Kdo jsme? Co jsme? Kam jdeme?

Každý z nás má světový názor. V tomto svém názoru se pohybujeme, z něho vycházíme, kdykoli o něčem přemýšlíme. Náš světový názor nám dává ukotvení ve světě, je to něco, co z nás činí naprosto jedinečné tvory, něco, co nás odlišuje od zvířat.

Co to tedy je ten světový názor, že je pro nás všechny tak důležitý? „Nikdy jsem o žádném neslyšel, jak bych mohl něco takového mít?“ tak takhle nějak by vypadala reakce mnoha lidí. Co to tedy je ten světový názor? Světový názor je soubor předpokladů, které si vytváříme o povaze světa.
Někteří předpokládají, že prvotní formou existence je hmota.
Jiní říkají, že prvotní formou existence v jejich pojetí je duch či duše, popřípadě jiná nehmotná substance.
Filozofie, aby nám pomohla odpovědět na tyto základní otázky lidské existence, pomohla formulovat několik základních otázek:

A, Co je prvotní formou existence?
( na tuto otázku můžeme odpovědět v podstatě dvěma způsoby: Bůh, bohové nebo Svět hmoty,vesmír)

B, Co je podstatou světa kolem nás?
(můžeme odpovědět, že svět vidíme jako stvořený, nebo jako hmotný svět existující nezávisle. Můžeme ho chápat jako chaotický či uspořádaný, jako hmotu nebo jako ducha).

C, Co je člověk?
( pro někoho může být vysoce složitý stroj, pro jiného stvořená bytost vytvořená k obrazu Božímu, pro dalšího výsledek či pokračující produkt evoluce – opice bez srsti, se schopností společenského uspořádání)

D, Co se s člověkem děje po smrti?
(člověk může podléhat osobnímu zániku, nebo přechází do vyššího stadia existence, nebo odchází do zásvětí, případně se reinkarnuje a vrací se zpět)

E, Jak poznáváme ? Jakým způsobem poznáváme, co je správné a co ne? / toto je velmi důležitá otázka!!!/
(Vědomí a rozumnost vyvinuly v dlouhém evolučním procesu. Další odpovědí může být, že jsme vytvořeni k obrazu Boha a tímto nadáni vědomím a rozumností se schopností rozeznat mezi dobrým a zlým).

Pokud vám tyto položené otázky připadají jednoduché a máte na ně odpovědi, vězte, že máte světový názor. S velkou pravděpodobností půjde váš světový názor, vaše filozofie, zařadit mezi existující myšlenkové proudy, k nějaké existující filozofii. Vězte však také, že mnoho lidí si velmi pravděpodobně myslí úplně něco jiného než vy..
Na druhé straně, pokud máte pocit, že na žádnou z daných otázek nelze odpovědět, aniž byste podváděli nebo páchali intelektuální sebevraždu, vězte, že i vy máte určitý světový názor – jde o formu skepticismu.
Zvu vás všechny, kteří si tuto krátkou stať přečtou a které zaujme, na procházku po krásných stezkách filozofie. Pokusím se postupně popisovat jednotlivá myšlenková stanoviska a proudy, jak nám je zanechalo myšlení minulých věků a jak k nám přešly od našich předků. Třeba to pomůže mnohým z nás si uvědomit, kdo jsme, odkud jsme přišli a kam jdeme …


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Paul Kreuz | středa 9.1.2008 22:31 | karma článku: 11,17 | přečteno: 623x