Peníze nebo život?

A proč ne oboje?Sedíme u luxusního stolečku stylové restaurace. S mladým velmi úspěšným mužem debatíme o penězích. Pochopila jsem, že se mu velmi daří a najednou se lekl, aby ho peníze nezkazily.Miluju peníze. Neznám jasnější a transparentnější učitele. Je na ně tolik názorů, kolik je lidí. Osobně musím říct, že hlavně když se setkám s duchovním člověkem, tak mě velmi zajímá, jak je porovnaný s hmotou. Jestli jen přežívá nebo si může dovolit cestovat…prostě cokoliv chce. Ano, může si dovolit? Čeština je vskutku úžasná.

Peníze nám velmi transparentně ukazují - co si skutečně dovolujeme. Jsou tak nádherným zhmotněním toho, co si myslíme, že asi neznám jasnější a rychlejší ukazatel.
Jejich kouzlo je v tom, že je prostě stále potřebujeme. Dostatek peněz nám umožňuje větší svobodu, rozšiřuje možnosti. Nedostatek nás dovede k základu naší existence, k uvědomění, co skutečně k životu potřebujeme. Je to dobré stabilní dno, od kterého se můžeme odrazit.
Mnoho let jsem pracovala na poště. V rukách se mi protočilo mnoho bankovek. Vytvořila jsem si k nim vztah jako k pracovnímu materiálu. A přitom mě neskutečně učily být v přítomnosti, protože v okamžiku nepozornosti jsem prostě o nějaké přišla. Což jsem pak musela uhradit ze svého. Byl to pracovní materiál, který jsem ale musela vnímat s respektem. Viděla jsem mnoho finančních příběhů lidí.
Věřím tomu, že vesmír (i bůh) nám přeje hojnost. Není jediný důvod, proč bychom měli trpět, proč bychom měli strádat…Jediné, co k tomu potřebujeme, propustit všechna zarytá přesvědčení, všechny omezující programy, myšlenky, které mluví proti hojnosti.
A to je práce. Je to obrovská práce. Protože teprve když s tím začnete, tak zjistíte, kolik různých protipeněžních návyků máte. Mnoho na vás řeknou vaše slova. Vaše činy jdou poté ruku v ruce. Je tolik lidí, kteří si stěžují, ale přitom neudělají ani krok jinam. Jejich myšlené je tak omezené, že prostě nedokážou vidět možnosti. A i když jim je řeknete, tak je ihned odmítnou. Peníze nejsou ani dobré ani špatné. Prostě tu jsou. Žádná doba není špatná. V každé době někdo prorazil, naopak čím méně práce je, tím více to lidi vede, nutí najít něco, co by sami vytvořili. A nevadí, že hned nevíte co, jde o to jen sebrat všechnu odvahu a podívat se celou situaci jinak. Dovolit si uvažovat tak, že vždy jsou nějaké možnosti. Rozšířit svoje myšlení. V naší společnosti se tak daří strachu. Je všude, jakmile zapnete tv, otevřete noviny…skutečně jste přesvědčeni, že se kolem vás dějí jen negativní věci? Čí je to vlastně život, který vám je předkládán? Vždycky máte volbu.
Peníze ještě nezkazili nikoho, kdo by určitého démona v sobě již neměl. Jen ho urychlily a vytáhly na světlo. Peníze vám vytáhnou stoprocentně všechny existenční strachy. Všechny strachy. Buď že je nemáte nebo že o ně přijdete. Proto je jejich úloha tak skvělá. Čím více se ve svém životě zbavíte strachu, tím svobodněji můžete žít.
Ukazují, co si o sobě myslíte, jak si sami sebe vážíte. Nakolik se dovedete ocenit. Jsou přímým obrazem vaší sebedůvěry. Miluji ten pocit, že moje cena stoupá. A nemám s tím problém říct si o částku za svoji práci. A vím, že neodmítnu člověka, který prostě nemůže dát tolik, kolik je moje taxa. Vím, že příjde jiný, který dá víc. Vím, že neodmítnu studentku, která je teď bez peněz a potřebuje moje povzbuzující slovo. To vše mi dovoluje moje cena. Mám ráda smluvní ceny, kdy já navrhnu částku a diskutujeme o ní. Lidi nejsou zvyklí mluvit o penězích, to už víc promluví o sexu, o intimitě, ale svých financích? Pro mě je důležité, abychom oba cítili rovnováhu. Je důležité umět investovat do sebe, do svého vývoje. Když pustím, zase přijdou. Nedržet, nesedět na penězích. Jsou živé, je to výměnné platidlo. Já investuji svůj čas, odvahu, schopnosti, sebe. Dávám vždy, vše co mám.
Jedna moje klientka mi při mé ceně řekla. „je to pro mě hodně, ale já ti to chci dát, protože si moc přeju, abys tuhle práci mohla dělat.“
Pokud ve vás tento text vzbuzuje odpor, můžete se místo reakce na moji osobu podívat, co přesně vás dráždí. Která věta je vám proti srsti. Tam můžete najít vaše vlastní přesvědčení, které vás osobně omezuje. Jedno z praktických cvičení, jak svá nastavení změnit je praktikování vděčnosti. Když svoji pozornost přesunete k prožívání vděčnosti za vše, co máte, nezbyde vám prostor pro naříkání. Což je fajn, protože je snadnější mozek zaměstnat něčím jiným než ho úplně vypnout.
Nemusíte si vybírat, jestli peníze nebo život, lásku. Můžete mít vše. Nic si totiž neodporuje. Můžete milovat lidi, peníze, příležitosti. A to vše můžete vložit naprosto cele do svého žití. Milujte i sebe, protože odtamtud všechno vaše konání pochází. Vyberte si život. Bohatý život. Skutečně bohatý život. A to je i není o penězích.
Čeština je stejně úžasný jazyk plný jinotajů.:-)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Magda Křepelková | čtvrtek 22.8.2013 10:21 | karma článku: 19,32 | přečteno: 1742x
  • Další články autora

Magda Křepelková

Láska a moudrost

15.1.2015 v 10:59 | Karma: 6,87

Magda Křepelková

Služba a sobectví.

6.1.2015 v 21:11 | Karma: 7,97

Magda Křepelková

Moje dcery a škatulky

16.12.2014 v 12:37 | Karma: 9,51

Magda Křepelková

Realita nebo virtuální svět?

23.10.2014 v 20:07 | Karma: 14,32

Magda Křepelková

Co nás živí?

10.10.2014 v 22:32 | Karma: 8,70