Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se žije v jeskyni?

Existuje kdesi v podzemí obrovský podzemní prostor, jakási jeskyně, která má k našemu světu barev, vůní, slunce a jasu otevřený dlouhý vchod. Není tedy od našeho světa oddělena, dá se říci, že oba tyto světy, nadzemní a podzemní, jsou vzájemně spojeny.

V té obrovské podzemní jeskyni žijí lidé, mnoho lidí, kteří jsou od svého dětství připoutaní okovy. Ty jim brání odejít ze svého místa, které jim bylo v jeskyni vyhraženo. Jsou též připoutáni na krku, takže nemohou otáčet hlavou – a tedy zaujatě pozorují výjevy, které se odehrávají na stěně jeskyně před nimi.
Vysoko a daleko vzadu za nimi je totiž postavena zeď, za kterou chodí a žijí jiní lidé. Odlesky jejich konání, jejich pohybů a jejich životů se promítají na stěnu, kterou pozorují vězni připoutaní okovy na nohou a na krku. Vězni jsou touto stínohrou zcela zaujati, neboť se jim zdá, že stínohra není samoúčelná, ale že má nějaký smysl, tuší za ní nějaký řád … a proto se mezi sebou neustále dohadují o viděném. Někteří popírají, že by měla nějaký smysl, někteří tento smysl hledají a jiní jsou o něm přesvědčeni a vášnivě o něm diskutují s ostatními vězni. Musíme mít stále na paměti, že tito jeskynní vězni nemohou pokládat za pravdivé nic jiného než to, co vidí jako stínohru na stěnách jeskyně, protože díky svému připoutání nemohou spatřit ani zídku, ani odlesky ohňů, které planou za zdí, ani lidi, žijící za touto zdí, ani náš svět plný barev, vůní, jasu, živlů, jasného slunce a noční hvězdnaté oblohy.

A náhle, jeden z vězňů, který pobýval v jeskyni už hodně dlouhou dobu, který viděl za svůj dlouhý život už hodně stínoher na stěnách a domníval se, že porozuměl viděnému …náhle je jeden z těchto vězňů zbaven pout. Může vstát, otočit hlavou, jít o kus dál a spatřit planoucí ohně za zdí. Náhle tento muž vidí předměty a věci jejichž odlesk tvořil mužův dosavadní svět, který až do této chvíle považoval za tak skutečný a o němž se domníval, že porozuměl jeho smyslu.
Nemyslíte, že muž bude řádně zmaten a bude se domnívat, že stíny viděné v jeho předchozím životě byly pravdivější než ty, které se mu ukazují teď? Nevěří svým očím, neboť nyní propuštěný vězeň jasně vidí, že celá jeho dosavadní životní zkušenost byla jen pozorováním ODLESKU světa tam za zdí. Nyní to náš propuštěný vězeň jasně vidí, a přece stále nemůže uvěřit.
A překvapením ještě není konec. Protože již přicházejí průvodci a vedou muže skrze úzký a strmý vchod do slunečního světla. Muž se poté ocitá na prostorné pláni zalité slunečním svitem, nedaleko vysokého stromu. Průvodci odcházejí a muž zůstává sám se svou zkušeností a se svými otázkami.
Nemyslíte, že tento zmatený muž se i se svou novou zkušeností bude domnívat, že zkušenost získaná v jeho dlouhém životě v jeskyni, že tuto bude považovat za opravdovější? První, co náš muž poznává, je STÍN stromu, který vidí. Vidí tento stín a říká si: „tak přece je v tomto světě něco SKUTEČNÉ…
Náš muž si nejprve musí zvyknout, aby mohl vidět věci tam nahoře. Nejprve asi bude poznávat stíny, pak samotné předměty. Pak by se mohl dívat na samotnou oblohu, hvězdy a měsíc v noci, neboť noc a stín tak důvěrně zná. Nakonec by se mohl podívat na slunce samo a pozorovat ho takové, jaké skutečně je ….



Dokud lidé žijí ve světě každodenní zkušenosti, žijí ve světě zdání a nevědí nic o pravém BYTÍ.
Materiální, smyslový svět poznáváme našimi smysly, týká se tedy smyslových jevů. Zjevné, viditelné věci jsou pomíjivé, nepravé, jsou to STÍNY V JESKYNI. Oblast pravého, autentického bytí je oblastí duchovního světa, pravé poznání se uskutečňuje pomocí „ducha“. Ten nahlíží věci v jejich podstatě – v jejich esencích. Tyto čiré esence – dokonalé předobrazy věcí jsou v oblasti pravého bytí a jsou věčné.
V podobenství o jeskyni jsou to ony VĚCI SPATŘENÉ VE SLUNEČNÍM SVĚTLE. Nad nimi je nejvyšší idea dobra a krásy, které všechny ostatní věci převyšuje a osvěcuje – SLUNCE. Slunce v podobenství je Absolutnem, Božstvím, Bohem ….




Toto je pozdrav od Platona, řeckého filozofa, jednoho z největších myslitelů v dějinách filozofie. Většina děl má podobu dialogů, vedených Sokratem jako tlumočníkem Platónových myšlenek.


Autor: Paul Kreuz | pondělí 14.1.2008 20:19 | karma článku: 11,08 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Paul Kreuz

Fiasko: jak viděl Stanislav Lem střet civilizací, střet kultur

V roce 1986 spatřilo světlo světa jedno z velkých děl světové sci-fi, román polského spisovatele Stanislava Lema Fiasko. Je to temné, pesimistické proroctví o tom, jak to dopadne, když se střetnou dva naprosto odlišné světy, dvě naprosto odlišné kultury. Předvídal velký spisovatel to, co prožíváme na počátku 21. století ve střetu dvou kultur, střetu, který podle S. Lema nemůže dopadnout dobře ... a to ani pro jednu ze stran ?

31.3.2008 v 1:15 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2270x | Diskuse| Ostatní

Paul Kreuz

Příběh vladaře Karla : školení pro současné i budoucí politiky

Janův syn Karel se ve svém životě řídil jednou důležitou zásadou. Tuto zásadu lze spatřit v jeho činech a tato zásada zní: s ničím v životě zbytečně neotálet !!! Jak se touto zásadou řídil sám Karel IV. ?

23.3.2008 v 22:26 | Karma: 33,35 | Přečteno: 2875x | Diskuse| Ostatní

Paul Kreuz

Jak psal Franz Kafka

Byl začátek září roku 1983, velmi slunečné pozdní léto a já dostal z Ústavu pro filozofii a sociologii ČSAV dopis tohoto znění: „Dobrý den, Paule, ty mě asi neznáš, ale mluvil jsem o tobě s Maximem ohledně Kafky. Podle toho, co mi Maxa řekl, ti zasílám „Povídky“. Ostatní knihy ti mohu nabídnout, jestli by ti to nevadilo, ve formě fotokopií ...“ A to bylo mé první, osudové setkání s dílem velikána pražsko-německé literatury, Franze Kafky ...

18.3.2008 v 1:03 | Karma: 12,40 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Ostatní

Paul Kreuz

Jak maloval Hieronymus Bosch

Hieronymus Bosch byl holandský malíř, který se narodil kolem roku 1450 v brabantském Hertochenboschi a zemřel kolem roku 1516 tamtéž. Ačkoliv nejsou známy žádné spolehlivé prameny o tom, že by kamkoli během svého života cestoval, ve svém díle nám zanechal neobyčejně komplexní, neobyčejně zajímavý a neobyčejně děsivý pohled na náš svět, na náš život v něm ...

11.3.2008 v 1:02 | Karma: 18,69 | Přečteno: 1727x | Diskuse| Ostatní

Paul Kreuz

Jak odchází velikáni: Jakub Jan Ryba

Zaslechli jste někde o loňských Vánocích tóny České mše vánoční? Nebo jste se zúčastnili jejího hudebního provedení? Nebo vás dokonce tato krásná hudba provázela o Štědrém večeru? Ač Rybovo vrcholné dílo nese název Česká mše vánoční, její text byl přeložen do angličtiny, němčiny a francouzštiny, švédštiny. Dočkala se mnoha provedení v Evropě, též v Kanadě či Austrálii. Kdyby se tato fakta dověděl její autor, jistě by mu to poskytlo nesmírné zadostiučinění, kterého se mu nedostalo za jeho života. Byl totiž bezvýznamným učitelem, ač se od mládí toužil stát význačným hudebním skladatelem ...

17.2.2008 v 0:10 | Karma: 17,40 | Přečteno: 989x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník s prezidentem Íránu Raísím, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  15:38

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

Doby, kdy se Česko Sudetoněmeckých sjezdů bálo, skončily, řekl velvyslanec

19. května 2024  14:58

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka řekl v neděli na sudetoněmeckém sjezdu v Augšpurku, že...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1406x
Všichni hledáme své místo v životě a na světě. I já.

Seznam rubrik