Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Topolánkův Obrodný Proces 2009 ?

Jsem jen prostým konzumentem českých politických produktů. Poslední dobou bohužel notně neuspokojeným. Nejsem politolog, a tak české politické názvosloví mě s přibývajícími stranami více a více mate. Zapálení a uvědomělí politikozpytci mě proto za následující malou úvahu snad omluví.

Jsem konzumentem sice prostým, ale pohříchu vybíravým. Nemám rád produkty příliš masového zaměření, jejichž chování je vzhledem k počtu členstva často nevyzpytatelné, či produkty zjevně populistické, které se sebestředně zaměřují na úspěch svých vůdců. Přesto mám rád produkty politicky realistické, které mají ve volbách šanci na úspěch. Navíc - a předevší - mám zároveň jasno v tom, jak by se měl takový produkt na naší politické scéně chovat. Jistě uznáte, že při současné konstelaci našich parlamentních a mimoparlamentních stran je můj výběr značně omezen. Patřím tedy ke skupince věčně nespokojených voličů, kteří s nedočkavostí vyhlížím nové útvory spoluobčanů, kteří se rozhodli se z politických konzumentů stát politickými podnikateli. Nový produkt s tajuplným názvem TOP 09, hodným novácké soutěže, a logem evokujícím stavební spořitelnu mi tedy nemohl uniknout.

Nové straně pana Kalouska a nyní i pana Schwarzenberga kuráž nechybí.

Zaprvé vsadila, jako mnoho jejích novopečených předchůdkyň, na známé politické osobnosti, které nesouhlasí s tím nebo oním předsedou politické strany - a to zejména na výherce soutěže o nejlepšího ministra financí evropských "rozvojových ekonomik" a na relativně oblíbeného ex-ministra zahraničí s elegantním knírkem a kukučem, dlouhým predikátem a deklarovanými ekologickými názory. Po dalších známých osobnostech bude nová strana do října nejspíše usilovně pátrat a lze očekávat, že přijdou další překvapení.

Zadruhé si vybrala za heslo slova "prosperita" a "odpovědnost", což jsou charakterové vlastnosti, které současné tváři České republiky poněkud chybí.

Z kusých zpráv jsem vydedukoval, že strana bude nejspíše proevropská (tedy nebude se programově snažit házet klacky pod nohy ideji evropské integrace v podobě Evropské unie, i když to samozřejmě nevylučuje aktivní účast na kostruktivní debatě o její budoucí podobě). Dále jsem pochopil, že strana nebude socialistická či sociálně zaměřená. A že ji spoluzakládají politici, kteří se ve své dosavadní kariéře dle mého názoru neuchylovali ke zbytečným populistickým výpadům a volili pragmatická řešení.

Co mě ovšem zmátlo byl komentář idnes.cz, který prohlásil, že nová strana zaútočí na ODS zprava. Navíc se mi nepozdávalo, proč by měla zaútočit právě na ODS - vždyť z předchozích komentářů bylo jasné, že nová strana by byla dokonce ochotna vstoupit s ODS do předvolební koalice. V dosavadním pojetí totiž na ODS zprava útočily jen strany s nálepkou "extremistické" či "neonacistické". Zalekl jsem se, že se pan kníže Schwarzenberg dal k extremistům, a rozhodl přečíst příbalový leták nového produktu se šalamounským názvem "Programová východiska" (tedy nikoli "program"!).

Podle mých očekávání je nová strana stranou liberální, alespoň co se týče jejího přístupu k hospodářství. Hlásá volnou soutěž s jasně vymezenými a striktně dodržovanými pravidly (bod III.1). Hlásá dokonce svrchovanost práva a morálky nad hamižností (bod III.2). Jasně se hlásí k ideji prohlubování evropské politické integrace v rámci EU (bod III.3).

Ale potvrdila se má obava, že často opakované slovo "konzervativní" bude tím pověstným háčkem na jinak skvělé image strany. Nemám nic proti konzervativnosti. Oceňuji konzervativní přístup ke správě státního rozpočtu. Nikdo by neměl dávat více, než dostane, a doufat, že to za něj někdo někdy splatí. Nemám nic proti konzervativnímu vystupování. Panu Schwarzenbergovi ani panu Kalouskovi by naušnice v nose a ocvočkovaná bunda asi příliš neslušela. Nemám však rád konzervativnost morálky postavené na biblické tradici - a to ve společnosti, kde se za osoby bez vyznání označuje 75% populace.

Zásada dogmatické tradiční morálky (bod I.1) si tak pro mne trochu protiřečí se zásadou českého ideálu svobody a humanismu (bod I.2), ideálu, který jsem vždy považoval za více sekulární než biblický. Bohužel, komentář měl pravdu, když dovodil, že pro mne, "městského liberála", nová strana asi nebude.

Pro koho pak ale? Pokud věříte v sociální model hospodářství, kde občané ponechávají redistribuci svých příjmů na státu, máte více méně v Česku bohatý výběr. Pokud chcete být razantní a nejde vám o vaše osobní svobody, volíte komunisty. Pokud jste z hlediska morálky otevření novým změnám ve společnosti a od státu očekáváte, že vám ponechá výběr toho, jak a kdy zemřete, či s kým chcete strávit zbytek svého života a zda chcete vychovávat děti, můžete do jisté míry dát své hlasy sociálním demokratům. Pro ty morálně "konzervativní" se zde nabízí do jisté míry lidovci.

Co však česká scéna nabízí pro voliče, který chce rozhodnout nejen, jak naloží se svými penězi bez toho, aby mu stát ukrajoval notný krajíc, a zároveň nestojí o "morálku" nařizovanou státem shora? Liberální strany tohoto ražení se na české scéně zřídka udržely. Ne tak pro ideje, které hlásaly, ale proto, že samy své zásady nebyly schopny naplňovat prakticky.

Strana TOP 09 je zajisté produktem zajímavým a vážně myšleným. V podstatě ale pouze pomůže Mirkovi Topolánkovi, aby si udělal jasno ve své straně a se svým voličstvem. To již naznačuje návrat euroskeptické rétoriky do jeho projevu. "Lisabon je mrtvý," jsou slova, která naposledy pronesl on, nikoli pan prezident. Nemusí se bát, že pravicové eurooptimisty ztratí - na ty teď bude mít TOP 09. Stejně tak na ty, který se nelíbí méně "konzervativní" přístup ODS ke státním financím.

Liberálnímu voliči však opět zůstane obava, že bude muset slevit ze svých požadavků na kvalitní politický produkt nebo že jeho produkt propadne pětiprocentním sítem českého volebního systému. Znamená to tedy, že "městský liberál" jako volič, nikoho nezajímá? Jsme druh na vymření?

Nezbývá než popřát straně TOP 09 hodně úspěchů, ať jejím představitelům nevyprchá úsměv ze tváří ani po volbách (bod III.9), a vyčkat, zda se nám přece jen někde v Česku ta životaschopná "měststká" liberální strana nezrodí. Politickému podnikání zdar!
 

PS: Jak jsem již uvedl, nejsem politologem a jako prostý konzument českého politického života se cítím poněkud zmaten. Těším se proto na jakákoli vysvětlení, osvícení či pokárání v případné diskuzi.

Autor: Lukáš Jelineklukas Jelínek | pátek 12.6.2009 16:30 | karma článku: 12,73 | přečteno: 1189x
  • Další články autora

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Nesnesitelně tenká hranice českého bytí

Nedávno jsme se s panem prezidentem smáli, jak jednoduché je vytáhnout na pana předsedu vlády kalašnikov. A s úšklebkem prohlašovali, že po Brexitu přijde hrdý Čeksit...

20.6.2016 v 8:00 | Karma: 10,88 | Přečteno: 408x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelineklukas Jelínek

President Odborník

Naši páni presidenti i prezidenti vládli od pradávna uměním magické vnitřní obměny prvotního významu slov. Slova relativně neutrální, nevinná, ba dokonce sympatická, byla prezentována jako popis obludných záměrů, které měly dlouhodobý dopad na celou českou společnost. President Beneš měl svůj "odsun", president Zápotocký svou "měnovou reformu" a prezident Klaus své "ismy" a "pravdoláskaře". Zdá se, že i pan prezident Zeman již začal se slovy úspěšně kejklovat.

26.6.2013 v 11:00 | Karma: 19,03 | Přečteno: 551x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Král Rozumbrada

Včera jsem se rozepsal poněkud ze široka o tom, co si myslím o Milošovi a Karlovi, kandidátech na prezidenta. Ozvěny z jejich včerejší televizní debaty, i když prý mnohem smířlivější, mi přesto nedají pár vět přidat.

24.1.2013 v 9:45 | Karma: 21,36 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Hledá se Čech, velký (ale ne moc)

V poslední době docela neoriginální téma: Malé zamyšlení nad tím, kdo by měl být českým prezidentem.

23.1.2013 v 18:36 | Karma: 12,46 | Přečteno: 424x | Diskuse| Společnost

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Zaslouží si Ostrava Havla?

Občas si říkám, jestli by rodina zesnulé významné osobnosti neměla vlastnit na její jméno ochrannou známku. Zejména nyní, když pozoruji, jak se Ostrava rozhoduje pojmenovat po Václavovi Havlovi ulici.

12.1.2012 v 12:12 | Karma: 11,64 | Přečteno: 817x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše

19. května 2024  12:52

Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...

Čeští politici jsou v bezpečí. Slovensko musí situaci zklidnit, řekl Lipavský

19. května 2024  12:19

Slovenský tisk atentát na Fica označuje za ránu do srdce tamní společnosti, která čelí pokročilému...

Vozidlo skončilo v poli úplně zdemolované, hasiči vyprostili tři lidi

19. května 2024  12:17

Tři muži se zranili v sobotu večer při vážné nehodě nedaleko Uhřic na Blanensku. Řidič auta značky...

Fico je mimo ohrožení. Pellegrini: Na hovor o uklidnění situace nedozrál čas

19. května 2024  11:06,  aktualizováno  11:59

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, uvedl zvolený prezident...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Vzděláním právník, duší všudybyl, rád píše kdykoli o čemkoli pro kohokoli, kdo bude mít chuť číst.