Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Den v čínských lázních

V Šanghaji je stále co dělat. Parky, památky, muzea, koncerty, restaurace, výstavy, nákupní centra, kina... kam ale zajít, když nic dělat nechcete? Čas od času zajdeme do lázní, to rozhodně doporučuji!

Pro upřesnění, ne všechny jsou čistě čínské. Spousta lázní, které tady máme, jsou korejského či japonského typu. Osobně v tom nevidím jiný rozdíl než odlišné nápisy a jiné pokrmy v restauraci. Jak to tam tedy vypadá?

Ve většině lázních, ve kterých jsem byla, se ve stupní hale zujete, boty vyměníte za náramek s číslem/a klíčem a můžete jít na to. V první, koupací, části jsou muži a ženy oddělení. Všechno si odložíte do skřínky a nahatí pokračujete k bazénkům. V některých zařízeních jim prostovlasá koupačka nevadí, jinde si musíte pořídit koupací čepici, v těch lepších máte k dispozici takové jednorázové pytlíky na hlavu stažené gumičkou. Osprchovat a pak si už vybíráte z nejrůznějších bazénků - 28, 38, 42 stupňů celsia a podobně. Obyčejná voda, voda s čínskými bylinkami, minerální voda… Na výběr jsou menší bazénky nebo kádě, kde se jenom sedí, v některých jsou i různé vířivky, které se spustí po přiložení čipu, který máte v náramku. Většinou mívají i větší, kde se dá už i trochu zaplavat. Jsou tam různé masážní trysky a proudy, sedátka, lehátka ve vodě, prostě co vás napadne. Součástí bývá sauna i pára. A drbací místnost.

V drbací místnosti je několik lehátek, každé má na starosti jedna paní v plavkách (někde i tyhle paní bývají nahaté). Na výběr je z různých procedur - odstranění starých šupinek, pořádné vydrbání tuhým kartáčem, nejrůznější zábaly (mléko, med, bylinky atd.)… Abych řekla pravdu, když jsem na tom byla poprvé, vůbec jsem neměla ponětí, co se mnou budou dělat. Ne všechny znaky v nápisech jsem znala, navíc Číňané mají na všechno květnaté názvy, ze kterých moc nepoznáte, o co jde, i když si to přeložíte. Telefon na překlad jsem s sebou taky neměla, protože do nahaté části samozřejmě s telefonem nemůžete. Ani po zeptání jsem nebyla o dost moudřejší, a tak jsem prostě jen kývala a nebo vrtěla hlavou a čekala, co z toho nakonec bude. Nejprve jsem ležela na břiše, celou mě namokřila a jemně drbala ručníkem - a to všude! Do všech záhybů a zákoutí. Potom si na houbu dala nějaký voňavý přípravek a začala mě drbat víc, nakonec na mě vzala fakt kartáč. Na některých místech to docela bolelo. Na závěr mě natřela směsí mléka a medu a poručila, abych si lehla na záda. Celé to zopakovala, ale tentokrát jsem se docela styděla. Je mi jasné, že paní má za ten den nahotinek víc než dost, ale já nejsem zvyklá, aby na mě cizí lidé koukali takhle zblízka a dotýkali se mě téměř všude, i když přes ručník. Manžel říkal, že na severu v pánské části dokonce drhnou i spodní mužskou výbavu. On si musel dlouho zvykat i na klasické masáže, takže nějaké nahaté drbání od jiného chlapa je pro něj tabu. Musím říct, že jsem se cítila opravdu divně, ale na druhou stranu - kůži jsem měla všude jako malé miminko.

Po zábalu jsem šla do sprchy. Lepší místa mají zdarma k dispozici téměř všechno, na co si vzpomenete. Kromě sprchového gelu, šamponu a kondicionéru, jsou tam i různé peelingy, krémy na tělo, na obličej, rozčesávadla, masky na obličej, vatové tampony, tyčinky do uší, tonery, čistidla, voňavky… Ženy-profesionálky si ale většinou s sebou nosí vlastní výbavu a opravdu si udělají dlouhou pečující kůru. Kolikrát vedle vás bazénu leží roztažená Číňanka se zakloněnou hlavou a pleťovou maskou na obličeji. Návštěvnice vypadají, že jsou na to všechno zvyklé a prohánějí se tam nahaté, houfují se s kamarádkami, mačkají se na sebe, jak jsou zvyklé oblečené. Určitě jsou ale i výjimky. Například když jsme byli v lázních s manželovými rodiči - maminka byla hodně stydlivá a dlouho se choulila v bazénu, než se trochu otrkala.

Když už máte pocit, že se pomalu rozpouštíte, je na čase se umýt, usušit a navléct na sebe lázeňské pyžamo (mají i erární kalhotky). V některých jsem musela dostat oblečení z pánské části, protože neměli dostatečně velká čísla. Poté můžete pokračovat do společné části. Její obsah hodně záleží na velikosti a ceně. Klasicky jsou ale k dispozici rozličná místa, kde můžete posedávat, polehávat a klidně i pospávat. Je tam spousta polštářů, futonů, podložek a masážních pomůcek. Vybrat si můžete i z různých společenských her, jsou tam často i herní koutky pro děti (buď bez dohledu nebo s nějakou paní, která má tu zvěř na starost). I tam najdete sauny, páry, studené komory, relaxační zatemněné homole, místnosti s různým zdravým vzduchem (tomu moc nerozumím) a další vychytávky. Dál tam bývá sekce s opravdovými masážemi, najdete tam i masážní křesla a lehátka. V těch větších lázních je i menší kino, kde v určitých intervalech pouštějí i ty nejnovější filmy. Bývá tam i větší temná místnost plná polohovatelných letátek s vlastní televizí (trochu jako v letadle), kde můžete relaxovat, sledovat různé pořady a dokonce i spát. V těchto zařízeních totiž můžete zůstat i přes noc a dělat si více méně, co chcete. Když nemůžete spát, můžete se procházet kolem, ve dvě v noci hupnout do bazénu, prostě co vás napadne. Bohužel je to možné jenom s čínskou občankou. Pokud se tam chystáte strávit noc, musíte se zaregistrovat, jako v klasickém hotelu. Pasy bohužel nepřijímají. Měli jsme štěstí, že ne vždycky na nás narazili a vydrželi jsme tam do rána. Jindy na nás přišli pozdě, v noci nás na ulici nevyhodili a my pak odešli brzy ráno.

V Číně jde všechno přes žaludek, a tak ani lázně nejsou výjimkou. Na každém kroku nejdete stánky, obchůdky nebo alespoň automaty s nápoji a svačinkami. Nejpopulárnější jsou různé čerstvě připravené džusy, zmrzliny, vařená vajíčka, kukuřice, párky a podobně. Pokud vás tohle neuspokojí, bývá tam i restaurace. Potom záleží, v jakých lázních jste a co všechno cena zahrnuje. Někde cena zahrnuje pouze vstup a bazény, jinde je to i s ovocem a nápoji zdarma, nebo dokonce se stravou ve formě bufetu. Včera jsme byli s kamarádkami v menších lázních, koupily jsme si jen základ a platila jsem 143 RMB.

Venkovní lázně

Když jdeme sami s manželem, preferujeme venkovní lázně, kde jsou obě pohlaví spolu a koupeme se v plavkách. V Šanghaji takové lázně nejsou, k těm nejbližším je potřeba vyjet přibližně dvě hodiny za město. Ovšem zatím nejlepší lázně jsme si užili v provincii Yunnan, kde se manžel účastnil MMA turnamentu. Zápasníci byli ubytování v nově vystavěném hotelu, jehož součástí byly i rozlehlé venkovní lázně a pro mě to byl opravdu ráj na zemi. Velká vnitřní koupačka s tryskami i togobánem, to samé i venku a vzadu v kopcích nejrůznější bazénky obložené kameny, obrostlé bambusem a dalšími dřevinami, aby nabízely více soukromí. Každý návštěvník dostane svůj župan, ručník a trepky a zbytek už je na něm. Procházíte se krásnými udržovanými zahradami, tady hupnete do bazénku s mlékem, tam s čínskými bylinkami, levandulí, medem, ženšenem… v každé části jsou altánky, kde si můžete odpočinout, napít se zdravotního čaje, dát si ovoce nebo nějaké křupky.

Pokud budete mít někdy příležitost do takových lázní zajít, rozhodně toho využijte. Je to zážitek na celý den, za který ty finance rozhodně stojí.

Venkovní lázně poblíž města Suzhou

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | středa 3.2.2021 19:22 | karma článku: 26,57 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik