Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výlet do Kocourkova

Přemýšlíte, kam se vydat na dovolenou a nudí vás pročítat katalogy cestovních kanceláří? Nemáte zájem jíst májku s českými turisty v Chorvatsku, Egypt vám v politické situaci dnešních dní připadá jako trošku velká divočina..

... a tak nějak tušíte, že Eifellovce je asi lepší se vyhnout. Co se vydat do legendárního Kocourkova? Země kde nefunguje vůbec nic…

Prodloužený víkend v našem Kocourkově vás vyjde asi jako dvoutýdenní dovolená na pobřeží Rudého moře. To nejlevnější bude paradoxně letenka, ta stojí pouze pár stovek. Samotný let potrvá hodinku a půl směrem na západ a přistanete na jednom ze čtyř kocourkovských letišť.

Jelikož utratíte většinu svých těžce naškudlených peněz za ubytování a mětskou hromadnou dopravu, vynecháme známá místa, kde byste se pouze tlačili ve frontě s dalšími zážitkuchtivými turisty a museli platit nemalé vstupné. Neuvidíte sice muzeum voskových figurín ani se neprojedete na ruském kole tyčícím se nad Kocourkovem. Ostatně to můžete udělat v Praze na Matějský a vyjde vás to levněji. Vydejte se na procházku kolem řeky a dojdete k hodinové věži, která je sice úctyhodná, ale orloji nesahá ani po kotníky. Můžete zahlédnout i zmíněné ruské kolo. Pokud budete pokračovat dojdete až k mostu, který se skládá ze dvou věží a za nímž se tyčí zdi bývalého slavného vězení. Největším zážitkem však nakonec bude krmení veverek přímo z ruky v jednom z nejznámějších kocourkovským parků. Tato atrakce je přístupná všem a zadarmo.

 

  • KUCHYNĚ 

Chápu, že hlady už šilháte a toužíte ochutnat něco z místní kuchyně. Varuji předem - nepochutnáte si. Tradičním pokrmem jsou hranolky polévané octem servírované se smaženou obalovanou rybou a jakousi hrachovou kaší. Většina dezertů je podávána s vanilkovou zmrzlinou.

Zatoužite- li si po hektickém turistickém dni odpočinout u půllitru zlatavého moku, připravte se, že cena je nemravně vysoká a kvalita tak otřesná, že by si nepochutnal ani český bezdomovec alkoholik. Hospody najdete nejsnadněji pokud se vydáte do míst, kde uvidíte velký shluk lidí. To jsou kuřáci tísnící se před hospodou kolem jednoho přeplněného popelníku. V kocourkovských hospodách platí přísný zákaz kouření. 

V přepočtu za dvě kila dostanete teplé vyčpělé pivo bez pěny.  Třetí či čtvrtý půllitr sice chutná lépe, ale ten pravděpodobně nestihnete. Již okolo jedenácté se ve většině hospod rozsvítí světla, ztichne hudba a do patnácti minut jste vykázáni personálem bez ohledu na to, zda jste stihli dopít svou teplou břečku či nikoliv.

    Pokud se vydáte do obchodu s potravinami, překvapí vás opravdu široký výběr již hotových jídel, které stačí pouze strčit do mikrovlnky či trouby. Jedná se o pokrmy všech světových kuchyní. Kocourkovské ženy neztrácejí čas vařením a hotovky jsou tak nejlepším řešením jak nakrmit rodinu.

    V obchodě nenarazíte na čerstvé droždí, vaničkový tvaroh či hrubou mouku. Celer a křen jsou takřka podpultovým zbožím. Za to po celý rok můžete zakoupit všechny druhy tropického ovoce i zeleniny. V neděli se obchody otevřou pouze na pár hodin, kdo potřebuje udělat větší nákup v supermarketu, má čas pouze do pěti, pak se nekompromisně zavře. Pro zapomětlivé poslouží takzvanérohové krámy provozovanými zejména Pákistánci. Jedná se o obdobu vietnamských obchodů s potravinami, které se tak hojně rozmohly v Čechách.

 

  • BYDLENÍ

    Jak už jste mohli pochopit Kocourkov je jedním z nejdražších měst světa a jednou z největších položek za kterou místní obyvatelé utrácejí své výplaty je bydlení. Není ničím neobvyklým, když v domě s jednou koupelnou a záchodem a notnou dávkou plísně bydlí i deset lidí a přesto každý platí víc než by zaplatil za garsonku s výhledem na Karlův most.

Hotely, pensiony i hostely jsou rovněž nákladnou položkou, proto ve snaze ušetřit, budete bydlet v páté či šesté zóně a to, co jste uskrblili, zase utratíte za metro. Netrapte se tím, stane se to každému, kdo navštíví Kocourkov poprvé. Příště už si připlatíte za ubytování v blízkosti centra.

 

 

  • DOPRAVA

    Kocourkov je hustě protkaný městskou hromadnou dopravou, a když říkám hromadnou myslím tím hromadnou. Metro bývá tak natřískané, že se vám bude dělat špatně z nedostatku vzduchu nebo ze smrdících spolucestujících kolem vás. Stále je to lepší alternativa než autobusy, ve kterých díky stále všudypřítomné zácpě promrháte polovinu své dovolené.

Kocourkov je rozdělen do několika zón a cena jízdného se vypočítává podle toho, v jakém čase a v jaké zóně se zrovna nacházíte. Nejlevnější celodenní jízdenka vyjde na pětset, pokud se chcete pohybovat po všech zónách v kterémkoliv čase, připravte si dvojnásob.

    Jestliže vám třináctimilionová metropole bude malá. Můžete se vydat prozkoumávat blízké či vzdálenější okolí Kocourkova.  Pamatujte však, že cestování vlakem je zde takřka luxusní záležitostí. Hodinová cesta vlakem je dražší než zpáteční letenka do Prahy. Pokud máte dostatek času, mám pro vás tip, jak ušetřit nějakou tu korunu.  Jak ukázal výzkum, cesta z Kocourkova do jiných větších měst ve vzdálenějším okolí vyjde levněji pokud si zakoupíte letenku přes jiné evropské metropole. Můžete letět přes Berlín či Miláno a stále to vyjde laciněji než lístek na vlak.

 

  • LIDÉ

  Ahoj zlatíčko, jak se máš? následuje polibek na obě tváře a silné objetí. Milí lidé není-liž pravda? Není. Tento rituál vás nemine pokaždé pokud se dostanete do bližšího kontaktu s usedlíky. Neustále se vás každý bude ptát, jak se vám daří i když odpověď nikoho ve skutečnosti zajímat nebude. Neberte si to příliš osobně. Pokud by Kocourkovští měli soutěžit na mistrovství světa v míře falešnosti, jsem si jistá, že by vyhráli první místo. Může se stát, že ve stejnou chvíli, kdy vás ještě stále svírají v objetí vám jednou rukou vrážejí nůž do zad. Jejich umění je tak bravurní, že se stále budete usmívat a ještě jim za to poděkujete.

    Místní ženy rozhodně neoplývají nadprůměrnou krásou za to se pyšní nadprůměrným sebevědomím, a proto kocourkovští muži často volí za manželky ženy z východní Evropy.

    Mezi zásadní kocourkovské problémy patří přistěhovalectví. Místní domorodci si stěžují na velký příliv imigrantů, kteří ničí kocourkovskou ekonomiku a připravují obyvatele o pracovní pozice. Pravdou však je, že rodilí kocourkovští pracovat nechtějí. Valná většina jich bydlí ve státních bytech, pobírá sociální dávky a hlasitě vykřikuje své xenofobní názory. Kocourkovští považují cizince spíše za zátěž a riziko, proto pravý Kocourkovan začne svůj den šálkem silné etiopské kávy, poobědvá italské panini či mexické burrito, o páté si vychutnátradiční kocourkovský čaj dovezený z Číny, Keni či Cejlonu. Večeře bývá považována za hlavní jídlo dne. Může se jednat turecký doner kebab či indickou Tikka Massalu, která je již považována za tradiční kocourkovský pokrm. Na závěr dne si správný Kocourkovan nechá načepovat polskou servírkou belgickou Stelu či australský Foster a pak už s klidem ulehá do své švédské ikeácké postele a nechává si zdát sny o tom, jak by v Kocourkově bylo bez cizinců dobře.

 

  • ZDRAVOTNÍ PÉČE

    Kocourkovské zdravotnictví se kvalitou rovná chudým africkým státům. Šance, dostat se k doktorovi ve chvíli, kdy vás něco trápí je téměř mizivá, proto s drobnostmi jako je chřipka, angína či střevní potíže se doktoři ze zásady neobtěžují. Většinu léků lze koupit na každém rohu v lékárně či marketu. Když už přeci jen se k lékaři dostanete, nejčastěji podávaným lékem je věta “Vše je v pořádku, tělo si poradí.” 

Antikoncepci bezplatně předepíše každý doktor, bez předchozího vyšetření či obeznámení se zdravotním stavem. Na výběr je široká škála produktů. Pilulky se vydávají na celý rok. Další zajímovostí je, ženy odcházejí jíž pár hodin po porodu domů.

    Pokud by vas snad na cestách po Kocourkově přepadl problém s bolavým chrupem. Doporučuji ihned zakoupit letenku třeba i první třídou a vrátit se zpět do Čech. Neodborné vytrhnutí zubu od zubaře Pákistance vyjde zhruba na sedm tisíc korun.

 

  • KVALITA ŽIVOTA

    Ač jsou zdejší platy oproti České republice velmi nadprůměrné, Kocourkované nežijí nikterak přepychovým životem. Jak už bylo zmíněno - bydlení i doprava, jsou extrémně předražené. Na tyto výdaje padne i 70% výplaty. Zdravotnictví je otřesné a víkend je pojem, který je většině místních cizích. Jedná se opravdu o luxusní záležitost mít volno v sobotu i v neděli. Pracovní den začíná mezi 9-10 a končí okolo 19:00. Tyto dny tak kocourkovští tráví pouze v posteli, na cestě a v práci. Nezbývá žádný čas pro společenský život, popřípadě rodinný život či koníčky. Není vyjímkou pracovat dvanáct hodin denně čtyři až pět dní v týdnu.

 

  • TURISTICKÝ TIP

Nejhorším dnem, kdy se do Kocourkova vydat je 25.prosince. Na první svátek vánoční nefunguje zhola nic. Nejezdí autobusy ani metro, taxi by se nepodařilo sehnat ani Harry Potterovi. Obchody, památky, restaurace i bary jsou zavřené, proto doporučuji se Kocourkovu na Boží hod úplně vyhnout.

Tak poznali jste, které místo je tím vyhlášeným Kocourkovem? Stále si myslíte, že na západě je tráva zelenější?

 

 

 

Autor: Kristýna Burgerová | pátek 5.2.2016 9:13 | karma článku: 34,29 | přečteno: 3569x
  • Další články autora

Kristýna Burgerová

Tak jsem se dočkala!

Dostat TEN prstýnek po osmi letech vztahu je jako dostat k osmnáctým narozeninám vysněnou barbínu s ohýbacími koleny.

21.12.2021 v 9:00 | Karma: 32,00 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

Jak jsem zatoužila podnikat - zase

Po obhlédnutí pracovního trhu, mě začaly opět jímat podnikatelské choutky. Přemýšlím, že možná než hledat si práci, by bylo lepší obnovit nějaký ten byznys.

27.10.2021 v 9:00 | Karma: 25,91 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

Móderní firemní kultůra

Už dorazila i do Čech. Po dvou měsících zabydlování se v Praze a obhlížení terénu = pospávání na gauči u Netflixu, jsem si řekla, že by bylo celkem fajn si najít práci.

20.10.2021 v 9:00 | Karma: 37,00 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

To by se v Česku nestalo!

Myslela jsem si, že neexistuje nic horšího než anglická byrokracie. Myslela jsem si to pouze do té doby, než jsem se přestěhovala zpátky do Čech.

13.10.2021 v 9:00 | Karma: 44,31 | Přečteno: 10390x | Diskuse| Osobní

Kristýna Burgerová

Kdo z koho aneb návrat do rodné vlasti

Pětkrát za den mě někdo seřve a dvakrát šlápnu do psího výkalu. Návrat do Čech po 8 letech. Vždyť se toho zase tolik změnit nemohlo nebo ano?

8.10.2021 v 9:00 | Karma: 42,39 | Přečteno: 7094x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5257x
Autorka knihy Holka od Big Benu. Toho času kopající se do zadku na mateřské dovolené, kde v přímém přenosu vzniká druhá kniha Matka z Dejvic, která by měla vyjít v následujícím roce. 

 

Vzhledem k nénaročnému životu prvomatky  se může stát, že se její vydání posune na rok 2038.

 

 

 

Seznam rubrik