Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak prorazit v MMA? (2. část)

Stát se kvalitním zápasníkem má šanci vlastně téměř každý. Ať už jste z Prahy, Kraslic nebo vesničky v Jeseníkách. Někdo pro to ale musí obětovat a udělat toho více, než jiní.

Někdo má to štěstí, že se narodí do rodiny zápasníků jako můj kamarád Jowad z Francie, u nichž se tradice bojových umění a sportů předává po generace. Prožil dlouhé roky v Thajsku, kde trénoval a zápasil už jako malý. Nakonec si místo tvrdého života zápasníka zvolil jinou cestu, protože se plánuje usadit. Koučuje v UFC v Šanghaji a je sparring partnerem borcům v místní UFC akademii. Jeho mladší bratr se uchází o titul šampiona v organizaci ONE FC. Pokud nemáte ve svém okolí žádný pořádný klub, nedá se nic dělat a snažit se trénovat sami podle videí, nejlépe s přáteli, abyste se mohli navzájem sledovat. Dříve nebo později (čím dříve tím lépe) budete ale muset stejně vyhledat kvalitní klub, kde vás zpracují a vytvoří z vás opravdového zápasníka. Pokud chcete být nejlepší, musíte trénovat s nejlepšími. Najít kvalitní klub je ale i dnes hodně obtížné. Ne každý má tu možnost trénovat v tom nejlepším klubu se známými borci - vzdálenost, čas, peníze, zaměření klubu a další věci zde hrají velkou roli. A je to opět o úrovních. Nejlepší borci ve vašem městě/zemi ale nemusí být objektivně opravdu dobří. Jsou dobří pouze v konkurenci, které čelili. Jak víme, ne každá organizace má peníze na to přitáhnout dobré borce, někteří zápasníci si úskostlivě vybírají, s kým zápas vezmou a s kým ne…

I dnes ve spoustě klubech převládá dojem, že ze všeho nejdůležitější jsou sparingy. Zápasí tak každý den a jdou do toho se vším všudy. Monokly, zlomené nosy a jiná zranění jsou spíš normálem než něčím vyjímečným. Děláte tvrdý sport, a tak musíte být tvrdí. Každý den. V profi týmu juda, kde Lukáš trénoval přes deset let měli sparing v rozvrhu 2x - 3x týdně. Ve zbytku se věnovali nácvikům technik, silověkondiční přípravě atd. V UFC institutu teď mají sparingy pouze v úterý a v pátek. Mezi tím mají poziční sparingy například v BJJ, wrestlingu, boxu atd. ale vše jen lehce a hlavně jako nácviky různých situací, které se snaží poté uplatnit v ostrých sparincích. Modřiny samozřejmě jsou, ale nic vážnějšího. Horší to bývá, když se do sebe pustí třeba Mongolové, protože ti jsou právě zvyklí na tvrdé sparingy. Během sparingu většinou nemáte ani čas ani myšlenky na to, abyste si vylepšili tu a tu techniku. Technika je stěžejní. A síla, obratnost atd., které získáte z tréninku technik a pozičních sparingů je kolikrát užitečnější než tak, kterou dostanete ze zvedání želez. I když nejlépe je samozřejmě oba přístupy kombinovat.

V Šanghaji je hned několik klubů MMA. Kdysi nejambicióznějšími byli Dragon Warriors. Jejich majitel měl štěstí, že si vzal velmi bohatou ženu z Filipín, měli tak kapitál a známosti na Filipínách, odkud si vozili do Číny trenéry. V jednu dobu se u nich srocovali všichni zápasníci, kteří zápasili ve větších profi organizacích. Lukáš s jejich majitelem-hlavním trenérem absolvoval svůj první zápas v Road FC v Koreji a nebyla to dobrá zkušenost. Rychle se začalo ukazovat, že moc profesionální nejsou, nedokážou se o své zápasníky starat a oba gymy v Šanghaji zkrachovaly. Potom se Lukáš dostal do Animal MMA, který v té době vedl manželský pár z USA. Oba se MMA věnovali dlouhé roky profesionálně, zápasili v různých organizacích a měli své vlastní špatné zkušenosti s kluby a manažery. A tak to chtěli dělat jinak - dobře. Na nižší úrovni se jim dařilo a klub měli plný zápasníků, což mají někdy i teď. V Šanghaji není moc kde trénovat. Potom přišlo přelomové období, kdy se několik borců zlepšilo a vyšší soutěže začaly být velice reálné. Nejen Wulin Feng, ale také Road FC, Rebel FC, ONE FC, UFC. To se ukázaly limity nejen v koučování, ale i v kontaktech a přístupu. Přeci jen cizinci dělají věci jinak než Číňané nebo Asiaté a myšlenky se ne vždy protnou. Kdo na tom tratí jsou hlavně zápasníci. V tréninku se s Lukášem také neshodli. Lukáš je z profesionálního týmu juda, kde působil přes deset let, zvyklý na určitý objem tréninku. Trenéři se snažili stmelovat tým, který se jim pomalu rozpadal, a tak razili heslo, že všichni jsou si rovni, nikdo není jiný, nikdo nevyčnívá. Pokud máte jednoznačně lepšího borce, nemůžete ho nechat trénovat jako ostatní. Buď mu dodáte trénink, který opravdu potřebuje a nebo uznáte, že nemáte na to ho trénovat. Zatímco tam se Lukáše snažili uzemňovat, aby mu náhodou nenarostl hřebínek, v UFC akademii naopak vyzdvihují kvality každého borce, hledají jejich slabiny a všechny tréninkové jednotky jim šijí na míru. Ovšem, mají na to lidi, prostory i finanční zdroje.

Posledním hřebíčkem do rakve bylo, když spojili síly s neznámým manažerem. Přes den šéf pojišťovací firmy, ve volnu manažer zápasníků, protože je sám nadšeným amatérem. Pokud trénujete v jejich klubu, musíte podepsat smlouvu s jejich novým manažerem. Smlouva to byla naprosto neprofesionální a jednostranná. A tak jsme odešli a raději se rozhodli, že i když to bude náročnější, bude Lukáš objíždět Šanghaj a trénovat na různých místech s různými lidmi, jako dělal kdysi. A bylo to velmi dobré rozhodnutí. Denně trávil i pět hodin v metru, ale tréninky si mohl plánovat podle sebe, platit si různé trenéry a sparing partnery a rychle se zlepšoval.

Šanghaj je obrovské kosmopolitní město, ale i tak tady není ani jeden kvalitní klub MMA. Zápasníci objíždí nejrůznější místa a nemají zázemí. Je tady hned několik kvalitních klubů, které mají však úzké zaměření. Jeden klub je pouze na BJJ a trochu wrestling, jiný jenom box, další čistě thajský box… Po určité době člověk ale i tak potřebuje své zázemí a hlavně mít svého MMA trenéra, který mu pomůže všechny kousky poskládat k sobě tak, aby mu to fungovalo. Zvažovali jsme tak odstěhovat se buď na sever, kde je například China Top Team a nebo na jih do Chengdu, kde je Enbo Fight Club, který v současné době patří k něm nejlepším. Majitel má moře peněz, bere si pod křídla chudé kluky, kolikrát i sirotky, stará se o ně, zabezpečuje jim ubytování, trénink, školu i náklady na život. Naštěstí se v roce 2019 v Šanghaji otevřela UFC Performance Institute akademie, do které Lukáše přijali, a má o všechno postaráno - ubytování, strava, oblečení a tréninkové vybavení, výživové doplňky, všechny typy tréninků, fyzioterapie, domlouvání zápasů atd. Ani tady to ale není dokonalé, a tak Lukáš trénuje ještě mimo oficiální rozvrh a platí si trenéra mimo institut. Své tréninkové středisko plánuje v Šanghaji otevřít také Tiger Muay Thai, tak uvidíme, co to udělá se zdejší scénou MMA a bojových umění vůbec.

Lukas na zápase organizace ICKF

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | čtvrtek 28.1.2021 15:19 | karma článku: 13,70 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik