiné řekla, že její maminka chodila ulicemi s kabelkou značky Chanel přes rameno. Maminka zase říkala, že ony nikdy velkým hladem netrpěly. A přitom to byl v pozdějším povídání právě hlad, který jim dal odvahu utéct. Její prohlášení, že se u nich popravuje za sledování západních filmů několikrát vyvrátili jiní, méně slavní uprchlíci. Nejdříve se nezmínila o tom, co se jí stalo v Číně. Poté byla málem znásilněna, ale maminka se nabídla místo ní a tím ji zachránila. Poté uvedla, že znásilněna skutečně byla. Nepřesností byla spousta i v pozdějších rozhovorech, které Yeonmi dala. Za ty se sama později omluvila s tím, že se anglicky teprve učila. Tenhle argument mě tedy zrovna nepřesvědčil. Proč nejdříve neřekla, že byla znásilněna a prodána do čínského otroctví vysvětlila tak, že si přála zapadnout do jihokorejské společnosti a bála se, že by ji odsoudili a neměla by šanci najít manžela a vytvořit si rodinu. Když vidím, jak je v některých aspektech čínská společnost stále “zkostnatělá”, je to v mých očích velice solidní argument, ale jako u všeho: kdo ví. Ať už je to jakkoliv, svou roli hraje i její tehdy nízký věk, kdy si věci pamatujeme často trochu jinak, než v dospělosti. A v neposlední řadě traumata, kterými si v těch letech prošla a pomalu se učila s nimi vyrovnávat. I to jsou důvody, proč ji veřejnost vlastně neodsoudila a Yeonmi se ve své nové domovině stala miláčkem. Jak říkají, menší nepřesnosti nebo nějaké ty lži nic nemění na tom, že je režim v Severní Koreji špatný a že tam lidé trpí.

Témata, která nám otvírá, jsou opravdu zajímavá. Od kastovního systému, vojenské přehlídky, randění, stravování, hygieny, módy, vzdělávací systém, po analýzu politické situace v Severní Koreji a jejím vztahu s ostatními zeměmi. Rozhodně mě to velice zajímá, ale po tom všem, co jsem četla, si pokaždé říkám: Je to opravdu pravda? Nebo je to přikrášlené, aby nás to chytilo za srdce ještě víc, aby Yeonmi získala více odběratelů, abychom se stali jejími podporovateli a třeba si na Facebooku zaplatili za exkluzivní obsah, který je nám jinak odepřen (za 35 dolarů měsíčně)? Stále ji sleduji (zdarma), ale tak nějak cítím určité zklamání a nedůvěru. Pro pobavení přidávám video zveřejněné Severní Korejou na Youtube, kde Yeonmi označili za lhářku, která se snaží zničit svou vlastní zemi, a vše uvedli na pravou míru: https://www.youtube.com/watch?v=9W_bplUZdho (korejsky s anglickými titulky). Součástí videa jsou i rozhovory s jejich sousedy, ze kterých jsme se dozvěděli, jak hrozná jejich rodina byla. Yeonmi a její sestra se prý počůrávaly ještě jako náctileté, že Yeonmi jako čtrnáctiletou viděli objímat se s nějakým chlapcem, její matka je prý nymfomanka (doslova tak to řekli), otec matku bil a prý je soud v roce 2006 rozvedl. Navíc je její otec nechutný kriminálník, který si zasloužil daleko horší potrestání, než dostal. Na závěr vytáhli nejtěžší kalibr - rodinu. Teta a strýc z otcovy strany a několik dalších vysvětlili, jak to všechno bylo - jaká byla ta její matka poběhlice. Samozřejmě se nezapomnělo zdůraznit, že v rozporu s tím, co Yeonmi říká, její rodině se v domovině daří dobře a nebyla potrestána za jejich útěk.

Ukázka z videa zveřejněného na Youtube: Bratr jejího otce se podivuje, jak mohli zradit svou zemi, kde žili tak šťastně. Nejsou to lidé. Jak se mohli stát takovými zrádci?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | pondělí 2.11.2020 7:42 | karma článku: 21,97 | přečteno: 1141x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik