Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak u nás přestali prodávat davelské uzeniny

Před časem, není tomu tak dávno, maximálně rok nebo dva, u nás otevřeli malé lahůdky. Sortiment měli široký od uzenin po sladkosti. A právě o těch uzeninách měli všude cedule hrdě hlásající "Zde prodáváme uzeniny z Davle".

Reznictvi a uzenarstvi U DOLEJSICHDavle

A teď už to jasně vypadá, že tu dělám reklamu nějakému řezníkovi. Ve skutečnosti je to ale naopak. Cílem článku je udělat antireklamu podniku, který se zachoval jako to zmíněné lahůdkářství. Podnik, který kritizuji, ovšem nejmenuji. Nicméně původ uzenin, o kterých celý tento příběh je, je celkem klíčový, a udat ho musím. Bez toho by to mělo ještě menší pointu, než to bude mít. A pokud tím dotyčnému pánovi udělám reklamu, pak myslím, že si ji i zaslouží.

Nuže tedy, uzeniny z Davle. Vypadaly celkem lákavě. Poprvé jsem je vyzkoušel, když jsem byl přizván na dětský táborák. Zakoupil jsem pár davelských buřtů a nelitoval jsem. Litoval jsem ty chudáky, co si k táboráku pořídili plastový buřty z Lidlu.

Povzbuzen tímto úspěchem, zakoupil jsem ve zmíněném lahůdkářství ještě pár davelských produktů a vždy to bylo velmi dobré. Nikdy jsem nelitoval, i když ceny zboží byly o malinko vyšší, než za obdobné výrobky v jiných prodejnách. Za kvalitu si rád připlatím.

Posléze jsem se o davelských uzeninách zmínil několika známým a zjistil jsem, že je to řeznictví poměrně věhlasné a každý si ho chválil. Jeden kolega dokonce zajásal, že máme prodejnu těchto dobrot tak blízko, a že se tam určitě brzo vypraví.

Nedávno jsem do našeho lahůdkářství opět zavítal, abych koupil nějakou tu dobrou šunčičku domů na večeři. Kupodivu děti ani žena nebyly z uzenářského produktu nijak nadšeny, a ani já jsem neseznal, že by byl nějaké výjimečné chuti. Inu což, říkal jsem si, i mistr tesař se někdy utne.

Ovšem rozuzlení šunkové záhady přinesl až včerejší den. Zmíněný kolega mě vyzval, abych mu ukázal, kde ta prodejna přesně je. Šel jsem tam tedy s ním. Po krátkém rozhovoru s prodávajícími vyšlo najevo, že davelské uzeniny zde již neprodávají. Pravda, na ceně zboží to nijak poznat nebylo, ale na kvalitě a chuti ano.

A proč to vlastně píšu? Abyste se mi mohli posmívat, jak jsem se nechal napálit? To samozřejmě taky, a doufám že zdejším prudičům nezkazím náladu ujištěním, že těch pár korun, co jsem utratil za hnusnou šunku, mi může být ukradených.

Hlavní důvod ovšem je postesknutí si nad praktikami našich živnostníků. Aby nalákali zákazníky, nabídnou kvalitní zboží. Když zákazník otupí a poleví v pozornosti, zboží vymění za brak a prodávají vesele za stejné ceny. Nebo, abych jim nekřivdil, ho zlevní. Čímž si zase dělají oko, heleďte, brali jsme drahé uzeniny, ale teď máme stejně dobré a levnější. Obojí je podraz.

(A málem bych zapomněl, taková docela zajímavá věc - původ uzenin, které dnes prodávají, již nijak neinzerují, a ani se nějak neměli k tomu nám ho sdělit - ne, že bychom to nějak nutně museli vědět :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Krejčíř | čtvrtek 28.1.2010 8:30 | karma článku: 29,38 | přečteno: 6581x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2177x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.