Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Posvátné tělo.

Tělo… nositel rozkoše… požitku… zdraví… informací. Vnímáme ho? Nebo ho spíše ignorujeme? Proč je dobré ho ctít a hýčkat? Mít k němu vztah? Je nepopiratelný fakt, že tělo máme. Proto je i přirozené se o něj dobře a s láskou starat. Jako o svoji zahrádku (muži: o svoje nové auto). Víme, že vše, co je opečováváno, dobře roste, jezdí, kvete a nese další plody. Zkuste nyní číst a podívat se, zda to, co děláte pro své auto nebo svoji zahrádku… děláte i pro sebe, pro svoje tělo.

Pro ty, kteří mají rádi auta:

Když se o své auto dobře staráte, čerpáte kvalitní palivo, doplníte včas olej, máte ty správné gumy, pravidelně s ním jezdíte a nenecháte ho stát v garáži, jede jako drak. Pokud s ním jezdíte pravidelně, ihned si všimnete, když začne něco klepat… zamíříte do servisu, protože moc dobře víte, že by se vám mohlo stát, že vás pak někde nechá ve štychu, že vás může vyšplouchnout v tu nejnevhodnější chvíli. Anebo, že když závadu necháte déle, bude to jen dražší. Prostě na tom proděláte.

Vzpomínáte na ten pocit, když vám motor zabublá, pod zadkem ucítíte jeho sílu a vy se jen blaženě zapřete, když zabere plnou silou? Víte, že se na své auto můžete spolehnout, doveze vás bezpečně kamkoliv.

Vezměte si, jak rychle umí reagovat, když strhnete volant, změníte směr, vždy poslechne na slovo. Klidně se otočí, když je potřeba. Dokonce má i zpátečku. Není žádná hanba změnit směr nebo vycouvat. Když prší, zapnete stěrače, někdy pomaleji a někdy rychleji, přesně tak, abyste dobře viděli. Odstraní hbitě vše, co vám znemožňuje vidění. Víte, že pokud má slabší motor, nemá smysl ho honit do kopce; víte přesně, co má vaše autíčko rádo, co mu dělá dobře... a za jakých podmínek ideálně funguje. A také víte, že můžete kdykoliv zastavit.

Co vaše tělo? Jste k němu také tak pozorní? Děláte pro něj totéž? I vaše tělo je dokonalý stroj, který potřebuje vaši pozornost. Pak vás proveze životem lehce a bez zbytečných nehod.

Může fungovat tak, jak se vám ani nesnilo... asi jako když starou škodovku vyměníte za Ferrari. A teď se zamyslete – mít Ferrari... jak bych se asi o něj staral?

Verze pro ty, kteří pečují o květiny:

Máte svoji zahrádku nebo oblíbené pokojové květiny? Pěstujete bylinky?

Musíte zasadit, zalít. Ale moc dobře víte, že tím to nekončí. Všechny rostlinky potřebují pravidelnou péči. Zalít a zkypřit, někdy přihnojit. Každá potřebuje jiné světlo, jiné podmínky. Zkoumáte a pozorujete, co které květině vyhovuje. Někdy je to alchymie. Všechny potřebují lásku. Pozornost a opečovávání. Některé nemají rády průvan, jiné zase přímé sluneční světlo. Některá pije často jiná naopak.

Pokud máte doma různé rostliny, musíte respektovat jejich jedinečnost, jejich konkrétní podmínky. Jejich čas. Víte, že po zasetí nějakou dobu trvá, než vyrostou, že nejdřív musí vyrůst, pak nasadí poupě a teprve potom vás obdarují květem a vůní. A teprve po odkvětu může přijít plod. Nejdřív malý, zelený a teprve když má dobré podmínky – slunce a teplo – stane se šťavnatým, sladkým, zralým. Jiné zase po odkvětu nějaký čas odpočívají. Nespěcháte na ně, vždyť si potřebují odpočinout.

Co uděláte, když se na zahrádce začne šířit plevel? Taková „pejřavka“, mlíčáky či nedej bože pýr? Vy víte, že by vaše rostliny zadusily. Víte, že je třeba je nekompromisně vytrhnout, i s kořeny. Víte moc dobře, že lépe se vytrhne tu a tam nějaký plevel, než když se musíte prokousat zarostlou zahrádkou. Víte, kolik času pak musíte obnově zahrádky věnovat, kolik dřiny a úsilí vás to bude stát. Taky víte, že lépe se plevel trhá po dešti, když je půda měkká, než když je udusaná a vyschlá.

Jak pečujete o sebe? Znáte svoje jedinečné potřeby? Nebo si škodíte stravou, která vám nedělá dobře? Vnímáte přicházející nemoc nebo ji řešíte práškem? Necháváte v sobě růst myšlenky, které vás otravují? Zůstáváte obklopeni lidmi, kteří vás dusí?

Jak byste se starali o tu nejvzácnější a nejchoulostivější květinu?

Mohla bych uvést mnoho dalších námětů, na kterých je vidět, čemu dáváme přednost. Například takoví pejskaři… často má jejich miláček daleko lepší servis, než si majitelé dopřejí sobě. Jejich zvířata běhají s větrem o závod a oni samotní stěží vyjdou po schodech.

Jedna věc je toto vše pochopit, vědět… a druhá je skutečně konat. Udělat pro své tělo, pro sebe to nejlepší. Ale kdo jiný než vy… to může udělat? Vlastně to všichni víme… tak co nám brání… proč se nevnímáme, proč se o sebe nestaráme alespoň tak, jako o své auto anebo o svoji zahrádku?

Jsou snad důležitější věci než naše tělo, ve kterém žijeme? To nevyměníte za novější model, ani nezasadíte nové semínko.

Co tedy se sebou? „Chci o sebe pečovat, ale jak na to?“ říkáte si možná.

Tomuto tématu se budu věnovat na podzimních akcích.

Teď stačí, když se naplno rozhodnete, že chcete. Že vaše tělo JE důležité. Že VY jste důležití. To je první krok.

Autor: Magda Křepelková | středa 30.7.2014 8:16 | karma článku: 5,63 | přečteno: 357x
  • Další články autora

Magda Křepelková

Láska a moudrost

„Vím, že to není muž pro mě..., ale když já ho tak miluju...“ Je vám to povědomé? Jako by nás tato věta zbavovala zodpovědnosti. Ale my si tvoříme svůj život. A jen my samy jsme zodpovědné za to, jak ho prožijeme... jak naplníme svoje sny, touhy... Nelze se touto větou nechat vláčet životem.

15.1.2015 v 10:59 | Karma: 6,87 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Služba a sobectví.

V mnohých knihách čtu, jak moc je naplňující, když nemyslíme jen na sebe. Sama jsem se ve svém životě zaměřila na službu... a mohu všechna ta slova jen potvrdit. Když moje žití nebo práce někoho obohatí... jsem naplněná, šťastná, spokojená tak hluboce, jak jsem si to dřív neuměla ani představit. Nejlepší texty nebo terapeutickou práci vytvořím tehdy, když se totálně ponořím do procesu a skutečně mě zajímá, co ten dotyčný člověk potřebuje. Někdy se při práci otevře více témat a já si dělám poznámky, ke kterým se pak vracím a na jejich základě píšu. Pak vím, že píšu pro skutečné lidi a ne jen nějaké svoje teorie. Když pak přijde reakce třeba jednoho človíčka, jak mu ten text pomohl... vím, že jsem dobře. Že tohle je ono. Že tohle má smysl... je to pocit, který mě hluboce sytí a uspokojuje. To samé cítím při vytváření textů pro lidi přihlášené na mých stránkách k odběru textů.

6.1.2015 v 21:11 | Karma: 7,97 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Moje dcery a škatulky

Jako průzkumník podvědomí musím uznat, že náš mozek je sakra rychlej. Ale taky omezenej, přesněji omezující. A to je nutné mít stále na paměti. Mám na mysli naše okamžité posuzování a třídění. Jakýkoliv obraz, vjem, který zahlédneme, třebas jen koutkem oka, náš mozek bleskurychle potřebuje zařadit. Reaguje na základě zkušeností, vzpomínek, nálady, výchovy, informací vložených rodiči i dalšími lidmi. Reaguje na základě toho, co už zná. A my mu automaticky věříme. Zaznamenáme obraz a vyhodnotíme ho. Nepátráme po tom, na jakém základě jsme ho ohodnotili. Často bychom byli velmi překvapeni.

16.12.2014 v 12:37 | Karma: 9,51 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Realita nebo virtuální svět?

Žijeme v době velmi elektronické. S možnostmi, o kterých se nám dřív ani nezdálo. No, má to své pro i proti. Nedávno jsem jela se Student Agency. Seděla jsem vzadu uprostřed. Odzadu to byl pohled jako ze scifi filmu, pravda, 20 let starého... Sedadla, před nimi obrazovka. Sedící zírají na obrazovku, na uších sluchátka. Zabíjejí čas přesunu. Seznamování? Povídání si mezi lidmi? Pozorování cesty? Ani náhodou. Jen virtuální realita. Možná novější verze je pohled do notebooků, moderní styl práce často bez hlubšího smyslu... nestíháte? Normálka... kolem vás dalších 50 a více lidí? Normálka... Máte z toho psychické potíže?... Normálka.

23.10.2014 v 20:07 | Karma: 14,32 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Co nás živí?

Naše zdraví není jen otázka těla, fyzična. Žijeme život, zažíváme mnoho situací, prožíváme – anebo přežíváme. Už víme, že je třeba i psychické zdraví. Nelze oddělit jednu část od druhé, všechna témata se navzájem prolínají a souvisejí. Je to dar člověka i jeho života. Jakmile jedna oblast jde silně do háje, ovlivní to i další oblasti. A tudíž i naše – vaše zdraví. Chceme být zdraví? Věřím, že ano. Takže – začneme se zabývat tělem. Co potřebujeme ke svému zdraví? Jistě kvalitní výživu. Ale co všechno je naší výživou? Týká se to pouze jídla? Ani náhodou! Ale přesto jídlem začneme.

10.10.2014 v 22:32 | Karma: 8,70 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Zabývám se psychosomatickou. Podporuji lidi se sebedestrukčními programy, bulimie, anorexie a další. Lidi, kteří už chtějí změnu. Jsem autorkou tří knih,"Příběh ženy", "Tanec divošky" a "Světlem sama sobě." - všechny jsou na téma ženského vnitřního světa. Více na www.magdakrepelkova.cz

Seznam rubrik