Začíná nová éra politiky?

Zdá se, že po volbách se výrazně změnila politická situace. V podstatě se dá říci, že je to malá revoluce na politické scéně. Změn je mnoho, budoucnost ukáže, které změny byly k lepšímu a které k horšímu. Pojďme se na některé podívat.

Nové jevy

Voliči začali ve velké míře používat preferenčních hlasů díky nimž se do parlamentu dostalo mnoho poslanců z "nevolitelných" míst a mnohdy přeskočili i své lídry. V soutěži o "skokana roku" zvítězil Jan Florián: 36 - 8 tedy o 28 hlasů! Blíže viz zde. Na druhou stranu vyřadili preferenčními hlasy známé tváře - Langera z ODS, Severu z TOP 09 apod.

Došlo k výrazné obměně poslanecké sněmovny (většina tváří je nových) a v neposlední řadě je v nové sněmovně více žen.

Zemětřesení ve vedení stran

Volby zatřásly s některými křesly (předsedové ČSSD, KDU-ČSL, SZ, Zemanovců se vzdali mandátů). Změny  proběhnou dozajista i ve vedení regionů (Pražská ODS - viz zde).

Malé velké strany

Do parlamentu se nedostala tradiční parlamentní strana KDU-ČSL a letos voliči vyautovali i Zelené. Další zajímavostí je, že "nejslabší" strana v parlamentu (VV) má více než 10% hlasů a mají 24 mandátů. V předchozích volbách byly v parlamentu 2 strany pod 10% (KDU-ČSL 7,22% a SZ 6,29%).

Letos je možné říci, že v parlamentu "není malých stran". To vytváří nové možnosti, kdy malé strany s pár křesly rozhodovaly o vládě, o důležitých zákonech a byly jakýmsi jazýčkem na vahách. Letos i nejmenší strana v parlamentu Věci Veřejné má relativně dost mandátů a relativně velkou sílu. Velké strany byly oslabeny a mohou tedy s menšími stranami jednat jako rovný s rovným bez výčitek.

Historické vítězství pravice

V těchto volbách došlo podle mého názoru k historickému vítězství pravice a levice byla poražena. I když ČSSD volby vyhrála není schopna sestavit vládu a to ani s podporou komunistů.

Silná koalice

Volební výsledek dává po dlouhé době možnost vytvoření stabilní pravicově orientované vlády ODS, TOP 09 a VV (53+41+24=118).

Konfrontační styl

Odstoupením předsedy ČSSD Paroubka zmizel z politiky konfrontační a urážlivý styl jednání. Nezmizel z parlamentu, neboť jak Paroubek, tak i Rath jsou poslanci a předpokládám, že se vyřádí tam. Akorát je již snad nebude tolik vidět. Dnešní debata vítězů stran v otázkách Václava Moravce ukázala, že se politici spolu mohou bavit bez osobních útoků, arogance a urážek. To mne velmi potěšilo. Snad jim to vydrží!

Budoucnost

Jsem optimista a proto věřím, že bude dobrá. Podaří se sestavit pravicovou vládu složenou s ODS, TOP 09  a VV pod vedením Petra Nečase. Vláda bude se silným mandátem od voličů provádět nezbytné reformy - důchodů, zdravotnictví, školství. Bude se snižovat naše zadlužení, byrokracie, korupce.

Přejme si to!

Doplněn další bod na základě diskusního příspěvku starce bez moře (díky):

Konec vlivu přeběhlíků

Díky výrazné potenciální vládní většině je minimalizován vliv přeběhlíků.

 

Autor: Pavel Krob | neděle 30.5.2010 19:01 | karma článku: 23,04 | přečteno: 1414x