Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pití alkoholu na večeřích v Číně

Kultura spojená s alkoholem má v Číně velice dlouhé a tuhé kořeny. Vždyť i známý básník Li Bai, prý věčně opilý, napsal svá nejlepší díla právě za pomoci kořalky. Jak vnímají alkohol Číňané dnes?

Nedávno se u nás objevila zpráva o skandálu, se kterým se potýkala čínská společnost Alibaba. Jedna z pracovnic byla prý zneužita na pracovní cestě a vedení se to snažilo tutlat. Slečna to tedy zveřejnila a poté se to řešit už muselo. Výsledkem bylo propuštění deseti zaměstnanců, výtka personálnímu a zřízení krizové linky. Více třeba zde: https://refresher.cz/102712-Alibaba-propustila-zamestnance-kteri-promluvili-o-znasilneni-k-nemuz-ve-firme-doslo?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

Nahlédla jsem také do diskuze pod článkem na jiných serverech. Lidé se samozřejmě pohoršovali, že šéf zneužil svou na mol opilou zaměstnankyni, která o sobě vůbec nevěděla. Jiní se podivovali, jak mohla o celé věci napsat tak obsáhlý text, když o sobě nevěděla. Nicméně, prý měla záznamy z hotelových kamer, na nichž šéf do jejího pokoje v noci vstoupil celkem čtyřikrát. Možná, že se potom rozpomněla. Spousta lidí nechápala, proč tolik pila, když toho moc nesnese. “Když to neumíš, nepij!”

 

Zprávy jsem si našla na čínském internetu, ale moc jich nebylo. Po pár dnech totiž celá kauza utichla a už se o tom nemluvilo. Nicméně, i Číňané měli na věc podobný náhled. Že jí mohlo být naprosto jasné, o čem to je, když ji vzali na společnou večeři a nutili do pití. Pít neměla. Je to její vina. Určitě, je svéprávnou osobou, měla by znát svou míru a podle toho si alkohol buď dávkovat a nebo jasně odmítat. V dnešní Číně, hlavně ve velkoměstech a velkých firmách se už na odmítání pití alkoholu dívají celkem s porozuměním. Avšak země je to obrovská a bude hodně záležet na oblasti a místních zvyklostech.

 

S manželem známe hlavně sportovce a majitele sportovních zařízení. Tahle komunita lidí (alespoň tedy v Číně) je proslulá množstvím alkoholu, které dokáže vypít. A to nejen v pátek nebo v sobotu. Mnozí z nich pijí průběžně během celého týdnu. A nejen pivo. Hlavně čínský tvrdý alkohol. V jejich společnosti je ale odmítnutí velice jednoduché. Prostě řeknete, že máte před soutěží/zápasem a nebo prostě jako sportovci nepijete.  Ještě vás poplácají po zádech, že máte vysoce nastavené standardy chování a jste fakt profesionálové. Stačí potom s nimi popíjet třeba vodu nebo čaj, abyste si mohli se všemi ťukat, a je to. Lidé, které známe z firem nebo když jsme se ptali známých, nám pověděli, že dnes už je to lepší. Většinou je nikdo moc netlačí do pití alkoholu a pokud se někdo takový objeví, ostatní pomohou. Buď křiklouna utiší a nebo vymyslí nějakou schůdnou alternativu.

 

Jenže tak to nebylo vždy a není to tak všude. Často jsem byla svědkem toho, jak se na večeřích lidé opíjeli jen proto, aby potěšili své šéfy, vysoce postavené učitele či jinak důležité osoby. Je to také vděčným tématem filmů a televizních seriálů. Častou postavou je mladý muž, který se snaží oslnit vedení a prodrat se výše a nebo začínající majitel malé firmy, kdy se snaží získat důležité klienty. V Číně byznys stojí na kontaktech a osobních vazbách. A ty se nebudují v zasedacích místnostech, nýbrž v restauracích. Pokud jste pozván, záleží na tom, jak obratný jste v komunikaci na té správné úrovni, na vaší výřečnosti a empatii, ale i na tom, kolik toho zvládnete vypít. Pokud vy zvete, jde ještě o to, jaké místo vyberete, kolik a jakých pokrmů objednáte, kolik za to utratíte, kam své hosty usadíte a jak se jim věnujete. V seriálech se vždy takový muž snaží držet krok s ostatními, a aby ukázal úctu a srdečnost, často pije víc než ostatní. Domů se vrací až v pozdních hodinách, úplně pod obraz. Manželka má jednou dvakrát pochopení a poté se už začnou hádat, aby se diváci u televizních obrazovek nenudili tou dokonalostí. 

 

U žen je to podobné, avšak samozřejmě záleží na postavení. Pokud se jedná o manažerku nebo výše postavenou, často jí pomáhají v pití její zaměstnanci a ona, pokud si pít nepřeje, si buď jen nonšalantně upije, pokud jde o důležitého hosta, a nebo je jí pití odpuštěno. Řadové zaměstnankyně to mají horší. Často jsou na večeře zvány jako ozdoby a společnice pro klienty, kterým se musí věnovat. Zástupci starších generací mají největší radost, když s nimi mladé krásné slečny popíjí, baví je a tím se možná i trochu jakoby podrobují jejich vůli. I tohle jsou v čínských filmech často viděné scény. Ženy u stolu nějakou dobu trpí, až jim na pomoc přispěchá kolega nebo rovnou šéf, který je zachrání. Buď každou štamprli vypijí za ně a nebo je rovnou omluví a galantně dopraví domů. To je častý základ seriálových romancí. To je ten správný chlap, který hlavní ženské hrdince stojí za zvážení.

 

Za ty roky v Číně mám s touhle alkoholovou kulturou bohaté zkušenosti. S přáteli, s učiteli, s vedením školy, firemní večírky, slavnostní večeře… Čím více se akce účastní lidí, tím větší šance, že si vás moc nevšimnou a potom, co si se všemi přiťuknete, nebudou vás dál vyhledávat. Musíte si ale vybrat ten správný stůl. Pokud vám na akci příliš nesejde, sednout si ke stolu podřadnějšímu, kam se oči důležitých tolik upírat nebudou, a kde nebudou sedět žádní hlavouni, kteří by měli pocit, že musíte pít, kdykoliv si zamanou. Pokud jste jedním z hlavních hostů, musíte dobře rozumět svým spolupijícím, pít chytře, přípitky si plánovat a pokud na pití moc nejste, být zdatným společníkem i bez alkoholu a vybudovat si respekt přísedících, i když si budete připíjet třeba jen vodou. Na společné večeře se v Číně totiž většinou nechodí jen tak pro zábavu a dobré jídlo. Téměř vždy jde o budování nových vztahů, udržování těch současných, uvádění nováčků do dané společnosti, domlouvání spolupráce a akcí budoucích… Pokud vás tedy někdo pozval, měl k tomu důvod a očekává od vás, že svou roli dobře sehrajete.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | pátek 3.9.2021 17:16 | karma článku: 39,85 | přečteno: 12282x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policejní zásah na Benešovsku. Muž zabarikádovaný v domě hrozil, že si ublíží

21. května 2024  10:31,  aktualizováno  10:56

Policisté v úterý ráno zasahovali v obci Nespeky na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž....

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik