Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nátěr vajíčkem setřený

Na něco bychom neměli zapomínat

Jsem relativně malé postavy, a tak se do mne trefit vajíčkem na  oné  „Andělské“ tribuně bylo poměrně obtížné.  Přesto jet domů pražskou  tramvají  a mít na botách  a kalhotách  něco, co po zaschnutí vypadá jako pozůstatky zvratků, není právě  to, co by  posilovalo v člověku sebevědomí,  i když  jej naopak mohlo posilovat to, že čelil zfanatizovanému davu. Celá „vajíčková“ záležitost má podle mého názoru  konsekvence, na které, jak se domnívám, by nemělo být lehce zapomenuto. A zejména by neměla být  bagatelizována a zpochybňována, jak se dnes  - kupodivu již  po několika dnech, které uplynuly od  události -  děje. Jde přece o první veřejný projev politického fanatismu po listopadu 1989 (pěkné připomenutí dvacetiletého výročí),  který  ukázal nejen stav společnosti, ale také,  jak je snadné setřít tenký nátěr právního vědomí a respektu k zákonům.

Pohled do očí některých  vrhačů nadšeně aplaudujících každý „zásah“ a řvoucích v hluku zcela nesrozumitelná hesla a nadávky,  by oprávněně mohlo vzbuzovat strach. Opravdu jen recese typu „at´ se mládí vydovádí“? Obávám se, že nikoliv. Někteří z nich by bezpochyby byli schopni mlátit nenáviděného nepřítele  a lze  zcela vyloučit i něco dalšího?  To jen proto, že, jak řekl  první z kolínských vajíčkových vrhačů, „…on lže a  my se nemohli dívat na to, jak mu lidé naslouchají“. Taková drzost,  že! Nejen, že lže – tedy rozuměno: říká něco, co my považujeme za nepravdivé, má jiný názor - a dokonce mu lidé naslouchají. Jiný názor a pozornost, kterou tento názor u jiných lidí vzbuzuje, je důvodem k fyzickému napadení.

Nemá podle mého názoru pravdu J. Hanák, pokud v sobotním Právu tvrdí, že vrhače vajíček nelze přehnaně odsuzovat, neboť mladí se „vyspí ze svých revolučních snů“. To že  jsou revoluční sny?  Jistě, z „revolučních snů“ se snad vyspali jejich starší kolegové, kteří před 50. lety, stejně jako oni dnes, nenáviděli lidi s jiným  názorem, považovali je za nositele lží, což bylo, jako dnes,  dobrým důvodem  k fyzickému násilí. A tehdy: ven ze školy, ven ze zaměstnání, ven z gruntu, z obchodu z továrny, z bytu…a jen to - v lepším případě.  Někteří z nich se probudili až do disidentských let, mnozí z nich však nikdy a nikdy také neporozuměli světu, ve kterém žijí. Nejsou jistě vhodná historizující srovnávání, ale na stranu druhou bychom se neměli mýlit: nikdy to nezačne koncentračním táborem, ale klukovskou strkanicí, kamenem do okna sekretariátu (nebo moderněji vajíčkem na schůzi politických odpůrců), mobilizací proti nebezpečí (rudému, že přátelé z ODS?), výzvami k odchodu ze země (pamatujete: před volbami v r. 2006?) a…..

Zajímavá je úvaha  A. Mitrofanova  v sobotním  Právu o vztahu ČSSD k mladým  lidem. Jistě je ČSSD zcela neztratila, jako demokracie neztratila všechny mladé lidi v r. 1948, když jejich vrstevníci  se chovali k nositelům jiných názorů jako nacisté k židům. Ale k pochopení toho, kdo dnes v naší společnosti je a kdo není  mladý  - a kdo si zaslouží či nezaslouží nenávist - velmi doporučuji přečíst si blog jakéhosi M. Brlíka (sám tvrdí, že píše „o životě v Londýně…o cestování…a  o jachtách“ – tedy jistě je kvalifikován k tomu, aby se vyjádřil k životu obyčejných lidí u nás doma) na blogu MFDNES, příznačně nazvaném  „Paroubek jako ikona generačního střetu“.  Osvíceně nedělí lidi na mladé  a staré podle věku, ale podle přístupu k životu. Staří, jejichž představitelem je právě Paroubek, „dávají přednost momentálním jistotám před  jakoukoliv formou obecného budoucího blaha“, zatímco ten mladý člověk, jehož je ČSSD obecně, a Paroubek  zvlášť,   obecným nepřítelem „ rád se učí, cestuje, poznává nové věci a uvědomuje si, že k tomu, aby se měl dobře, je potřebná kvalitní práce“.    To je analýza,  co? To je pronikavě realistický a poučný pohled na obraz české společnosti! Skoro by se chtělo mrsknout  vajíčkem….

Není právě zde ona příčina nejen ztráty právního vědomí, ale i nárůstu extremistických událostí typu „andělsko“ vajíčkové?  Podivujeme se nad složením Sněmovny 100 na 100, voličských referencí 50 na 50, rozhodování Ústavního soudu 7 ku 8 atd.atd. To je ale důsledek, nikoliv příčina problémů. Není jejich pravá příčina v tom dělení společnosti  na „mladé“ a „staré“ pana Brlíka? Na důchodce, všelijaké socky, nezaměstnané, regulované svině (oficiální pojmenovaní nájemníků od občanského sdružení Hnutí na ochranu majitelů realit),  žen s dítětem bez manžela, těch, kteří nejsou schopni pochopit, že k tomu, aby se měli dobře, je zapotřebí „kvalitní práce“ (podle definice M. Brlíka), tedy zřejmě nikoliv práce železničářů, učitelů, sklářů, prodavaček atd.atd., která zřetelně k tomu, aby se lidé měli dobře, nevede. A pak na ty správné ostatní,  tedy lidi, kteří obleky nakupují v Kapském Městě a švýcarské hodinky za 300.000.-Kč jsou podle nich jen „ konfekce, která pro mě není“,  jak se nám  nedávno svěřil jeden z manažerů Lázní Velichovky  v rubrice Síla vzhledu na stránkách Lidových novin. Naši vajíčkoví vrhači zřejmě hodlají patřit k těm druhým. Budou jistě zklamáni, ale dnes k prohlubování příkopů mezi jednotlivými částmi společnosti přispěli více, než  si můžeme dovolit….
 
Důsledek je totiž zcela zřejmý: je-li to účelné a momentálně vhodné, pak nebereme ohled na zákon  nebo dokonce na nějaké mravní principy a zásady života nebo politiky.  Obojí odhazujeme jako nepotřebné. Povrchní nátěr právního vědomí, pod nímž se společnost jeví jako společnost holdující právnímu státu, je rychle setřen. Exekuce na sociální dávky: jistě, je to velmi účelné, jak jinak dostat z těch nepřizpůsobivých socek jejich dluhy? Vajíčky demolovaná schůze demokratické politické strany? Ovšem. Za potlesku větší části novinářské obce to konečně dostali ti, kteří si to sami zavinili  a konec konců si nic jiného nezaslouží.  To jsme chtěli a to chceme? 


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stanislav Křeček | pondělí 1.6.2009 13:09 | karma článku: 17,36 | přečteno: 1749x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Nezakazovat islám! Jen nesdílet…

Výzvy k zákazu islámu jsou zcela nesmyslné a jen zhoršují již tak složitou a málo přehlednou situaci.

15.1.2015 v 10:00 | Karma: 26,73 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Romové 2015

Na počátku roku je vhodné zamyslet se nad problémy a otázkami na které již dlouho hledáme a nenacházíme rozumné odpovědi.

11.1.2015 v 10:55 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Lumpenkavárna a spol.

Lumpenkavárna se stala sociologicko-politologickým pojmem. Nevím sice jak zrovna toto jinak bohulibé zařízení k tomu přišlo, a už vůbec nevím proč „lumpen“ (z německého Lumpen (hadry), Marx: lumpenproletariát: část proletariátu politicky zcela neschopná a nepoužitelná...), ale budiž. Podívejme se však na to blíže.

19.11.2014 v 13:05 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Základní práva neřeší nerovnost

Otázka lidských práv je v poslední době v českých sdělovacích prostředcích velmi frekventovaná, neboť pokusy o její řešení se hodí k nejrůznějším příležitostem.

12.11.2014 v 9:10 | Karma: 16,83 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Jiný Listopad

Ve své brněnské kanceláři mám pověšenu fotografii pořízenou někdy koncem listopadu nebo na začátku prosince 1989 v sídle tehdejší Československé strany socialistické na pražském Náměstí Republiky.

9.11.2014 v 20:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

U Neapole bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let. Mělo 4,4 stupně

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Předčasné volby budou v Íránu na konci června. Lidé uctí památku zesnulého prezidenta

21. května 2024  6:22

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45

Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik