Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak psal Franz Kafka

Byl začátek září roku 1983, velmi slunečné pozdní léto a já dostal z Ústavu pro filozofii a sociologii ČSAV dopis tohoto znění: „Dobrý den, Paule, ty mě asi neznáš, ale mluvil jsem o tobě s Maximem ohledně Kafky. Podle toho, co mi Maxa řekl, ti zasílám „Povídky“. Ostatní knihy ti mohu nabídnout, jestli by ti to nevadilo, ve formě fotokopií …“ A to bylo mé první, osudové setkání s dílem velikána pražsko-německé literatury, Franze Kafky …

Musím podotknout, že za Kafkovy „Povídky“, což bylo druhé vydání v nakladatelství Odeon, jsem tehdy zaplatil 150,- Kčs, ačkoli vydavatelem byla stanovena cena na 19,- Kčs. Tato cena v tehdejším systému byla pro prodejce závazná, ale cena 150,-Kč mi nevadila, vždyť jsem přece měl Kafku !!! Setkal jsem se tak s dílem spisovatele, jež se mi stal láskou a fascinací na celý další život, a jehož dílo považuji i dnes za jedno z nejpřesnějších popisů situace, v níž se jedinec-člověk v 20. století ocitnul. (potažmo 21. století)
Čím je tedy Kafkovo dílo tak jedinečné, oslovující a pravdivé? Především vás zarazí podivná, fascinující a zneklidňující fantastičnost světa, do kterého vás Kafka uvede. Ať už se rozhodnete přečíst Proces, Zámek, Proměnu, Ameriku nebo některé z jeho povídek, ocitnete se ve světě, který odporuje logice všedního života, události jsou neuvěřitelné a fantastické, jakoby je právě někdo vytrhnul z vašeho neklidného snu. Svět Kafkových děl nepodléhá zákonům kauzality, nerespektuje časovou posloupnost událostí, není to svět naší běžné zkušenosti. Přesto však mrazivě pocítíte, že jde o svět pravdivý, o svět, v němž vládne logika snu. Autor, který takto postupoval, tomu nemohlo jít o ztvárnění vnější reality objektivním popisem. Chtěl ztvárnit svůj vnitřní svět, svůj vnitřní život, chtěl vysvětlovat něco nevysvětlitelného, chtěl vyjádřit svou úzkost.
Došla tak naplnění slova Kantova, který cituje slovo Aristotelovo:
„Když bdíme, máme společný svět, když však sníme, má každý svůj vlastní.“
Kafka svůj snový svět přivedl do literatury a sdělil nám ohromujícím, geniálním způsobem své proroctví o člověku 20. století:
„Realita se neobyčejně zkomplikovala, rozvinutá společnost a komplex toho, co v sobě tento pojem zahrnuje neobyčejně ztížily přehled a znesnadnily schopnost rozeznávat podstatné od nepodstatného. To vše je provázeno zmatením jazyků, lží, falšováním řeči a zaváděním jedince na scestí – ve jménu zájmových skupin nebo osobního prospěchu.A do toho Kafka svým dílem volá:
„A co člověk v tom všem???“

V románu Proces se Josef K., prokurista velké banky, probudí a ke svému překvapení zjistí, že je obžalován neznámým soudem – pro neznáme provinění.Začíná proces. Jelikož je však obviněný ponechán na svobodě, je v pokušení pokládat své zatčení a svůj Proces za nedůležité epizody, které se staly v jednom sychravém, nevýznamném ránu života.Když dostane hlavní hrdina telefonickou výzvu, aby se dostavil k soudu, je ještě odhodlán jakékoliv obvinění odmítnout a se svým Procesem jednou provždy skoncovat a zapomenout na něj. Jenomže Proces již nemůže vytlačit z mysli. Dostane se do těsných, dusných úřadoven soudu, ovane jej
hrůza z nekonečné zkorumpované byrokracie, doslechne se o krutých případech, jež končí smrtí obžalovaného. O jeho vlastním Procesu ví stále víc lidí, význam Procesu roste, až zaplní celý život hlavního hrdiny románu, Josefa K.
Obžalovaný se stále víc poddává neviditelnému a tajemnému soudu, poznává jeho vliv i moc, až nakonec bez odporu přijímá jeho ortel, kterým je - smrt. Josef K. je popraven v opuštěném lomu za městem, kde umírá nedůstojně, „ jako pes“.

Jaké je vysvětlení, jaký je klíč k tomuto podivnému, „snovému“ románu? Musím říct, že interpretací a vysvětlení je mnoho. Jsou interpretace politické, náboženské, mystické….a další a další. Z úcty k profesoru E. Goldstuckerovi vám nabídnu jeho vysvětlení:
„Josef K. se provinil v podstatě tím, že připustil zmechanizování svého života, že beze zbytku zapadl do strojově pravidelného dění, že se jím dal obrat o vše, co člověka dělá člověkem, že se stal součástí toho stroje a odpadl tudíž od zákona, jemuž dle Kafky každý podléhá a který se dá vyjádřit příkazem: „Buď člověkem!!!“

Tak psal Franz Kafka …




Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Paul Kreuz | úterý 18.3.2008 1:03 | karma článku: 12,40 | přečteno: 1122x
  • Další články autora

Paul Kreuz

Fiasko: jak viděl Stanislav Lem střet civilizací, střet kultur

V roce 1986 spatřilo světlo světa jedno z velkých děl světové sci-fi, román polského spisovatele Stanislava Lema Fiasko. Je to temné, pesimistické proroctví o tom, jak to dopadne, když se střetnou dva naprosto odlišné světy, dvě naprosto odlišné kultury. Předvídal velký spisovatel to, co prožíváme na počátku 21. století ve střetu dvou kultur, střetu, který podle S. Lema nemůže dopadnout dobře ... a to ani pro jednu ze stran ?

31.3.2008 v 1:15 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2270x | Diskuse| Ostatní

Paul Kreuz

Příběh vladaře Karla : školení pro současné i budoucí politiky

Janův syn Karel se ve svém životě řídil jednou důležitou zásadou. Tuto zásadu lze spatřit v jeho činech a tato zásada zní: s ničím v životě zbytečně neotálet !!! Jak se touto zásadou řídil sám Karel IV. ?

23.3.2008 v 22:26 | Karma: 33,35 | Přečteno: 2875x | Diskuse| Ostatní

Paul Kreuz

Jak maloval Hieronymus Bosch

Hieronymus Bosch byl holandský malíř, který se narodil kolem roku 1450 v brabantském Hertochenboschi a zemřel kolem roku 1516 tamtéž. Ačkoliv nejsou známy žádné spolehlivé prameny o tom, že by kamkoli během svého života cestoval, ve svém díle nám zanechal neobyčejně komplexní, neobyčejně zajímavý a neobyčejně děsivý pohled na náš svět, na náš život v něm ...

11.3.2008 v 1:02 | Karma: 18,69 | Přečteno: 1727x | Diskuse| Ostatní

Paul Kreuz

Jak odchází velikáni: Jakub Jan Ryba

Zaslechli jste někde o loňských Vánocích tóny České mše vánoční? Nebo jste se zúčastnili jejího hudebního provedení? Nebo vás dokonce tato krásná hudba provázela o Štědrém večeru? Ač Rybovo vrcholné dílo nese název Česká mše vánoční, její text byl přeložen do angličtiny, němčiny a francouzštiny, švédštiny. Dočkala se mnoha provedení v Evropě, též v Kanadě či Austrálii. Kdyby se tato fakta dověděl její autor, jistě by mu to poskytlo nesmírné zadostiučinění, kterého se mu nedostalo za jeho života. Byl totiž bezvýznamným učitelem, ač se od mládí toužil stát význačným hudebním skladatelem ...

17.2.2008 v 0:10 | Karma: 17,40 | Přečteno: 989x | Diskuse| Ostatní

Paul Kreuz

New Age: království oddělené reality

LSD, meskalin, marihuana, holotropní dýchání, prožitek vesmírné jednoty, stavy změněného vědomí – to všechno jsou prostředky, nebo spíše nástroje k prožití zvláštního stavu vědomí, které lze souhrnně nazvat filozofií New Age. Co tato zvláštní slova znamenají a je hnutí New Age filozofií, náboženstvím, nebo něčím jiným???

1.2.2008 v 20:35 | Karma: 12,39 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Pro úřední změnu pohlaví nebude nutná operace. Ústavní soud zrušil paragrafy

7. května 2024,  aktualizováno  9:04

Ústavní soud rozhodll, že operace už nadále nebude podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko bylo...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:29

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1406x
Všichni hledáme své místo v životě a na světě. I já.

Seznam rubrik