Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Těhotenství online

Před lety se důležité informace čerpaly z knih, návštěv u lékaře a hlavně od kamarádek, maminek, tet, babiček... S internetem získáme informace po pár kliknutích, ale přináší to s sebou i nějaká ta negativa.

Moje generace v dětství sice neměla moc přístup k internetu, ale všechno se potom rozběhlo velmi rychle. Sice nejsem digitálně moc vyspělá, ale základy ovládám. Musím říct, že jsem se naučila žít opravdu online až v Číně. Bez notebooku a telefonu s připojením k internetu ani ránu. Jakmile jsme začali plánovat miminko, obrátila jsem se tedy hned na internet - články, diskuze, videa na Youtube.

Influencerky známé i neznámé se co týden zpovídají o svých prožitcích, náladách, váhových přírůstcích, problémech v sexu, hodnotí výrobky, provází připraveným dětským pokojem… Mama blogerek a vlogerek jsou stovky. Možná i víc. Tak nějak ženám asi nahrazují kamarádky, se kterými by sdílely a navzájem si radily, jsou zdrojem informací, které by se jinak musely dohledávat z různých zdrojů. Spolu s diskutujícími pod videi vytváří takovou ženskou podpůrnou skupinu. Dnes se nenosí nikoho za nic kritizovat, tak je to celkem bezpečné prostředí, kde si můžete tlachat do aleluja. Sem tam se objeví nějaký kritik, ale tu/toho ostatní rychle uzemní a je ticho. Nikdy by mě nenapadlo, že lidé budou kritizovat třeba těhotenské bříško. Někomu přijde dané bříško na daný měsíc příliš velké, jinému příliš malé. Také prý existuje ideální tvar a pokud ho nemáte, tak se můžete jít rovnou zakopat. Ženy se kritizují za to, že moc přibraly, že jsou moc hubené, že se moc malují, že sportují, že používají tu a tu značku…

Jako všechno, i tohle je obrovský byznys plný přetvářky, zaručených rad, které už na první poslech zní jako velké nesmysly. Jenže i tak to zvedá sledování a najdou se ženy, které se nechají oblbnout. Dají se najít třeba tipy, jak si udržet vyrýsované břišní svaly po dobu těhotenství, jak nepřibrat, jak co nejrychleji shodit a podobně. Většinou jsou vidět dva směry: nadýchaná dokonalost nebo surová realita. Do první kategorie patří často instagramové modelky nebo třeba ženy dotované svými bohatými partnery, nyní úspěšné podnikatelky, které samy začaly z ničeho. Jen s manželovým kapitálem a kontakty. Hodně populární je zde slovo “výzkum”. Pro každé video provádí komplexní výzkum, aby svým odběratelkám zajistily co nejkvalitnější informace. O tom, který krém zaručeně pomůže předejít striím, která kojící podprsenka je nejetičtější, do jakého zboží se vyplatí investovat (často jsou to výrobci, se kterými mají placenou či jinou spolupráci). Většinu videí začínají tím, jak jsou unavené, jak se nevyspaly a kolik toho ten den musí stihnout - natočit video, sestříhat, udělat si salát, zajet do posilovny, vyzvednout dětskou postýlku, a do toho pracují na úžasném super tajném projektu, který představí co nevidět. Od vlastní řady umělých nehtů, vlasových příčesků, po instruktážní fitness videa a podobně. Při tom všem mají ale dokonalý make-up, manikúru, účes a v půl hodinovém videu stihnou vystřídat i několik vystajlovaných outfitů. Samozřejmě aspoň jedna Chanel kabelka jako doplněk. Také se zdá, že ač v pokročilém těhotenství, nepřibraly ani gram, jen se jim prostě nafouklo břicho. Občas jsem nahlédla do komentářů pod videí. Většinou plné chvály o tom, jak vypadají dokonale, jak by si také přály takhle vypadat...

Z jiných zdrojů jsem ale slyšela, že těhotné ženě je často špatně, mění se jí nálady, přibírá na váze… celkově těhotenství nevypadá jako jedno z nejlepších období života ženy - nevypadá to tak jako v těch videích. Jsou tyhle youtuberky tedy vyjímkou, mají dobrý průběh, protože o sebe pečují a nebo prostě jen natáčejí v době, kdy je jim dobře, vědí, jak se před kamerou správně našpulit, aby vypadaly lépe…? U některých hvězdiček jsem pak narazila na (ne)překvapivé “reálné” zpovědi o tom, jak už nemůžou dál předstírat, že mají dokonalý život, že všechno je super. Najednou se přiznávají k problémům v manželství, k depresím, ke zdravotním komplikacím a podobně. Některé to myslí upřímně. Jiné podlehnou kritice veřejnosti, vyjdou s pravdou ven a obratně to využijí pro svou propagaci a růst svého kanálu.

Jsou zde i rebelky, které provádí svůj vlastní výzkum. Dají si práci, aby vyhledaly neupravené fotky daných internetových celebrit, aby dokázaly, že nic není tak růžové, jak tvrdí. To potom člověk vidí, že stejně přibraly, jen to umí dobře zakamuflovat. Že také mají celulitidu a kruhy pod očima. Sice to ubírá na iluzích, ale zase to přináší mnohým ženám úlevu, že nejsou žádnými podřadnými těhulkami, když nechodí každý den upravené jako ze žurnálu.

A ta druhá kategorie? To jsou ženy, které si troufnout ukázat se na kameře úplně bez make-upu, rozespalé, ve spodním prádle předvedou, jak se jim mění tělo, kde jim co visí… Některé mi přijdou odvážné až příliš, i když v dnešní době “příliš” asi neexistuje. Videí všech spekter, z různých zemí, jsem viděla spoustu. Našla jsem několik kanálů, které mě svým obsahem příjemně překvapily, a ke kterým se občas vracím. Je pravda, že jsem narazila na nějaké užitečné tipy, ale abych řekla pravdu, většina z těch informací člověku, který trochu používá mozek, dojde sama. Stále mi přijde nejlepší si o tomhle všem prostě jít popovídat s mamkou a kamarádkami kolem. A nebo nahlížím do diskuzí, do kterých přispívají normální ženy, se kterými se dokážu trochu lépe ztotožnit, než s nějakou manekýnou z Youtube.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | úterý 20.7.2021 16:28 | karma článku: 20,11 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Na sestru vzal nohy od stolu, líčil muž řádění pacienta. Za jeho smrt soudí policisty

21. května 2024  17:36

Trojice sanitářů z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích se v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik