Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

… a už je to tu zase…

Dr. Rath byl ve vyšetřovací vazbě v rozporu s listinou základních lidských práv a svobod, byl tam příliš a zbytečně dlouho. Jak překvapivé.

Dejme stranou okolnosti. Tedy kdo co údajně provedl, kdo co údajně získal nebo ztratil. Vezměme jediné, oproštěné od souvislostí, rozhodnutí jednoho a následně druhého soudu.

Předpokládám, že advokát argumentoval v obou případech stejně, předpokládejme tedy, že oba soudy vycházely z víceméně shodných faktů. Z logiky věci a jednoduše řečeno, proč by onen advokát neposkytl prvnímu soudu takové argumenty, aby rozhodl ve prospěch jeho klienta, které pak poskytl soudu druhému, který tak učinil. Znova opakuji, není důležité o kom, a proč se rozhodovalo, je důležité, jak bylo rozhodnuto.

Máme údajně nezávislé soudy co by instituce. Prima. Hlavní součástí této instituce jsou soudci, kteří by měli být garancí nezávislosti a nestrannosti této instituce. Avšak soudci jsou jen lidé. Mohou se zmýlit, informace, kterou mají a se kterou pracují, může být zavádějící, neúplná, nevím jaká ještě. Což je k přihlédnutí a omyl by mohl být omluvitelný a bylo by skvělé, kdyby v těchto případech rychle napravitelný. A mají také manuál (rozuměj zákon) se kterým pracují. Předpokládám, že mají jeden zákon, že si nemůžou vybrat mezi jedním, kde za krádež čokolády v sámošce bude jen bububu, to se nedělá a druhým, kdy za totéž bude pět let natvrdo. A pak je tu ještě jedna kouzelná záležitost, říká se jí výklad zákona. A tady jsem už zmatený docela. Nabyl jsem totiž pocitu, že jsme národ advokátů a odborníků na všechno a každý kdo má mezi půlkami vyústění tlustého střeva, je kompetentní vykládat cokoliv, jakkoliv, ústavním soudem počínaje (ve vší úctě) a Frantou Vopršálkem v hospodě v Horní Dolní na konci druhém.

Mám tak trochu obavu, abych se nedostal do toho mlýna. Nemám na to, abych si mohl dovolit páně Sokola, coby obhájce mých oprávněných nároků a obávám se, že Franta v taláru by mohl vykládat zákon. A že těch Frantíků je tady nepočítaně, můžeme číst takřka denně. Pan Pospíšil, exministr spravedlnosti a ten jenž donosil nový občanský zákoník, mu dal do vínku jakousi údajně volnost v rozhodování soudců, aby mohli lépe obsáhnout, posoudit a soudit problémy, jenž nese dnešní doba. Jen se nabízí otázka, jak mnoho jsme se přiblížili k hranici mezi volností a svévolí. Ta hranice je velice tenká, pro někoho takřka nepostřehnutelná a nebylo by s podivem, když by se svévole stala normou (tajně a tiše doufám, že dosud není).

Není úkolem ústavního soudu soudit banality, jeho úkolem je bdít nad ústavností a opravovat či upravovat jednotlivé výklady zákona. Odborníci odhadují na léta, než se sjednotí výklad občanského zákoníku. Jakou asi máme perspektivu, když se normou začnou stávat výsledky odvolávání se k nejvyšším soudům všech úrovní, včetně toho úplně nejvyššího, když bylo konstatováno, že tyto nejsou schopny správně vyložit a potažmo tedy zajistit ani základní právo každého z nás. Jak mám zajištěno právo nejen na spravedlivý proces ale hlavně na spravedlivý rozsudek, když si v podstatě může každý soudce prakticky dělat co je mu libo podle svého svědomí a svého výkladu zákona, aniž by nesl vážnější odpovědnost za výsledek a důsledek svého konání.

Pan Rath nebude žádat odškodnění za neoprávněné omezení osobní svobody. Nepotřebuje to, je na tom slušně a možná tím pro své image udělal více, než kdyby po daňovém poplatníkovi chtěl miliony (dotčený soudce by to asi těžko platil). Jenže jsme zase u toho. Kdyby se pan Rath soudit chtěl, určitě by uspěl, neskončilo by to u nějakých ušmudlaných pár set tisíc. Zcela jistě by to tak ale skončilo, kdyby postiženým byl támhle soustružník z kolbenky. Má snad konečný výsledek trávicího procesu pana Ratha jinou hodnotu než soustružníka z kolbenky? Někdo okamžitě odtuší: ano pan Rath je obecně známá osobnost…, …jen taková maličkost, oba jsou to lidé.

Když támhle Franta Pepovi namaluje na vrata parohy, musí Pepa vědět, jak moc se Franta mýlí a může se na Frantovi zahojit a pak na jeho vrata přibít rozsudek, že Franta kecal a zaplatí za to. Kolik zaplatil, záleží jen na tom, jak mnoho si Pepa cenní své neposkvrněné hlavy a je na soudci aby rozhodl, jestli Franta neměl třeba tak trochu pravdu. Pokud se o miliony fackují mezi sebou občané, je to jejich problém, nakolik si lžou či se navzájem pomlouvají, a když si nějaká stár bude myslet, že její bebí stojí deset melounů, tak já si to o tom svém bebí myslím taky a budu bez skrupulí chtít po Frantovi stejne melouny. Frantu to možná zruinuje, ale měl si to rozmyslet, než to spustil, je to jeho problém. Soudce musí rozhodnout jen o tom, jestli Franta měl nebo neměl pravdu.

Když to podělá stát, jsi to ty, daňový poplatníku, kdo to zacáluje, a zase jen ten státní soudce rozhodne jak mnoho. A tady už, nedá se svítit milý pane Pospíšile, musíme do zákona napsat, že je třeba použít kliku, abychom mohli otevřít dveře. Volnost, nevolnost, soudce musí vědět, že to není zadarmo. Dělník nebo doktor, když to zvoráš, pane soudce, máš problém a máš jej tak a tak velký. Vykládat zákon si můžeme v hospodě, u soudu musí být jasné, že pokud jsem gauner, tak jak velký. Pokud jde o stát, tak černá je černá a bílá je bílá. Lež je lež a pravda je pravda. Něco mezi tím je pro filozofy. Jakmile připustíme něco mezi tím, můžeme taky ve vyšetřovací vazbě strávit zbytek života a bude to OK, i když už dávno běží soud (nějak mi hlava nebere, proč to byla vyšetřovací vazba, když soud už řeší to, co je vyšetřené),(aha, co kdyby bylo třeba ještě něco dovyšetřit…).

Autor: Jan Kropáč | čtvrtek 2.1.2014 17:19 | karma článku: 22,03 | přečteno: 1280x
  • Další články autora

Jan Kropáč

Houpačky U lesa, aneb těžký život živnostníka.

Není dne ani hodiny, aby se člověk nesrazil s realitou. To nejlepší se avšak nedá vymyslet, lze to jedině prožít.

1.8.2018 v 17:11 | Karma: 42,32 | Přečteno: 12323x | Diskuse| Ostatní

Jan Kropáč

Deja vu

Včera jsem byl čehosi svědkem. Čehosi, o čem jsem doufal, že už je dávno pryč. A ono ne. Byl zatčen člověk, protože se odvážil říct svůj názor.

27.3.2016 v 12:30 | Karma: 37,40 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Ostatní

Jan Kropáč

... otevřu si věštírnu, ale bude to asi na ho..uby..

Kdysi docela nedávno jsem tu cosi zplodil, a ... jede to jak přes kopírák..., a celkem mě štve, že mám zase důvod si ulevit...

22.3.2016 v 15:58 | Karma: 9,63 | Přečteno: 96x | Diskuse| Společnost

Jan Kropáč

Teď si možná říkám o „ban“, ale…

Pan premiér mé země (České republiky, aby snad nedošlo k mýlce) dnes oslovil, jak on tvrdí, SVÉ občany. Upozorňuji, že jsem manipulativní parchant, přistupujte prosím k dalšímu textu s tímto vědomím.

12.3.2016 v 19:06 | Karma: 40,43 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní

Jan Kropáč

Skutečně může být ještě hůř..?

Za spoustou lidských tragédií stojí jedinci s nejrůznější pohnutkou a nad tím lhostejný úřad držíc se litery zákona. Ale...

9.12.2015 v 16:56 | Karma: 15,51 | Přečteno: 660x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1739x
Jsem člověk, člověk se řídí svědomím, mám obavu být občanem, který se řídí zákonem. Není mi to fuk a v hospodě se to nikam neposune.

Seznam rubrik