Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

Ivo Vašíček

16. 2. 2008 10:36
jedna z interpretací světa

podstata existence je pro člověka obtížně pochopitelná, proto jsou používána různá zjednodušení. New Age je širokým konceptem různých subjektivních interpretací. Lidské vnímání je opravdu značně deformováno smysly. Dříve lidé nedokázali pochopit, že země je kulatá, smysly se o tom přímo přesvědčilo zatím jen pár lidí. Dodnes většina lidí nechápe, že hmota a prostor jsou tvořeny systémem nehmotných informací. Ze své zkušenosti totiž vědí, že předměty lze držet v ruce. Smysly nelze vnímat informace o konfiguraci kvarků a jiných částic, které nejsou žádnými předměty. Většina lidí si představuje, že se při dekompozici částic dopracují k něčemu uchopitelnému.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

16. 2. 2008 10:47
čas a prostor

jsou stejnou iluzí jako hmota. Nesovisí to se žádnou filozofií či náboženstvím. Čas a prostor jsou matricí k níž mají hmotné projevy přímý. Časoprostorové vnímání nám umožňuje pracovat s hmotou a zkoumat zákonitosti hmoty. Celkový soubor informací je však širší než ten, který vnímáme prostřednictvím časoprostoru. Lze to přirovnat k tomu, že naše oči vidí záření 360-750nm což je jen nepatrný zlomek záření, které na nás nepřetržitě dopadá.

0 0
možnosti

juvel

2. 2. 2008 9:05
Rozhodující jsou pohnutky člověka

Pro New Age by se hodilo použít jednu myšlenku z knihy Jitro kouzelníků. Je do způsob jak vzít nebe útokem, zakázaným způsobem, nepoctivě, nečestně. Ovoce, které to přináší nemůže být dobré.  Jen lidé s čistými pohnutkami uzří Boha - Mat. 5:8

0 0
možnosti
M

musulman

2. 2. 2008 0:04
No, tak nějak

mi připadá, že vyznavači New Age se zaměřili pouze na jednu část reality, nějak asi nejsou schopni, nebo nechtějí akceptovat "dualitu" reality a ze svého poznávání vypustili objektivní realitu (tou ať se zabývají materialisté ?) a specializují se pouze na virtuální (subjektivní) realitu. Proč ne, každý má právo hledat si svoji cestu poznání a obohacovat tak celou kulturu.

0 0
možnosti
PR

PAVEL5

1. 2. 2008 22:09
konečně zajímavé téma

už jsem ani nedoufal, že zde něco takového uvidím... děkuji

0 0
možnosti

Paul Kreuz

1. 2. 2008 22:46
Re: konečně zajímavé téma

Já děkuji vám...za uznání. Už jsem si kladl otázku, jestli má cenu o takovýchto tématech zde na blogu psát. Potěší mě, když to někoho zaujme a zareaguje ...

0 0
možnosti

marry jane

1. 2. 2008 21:59
§§§

Zajimave tema, ovsem obavam se ze lidem bez psychedelicke zkusenosti moc nerekne. Navic je to dost jednostrane zpracovane - realita skutecne neexistuje POUZE v nasi hlave, ale objektivne a nezavisle na nas, nasem jazyku, nasem citeni. Nase smysly a nas rozum teto objektivni realite odpovidaji asi tak, jako odpovida otisk konskeho kopyta kopytu samotnemu. Existuji sice ruzne jazyky a urcite rozdily, ale je v nich obecne vic spolecneho nez rozdilneho. Jinak se ale jedna o velice slozitou otazku intersubjektivni pravdy. Doporucuji si doplnit i vzdelani z druhe strany - treba knihou Kapitoly z analyticke filosofie od Jaroslava Peregrina, ktera se zabyva analyzou jazyka, logikou a jejich vztahem k vnejsi realite.

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1406x
Všichni hledáme své místo v životě a na světě. I já.

Seznam rubrik