Tomáš a Červená Karkulka

Někdy se člověk dostane do situace, kdy je svými nebo cizími ratolestmi přinucen k přednesu nové, originální pohádky, a to spatra. A protože nejste ani Erben, ani bratři Grimmové, a vaše fantazie je po celodenním shonu na bodu mrazu, nezbývá než provést rychlou kompilaci dvou či více známých příběhů.

primadvd.cz

Červená Karkulka žila s maminkou na ostrově Sodor. Jednoho dne maminka povídá: "Karkulko, babička má dnes narozeniny. Připravila jsem jí košíček, jsou v něm dobroty, které má ráda. Bábovka, šunka a červené víno. Běž a dones jí ho. Ale to ti povídám: ne abys šla přes les a přelézala trať! Uvidí tě tlustý kontrolor a napaří ti pokutu, až zčernáš. Jdi pěkně po silnici přes Wellford, tam je ta lávka přes trať u zastávky, tam se ti nic nestane."

"Ano maminko," povídá Červená Karkulka a vydala se na cestu. Jenže Karkulka byla tuze líná. Babička bydlela na samotě, daleko za vesničkou Wellford, a po silnici to byla zacházka skoro kilometr. A tak se Karkulka přes maminčino nabádání vydala lesem k mýtince, kde trať riskantně přecházeli vyvrhelové, často dělníci ze zámoří.

Karkulka byla sice líná, ale ne nezodpovědná. Když přišla k trati, dobře se na obě strany rozhlédla, jestli nejede vlak, a když usoudila, že nejdede, vkročila na násep. Jenže v tom se ozvalo táhlé zahoukání: "Húúúúú" - to se blížil Tomáš se svými vagóny Annie a Clarabel. Karkulka se lekla, klopýtla (nebyla to její tělesná vada, normálně neklopýtala, nanejvýš trochu kulhala), upustila košíček a skutálela se dolů z náspu.

Tomáš se přihnal, ničeho si nevšiml a košíček nabral. Bábovka skončila na jednom nárazníku, rozbitá láhev vína na druhém a šunka mu uvízla za komínem. Karkulka to všechno sledovala zpod pešunku a do očí se jí draly slzy. Dopotácela se na mýtinku, sedla na pařez a dala se do usedavého pláče. "Co já si teď nešťastná počnu?"

Jak tak plakala, šel kolem vlk. Kouká na Karkulku a povídá: "Copak se ti Karkulko přihodilo?". Karkulka mu všechno vylíčila a dál usedavě plakala, až ji šminky tekly po tvářích. Na rozdíl od vžitých předsudků byl vlk v podstatě dobrák. "Víš co?", povídá, "řekni, že jsem tě přepadl a košíček ti ukrad." "To myslíš vážně?" zaptala se Karkulka s dojetím v hlase. "Jasně", odpověděl vlk a na důkaz přátelství se jí zahryzl do lýtka.

Mezitím dojížděl Tomáš na Knapfordské nádraží. Stáli tam u perónů právě přpravení James a Gordon. Gordon s rychlíkem a James, jak jinak než se smíšeným, zrychleným, osobním vlakem. Jakmile uviděli Tomáše, dali se oba do hurónského smíchu. "Čemu se smějete?", ptá se Tomáš. "Čemu?" vyhrkli najednou James a Gordon. "Podívej se na sebe, jak vypadáš! Co je to za parádu? To je nějaká nová móda?" chechtali se ti dva, až se jim rošty natřásaly.

Tomáš se podíval a zjistil, že mají pravdu. Když mu odpojili vagóny, dojel smutně do depa a povídá tlustému kontrolórovi: "Pane, asi jsem někoho přejel. Jinak si nedovedu vysvětlit, že mám za komínem šunku." Tlustý kontrolór si Tomáše prohlédl, chvilku se zamyslel a pak povídá: "Hm, hm, to je moc divné. Nemáme žádné hlášení, že by někoho srazil vlak. Ale slyšel jsem, že poblíž Wellfordu se dnes stala podivná příhoda. Vlk prý přepadl Červenou Karkulku a sežral ji košíček s dobrotama, které měla pro svoji babičku." Tomáš se zhrozil: "Tak to jsem asi přejel toho vlka! Achich achich, já nešťastník!"

Ale vraťme se zpět do Springtonu, kde bydlela Karkulka se svoji maminkou. Když se vrátila domů a vylíčila mamince, co se jí stalo, příhoda se brzy roznesla po celém městečku. Místní kluci se velice rozčílili, vzali sekery, vidle, zkrátka kdo co našel, a vydali se do lesa hledat vlka, aby nebohou Karkulku pomstili. Jenže vlk byl sice dobrák, ale nebyl hlupák. Celý den zůstal zalezlý a nevystrčil ani čenich. Kluci došli až do Wellfordu s nepořízenou. Tak se aspoň zastavili v místním hostinci s podivným názvem "The twa dogs" a dali si pár paňáků pravé skotské whisky říznuté několika lágry z Knapfordského local brewery. Cestou zpátky vydávali takový kravál, že nepotkali ani veverku, natož vlka. Když přišli domů, zpráva o tom, že vlk zmizel beze stopy, se rychle roznesla po celém ostrově Sodor.

Druhý den vyjel Tomáš velice sklesle z depa. Na nádraží potkal Emily a ta si jenom odfrkla: "Myslela jsem si, Tomáši, že jsi taková něžná, citlivá mašinka. Nikdy by mě nenapadlo, že klidně přejedeš chudáka vlka." a odjela se svým vlakem, aniž by se s Tomášem rozloučila. Tomáš byl skleslý ještě více. Pomalu bafal se svým courákem do Wellfordu a i ty jeho věrné vagónky, Annie a Clarabel, se mu zdály že s ním nemluví, vypovídají službu a dělají naschvály, ke kterým se jinak uchylují pouze tupé vagóny na uhlí a kámen.

Jak tak jede lesem, najednou kouká a on si to tam vykračuje vlk. "No to není možné!" řekl Tomáš a zastavil u semafóru. "Vlku, co tady děláš? Ty nejsi přejetý?", povídá. Vlk se jen usmál a říká: "Ahoj Tomáši, proč bych měl být přejetý?" A Tomáš mu vylíčil celou příhodu a zeptal se, jak je tedy možné, že se obsah Karkulčina košíčku, který vlk celý sežral, ocitl na jeho komíně a náraznících. To přece nedává smysl, aby se koza nažrala a vlk zůstal celý, nebo jak se to říká? Vlk se pousmál a usoudil, že se z tohodle už nevykroutí a tak Tomášovi vysvětlil, jak to celé bylo. Tomášovi se móóóc ulevilo. Byl tak rád, že vlkovi hvízdal na pozdrav ještě daleko za Wellfordem a když přijel večer zpět do depa, hned všechno radostně vyprávěl tlustému kontrolórovi.

"Tak vidíš, Tomáši", povídá tlustý kontrolór, "zase se jednou ukázalo, že jsi velice užitečná mašinka."

Zkompilováno ve Vlašimi, 21.2.2009

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Krejčíř | pondělí 30.3.2009 13:00 | karma článku: 13,14 | přečteno: 1707x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Rusko útočilo na ukrajinskou energetiku, poškodilo tři tepelné elektrárny

8. května 2024  7:09,  aktualizováno  7:57

Ruský vzdušný útok v noci na středu vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl jejich...

Jedenáctý nejteplejší měsíc v řadě. Duben opět trhal historické rekordy

8. května 2024  7:44

Letošní duben se jako 11. měsíc v řadě stal nejteplejším v historii měření. Podle meteorologické...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.