Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čínský horký kotlík - hot pot

Hot pot patří k těm nejpopulárnějším čínským specialitám, kterou určitě stojí za to vyzkoušet. V každé oblasti mají trochu jiný styl a chuť, a tak je stále co obdivovat.

Provincií, která je nejproslulejší hot potem je beze sporu Sečuán, kde milují všechno pálivé.  Odtud známý sečuánsky pepř. Středobodem je ovšem město Chongqing, které od roku 1997 patří mezi čtyři přímo spravovaná města na úrovni provincie a má něco kolem 30 milionů obyvatel.  Podle Wikipedie bylo v roce 2019 celkem 26 991 restaurací nabízejících hotpot. Sama jsem tam nikdy nebyla, ale manžel mi vyprávěl, že je tam kopec kde nenajdete nic jiného než místa prodávající horké kotlíky. Nic jiného tam snad ani neochutnal. Říká se, že kotlík si dávají Číňané hlavně v zimě, aby se zahřáli. Pravdou ale je, že si ho užívají celoročně a je jim jedno, že někdy v létě celou večeři propotí. Jednak proto, že v některých částech Číny je opravdu horko, polévka je horká (Číňané si jídlo nefoukají a nečekají, až vystydne), a pak, zbožňují pálivé. Co jsem si povídala se spolužáky z jiných asijských států, kotlíky jsou snad všude.

 

Co to tedy je?

 

Většinou se jedná o veliký hrnec bez uch, ve kterém je řídká polévka nebo vývar různých příchutí. Některé kotlíky mají uprostřed malý komín, jiné jsou rozdělené na dvě a více částí, a tak si můžete vybrat a skombinovat polévky různých chutí. V naší oblíbené restauraci si vybereme polévky hned čtyři: pálivou, rajčatovou, čirou, vývar z hovězích kostí. Než se polévky na stole začnou vařit, je na čase připravit si omáčky, o kterých si budete kousky jídel namáčet. V restauracích je většinou pultík (či více) s různými přísadami, které si mohou zákazníci míchat podle svého. Já si většinou odnesu kombinaci burákové pasty, česneku, sezamových semínech, trochy tmavého octu, pažitky a pasty z mořských plodů. Manžel miluje pálivé, takže trocha sojovky, octu a spousta pálivé omáčky. K tomu si většinou vezme ještě jednu mističku se sečuánským pepřem, který se prý výborně hodí ke kachní krvi. Omáčky máme v mističkách, polévky bublají, co tam hodíme? Výběr je obrovský. Vypadá to, že si v kotlíku můžete uvařit více méně cokoliv. Klasikou je na opravdu tenké plátky nakrájené hovězí maso, kousky různých druhů masa, zelenina (čerstvý špenát a další zelené věci, houby, brambory, fazolové klíčky, kousky kukuřice a podobně) a různé druhy nudlí. Dál si můžete vybrat například ztuženou kachní krev (na fotce první řada shora, třetí zleva), kachní nožičky, vepřový mozek, chobotničky, krevety, tofu nejrůznějších tvarů, chutí, s náplní nebo bez, rybí jikry, mušle, hovězí jazyk, různé vnitřnosti, kousky ryb, kuřecí pařátky, mořské řasy a spoustu dalších věcí, o kterých jsem asi nikdy neslyšela. V dobrých restauracích vám poradí, co a jak si v kotlíku uvařit. Listová zelenina stačí do vroucí vody ponořit jen na několik vteřin, masa jsou také hotová do minuty. Hutnější kousky se hodí do kotlíku a většinou se čeká, než vyplavou na povrch. Někdy se doporučuje nechat si listovou zeleninu na konec a uvařit ji v novém čistém vývaru, abyste si trochu vyčistili žaludek od oleje a všech těch omáček.

 

 

Na co si dát pozor?

 

Pokud si chcete udělat opravdu hostinu, je lepší zajít do trochu lepší restaurace, kde mají čerstvé suroviny. Někdy se nám stalo, že nám potom večer bylo těžko a ani druhý den jsme se necítili zrovna fit. Manžel i kvůli tomu, že to prostě bylo až moc pálivé. Takže určitě pozor na kvalitu. Další, na co si je třeba dát pozor je množství, protože například syrové maso si většinou nenecháte zabalit domů. Dobrá obsluha dokáže poradit, jaké množství se pro vaši skupinu hodí, abyste neobjednali ani moc ani málo. Vždy je lepší objednat méně a případně doobjednat. Když odmyslím věci jako mobily, které někdy končí v polévce, poslední, co mě napadá, je typický kotlíkový čmuch. Kromě pár restaurací, se tomu nevyhnete. Kotlíkem vám bude smrdět (pro někoho možná i vonět, kdo ví) všechno oblečení, i bundy pokud jsou někde v okolí, a kotlík ucítíte i ve vlasech.

 

Jedním z důvodů, proč je tento způsob stravování tak oblíbený, je symbol pospolitosti. Všichni se sejdou u jednoho stolu, u jednoho kotlíku. I když některé restaurace nabízejí samostatné kotlíky pro každého konzumenta. Tím, že se musí počkat, než se kousky uvaří, mají více času si povídat a opravdu být spolu. Jinou věcí už je, že dnešní mladí tráví ty minuty většinou na telefonu.

 

Já jsem nikdy nebyla moc velká fanynka kotlíku. Oblíbila jsem si ho potom, co jsem shazovala váhu na soutěž a kotlík byl jedním z mála opravdového jídla, které jsem do sebe mohla dát, aniž bych příliš přibrala a nemusela jíst jen samé saláty.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | úterý 20.10.2020 11:11 | karma článku: 25,81 | přečteno: 1268x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik