Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klimatická hysterie

V případě hysterie okolo klimatických změn patřím spíše ke skeptikům. Jako takový jsem jedním z těch, kdo se obává zneužití procesů, které mají sice svůj díl zčásti též v antropogenním a industriálním působení současné lidské společnosti, ale více pak v přírodních cyklech, které se čas od času v historii Země i historii lidstva prostě opakují a různě kombinují.

Dle mého názoru je třeba se především připravit na adaptaci na změny vnějších podmínek a ne nesmyslně propagovat některé technologie, které jsou sice dobrým byznysem pro některé, ale lidstvu, naší společnosti a v podstatě ani žádnému jedinci (vyjma ovšem některých) toho moc nepřináší. Podívejme se např. na to, co jsme již způsobili za škody neuvážlivou propagací a protěžováním energie větru, biopaliv, fotovoltaiky a upřednostňováním energetických plodin a jak dlouho poneseme negativní následky tohoto nedomyšleného přístupu. Tím ale samozřejmě nikterak nezpochybňuji trvalou nutnost hospodárně a citlivě zacházet se všemi přírodními zdroji a omezovat především energetické využívání fosilních paliv a využívat smysluplně alternativní zdroje energie.

Vezměme rozum do hrsti a nenechme si vnucovat něčí, leckdy důmyslně zakryté zájmy.  Hodnoťme situaci střízlivě stejně tak jako přední světový pedolog a půdní fyzik profesor Miroslav Kutílek ve své knize „Racionálně o globálním oteplování“.  Země je složitý mechanismus, který se neustále vyvíjí a my máme ještě veliké rezervy v poznání všech přírodních procesů a jejich souvislostí. Co nejméně do nich zasahujme a co nejvíce se je snažme pochopit a respektovat. Naše šance není v násilném a nekonečném přetváření okolního světa, ale v citlivém přizpůsobení. Nenechme se v Kodani, v Mexiku a ani nikde jinde strhnout k environmentálnímu a politickému populismu. Doplatili bychom na to. Neporoučejme opět větru a dešti, ale buďme zvídaví a pokorní.

Michael Jackson při přípravě koncertního turné, které se bohužel již nikdy neuskuteční, několikrát prohlásil, že naše planeta je nemocná a že ji musíme zachránit.  K čemu nám ale bude zavedení velice sporného (pro některé ale velice lukrativního) byznysu, kterým by byl bezesporu celosvětový trh s uhlíkem či jeho ukládání do geologických struktur, když nedokážeme zastavit takový nesmysl, jako je kácení tropických a subtropických pralesů a místo nich pěstování energetických plodin jako zdroj pro výrobu biopaliv.

Nedokážeme anebo dokonce snad ani nechceme využívat technologie snižující závislost lidstva na fosilních zdrojích (především ropy), protože by klesly zisky těch, kteří tyto zdroje vlastní, kteří je distribuují a kteří nám prodávají technologie založené na jejich používání. Neustále zvyšujeme výrobu aut a přitom po železničních tratích jezdí prázdné vlaky.

Za pomoci dotací pěstujeme a vyrábíme zemědělské produkty, které pak s patřičnou publicitou likvidujeme. Anebo už na zemědělské půdě vůbec potraviny nepěstujeme, protože se přece vyplatí osít a sklidit tzv. energetické plodiny (samozřejmě opět tučně dotované nesmyslnou „zelenou“ ideologií) – i když díky tomu postupně přicházíme o  nejcennější a především neobnovitelný přírodní zdroj, kterým je půda. A takto bychom mohli pokračovat dál a dál.

Naše planeta není nemocná, nemocní jsme my lidé. Miliarda dětí této planety hladoví, stamiliony jich nemá přístup k pitné vodě, neumíme si poradit s takovými banalitami jako jsou „ptačí“, „prasečí“ a bůhví jaké ještě další chřipky či jiné choroby. A celá řada z nás ztrácí postupně schopnost racionálně uvažovat.

Světový trh s uhlíkem nikoho z těch, co hladoví, nenakrmí, nikoho z těch, kdo žízní, nenapojí a nikoho z nemocných neuzdraví. Pouze zhorší jejich už tak leckdy beznadějnou situaci. My ale budeme mít novou modlu, které budeme přinášet oběti. A budeme se tak moci vymlouvat, že přece máme mnohem náročnější poslání, než hojit „bolístky“ těch slabých a zavržených.

A cože je tím posláním? No přece zastavení či usměrňování klimatických změn, které ale vždy byly, jsou a vždy budou nedílnou součástí globálního metabolismu Země. A žádná Kodaň s tím nic nenadělá, pouze nám nabídne novou ideologii a novou výmluvu. Jenom mám obavu, že do klimatické hysterie bylo již vloženo tolik peněz, vědecké prestiže a nadějí na dobrý byznys, že už dávno není podstatné, kdo má či nemá pravdu. Už se „těším“, jak po boji proti globálnímu oteplování začneme bojovat proti globálnímu ochlazování, když někdo vybere jiné soubory dat a začne prokazovat opak toho, co je teď „in“.

Nebylo by ale smysluplnější a především levnější dát nejprve do pořádku všechen ten nepořádek, který pácháme bezprostředně okolo nás? A který můžeme uklidit bez jakýchkoli globálních dohod a paktů? Prostě tím, že se budeme chovat skromněji a budeme víc myslet na druhé?

 

Autor: Miroslav Krejča | pátek 4.12.2009 17:44 | karma článku: 13,65 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Miroslav Krejča

Muži na správné straně

Již potřetí se uskutečnil na strakonickém hradě křest jednoho z dílů tetralogie Dušana Vávry „Muži na správné straně“.

26.9.2014 v 14:07 | Karma: 3,81 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krejča

Marťani v politice

Když si procházím sliby některých kandidátů do Senátu, téměř vždy mě něco překvapí. V tom okamžiku považuji dotyčného (nebo dotyčnou, abych byl genderově korektní) tak trochu za Marťana, který omylem přistál na planetě Zemi a nedaří se mu zorientovat se a pochopit náš systém.

24.9.2014 v 14:04 | Karma: 5,47 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krejča

Dilema

Tak si tak říkám, co je pro nás, pro Českou republiku, pro její občany, větší hrozba, větší riziko.

22.9.2014 v 14:04 | Karma: 8,31 | Přečteno: 335x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krejča

Kladivo na pacienty

Česká lékařská komora chce uzákonit to, že lékař může odmítnout starat se o svého pacienta a vyřadit ho ze své kartotéky.

10.9.2014 v 14:12 | Karma: 18,71 | Přečteno: 989x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krejča

Spravedlivý proces nebo politický lynč?

Otta Chaloupka stanul ve středu 3. září, v den svých narozenin, před Městským soudem pro Prahu 1 za výroky učiněné v souvislosti s brutálním napadením manželské dvojice v Duchcově v loňském roce tlupou romských násilníků.

9.9.2014 v 18:10 | Karma: 29,74 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 630x
Senátor
www.miroslavkrejca.cz

Seznam rubrik