Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportéři ČT – trochu matení veřejnosti.

V pondělním pořadu Reportéři ČT (dne 22. 6. 2009) byl publikován případ nešťastných manželů z Prahy 10, kdy jejich právní předchůdkyně (matka jednoho z nich) těsně před listopadem 1989  - bezpochyby po obvyklém nátlaku vytvořeném nepříznivou situací soukromých vlastníků domů, „darovala“ svůj dům ve Francouzské ulici státu, resp. tehdejší mládežnické organizaci Socialistického svazu mladých.

Po změně politických právních poměrů se manželé žalobou u obvodního soudu domáhali vrácení domu v restituci. Výsledek tohoto sporu byl interpretován v pořadu způsobem, který mohl zmást veřejnost. Žaloba na vrácení domu v restituci totiž byla soudem zamítnuta, a zamítnutí potvrdil, jak bylo v pořadu uvedeno, i odvolací Městský soud v Praze. Vůbec není rozhodné, a obávám se, že tato skutečnost nebyla v pořadu náležitě objasněna, z jakého důvodu žaloba na vrácení domu byla zamítnuta: podle postižených manželů mělo být v rozsudku uvedeno, že vlastně dům nikdy na stát nepřešel, a že tedy k restituci není žádný důvod. Avšak, a to se mi zdá na celé věci podstatné, odůvodnění rozsudku nemá žádnou právní závažnost(dokonce ani odůvodnění nálezu Ústavního soudu, přestože se mnozí domnívají opak) a nemá žádný vliv na právní postavení účastníků sporu. V celé věci bylo podstatné, že restituční nárok byl soudem zamítnut.

Z pořadu nebylo patrné, zda již v této době byli manželé zastoupeni advokátem. Pokud ano, dopustil se jejich advokát zásadní chyby, která se bohužel negativně projevila v jejich vztahu k předmětné nemovitosti. Po zamítnutí restitučních nároků měli, a bezpochyby by to zkušený advokát okamžitě udělal, podat žalobu na určení, že jsou vlastníky předmětného domu, neboť jen takovýto rozsudek byl mohl vést k tomu, že by v katastru nemovitostí byli znovu zapsáni jako vlastníci, na místo dosud tam zapsaného českého státu. Zápis v katastru nemovitostí je totiž určující pro určení toho, kdo je ve skutečnosti vlastníkem, a je-li v katastru nemovitostí zapsán někdo jiný,  než ten, kdo se považuje za vlastníka nemovitosti, musí o tom, právě na základě žaloby na určení vlastnictví nemovitosti, rozhodnout soud. Jestliže taková určovací žaloba nebyla podána, není celý problém, který později nastal, vinou české justice, ale obávám se, že   z pořadu mohl divák seznati pravý opak.

To však uvedení manželé neudělali, přestože v katastru nemovitostí nebyli zapsáni jako vlastníci, stále tam byl uveden jako vlastník český stát, a spokojili se jen se zcela právně bezvýznamným odůvodněním restitučního rozsudku. Když potom žalobu na určení vlastnictví podal český stát, a soudy zaujaly jiný právní názor, než který byl uveden v odůvodnění zamítavého rozsudku v restitučním sporu, bylo na vážné problémy jaksi „zaděláno“. Soudy samozřejmě mohou zaujmout jiný názor, jak se v této věci stalo, a není na tom nic neobvyklého, nebo dokonce něco, co by diskvalifikovala českou justici, jak podle mého názoru z pořadu Reportéři ČT vyplývalo. Prakticky každodenně se účastníci domáhají svými podáními, aby soud vyslovil jiný názor, než soud předchozí,  a prakticky denně se to tak děje. Ani Ústavní soud, jak z pořadu vyplynulo, nezaujal v této věci jednoznačné stanovisko, ale zrušil rozsudek Městského soudu v Praze na základě procesních pochybení.  Navíc: Ústavní soud není „vrcholným orgánem českých soudů “, jak bylo v pořadu uvedeno, Ústavní soud totiž vůbec není součástí soustavy českých soudů, a jeho funkce je poněkud odlišná.

Poučení z celé věci je zřejmé: hodnotíme-li rozsudek soudu, zabývejme se tím, o čem soud ve skutečnosti rozhodl, nikoliv, jak své rozhodnutí odůvodnil. To má jen zcela nepatrný význam, pokud jde o směr uvažování konkrétního soudce, ale zcela nulový význam pro právní  postavení účastníků.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Křeček | úterý 23.6.2009 12:42 | karma článku: 12,24 | přečteno: 1816x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Nezakazovat islám! Jen nesdílet…

Výzvy k zákazu islámu jsou zcela nesmyslné a jen zhoršují již tak složitou a málo přehlednou situaci.

15.1.2015 v 10:00 | Karma: 26,73 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Romové 2015

Na počátku roku je vhodné zamyslet se nad problémy a otázkami na které již dlouho hledáme a nenacházíme rozumné odpovědi.

11.1.2015 v 10:55 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Lumpenkavárna a spol.

Lumpenkavárna se stala sociologicko-politologickým pojmem. Nevím sice jak zrovna toto jinak bohulibé zařízení k tomu přišlo, a už vůbec nevím proč „lumpen“ (z německého Lumpen (hadry), Marx: lumpenproletariát: část proletariátu politicky zcela neschopná a nepoužitelná...), ale budiž. Podívejme se však na to blíže.

19.11.2014 v 13:05 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Základní práva neřeší nerovnost

Otázka lidských práv je v poslední době v českých sdělovacích prostředcích velmi frekventovaná, neboť pokusy o její řešení se hodí k nejrůznějším příležitostem.

12.11.2014 v 9:10 | Karma: 16,83 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Jiný Listopad

Ve své brněnské kanceláři mám pověšenu fotografii pořízenou někdy koncem listopadu nebo na začátku prosince 1989 v sídle tehdejší Československé strany socialistické na pražském Náměstí Republiky.

9.11.2014 v 20:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik