Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezvaný pan Alzheimer

  S úsměvem stála mezi dveřmi a pevně mě objala. "Jsem tak ráda, že tě zase vidím," řekla mírně dojatým hlasem. "Vezmi si bačkory a běž si umýt ruce, oběd už je nachystaný na stole."

  V tónu hlasu jsem stále slyšela zbytky její učitelské povahy. "Ale já se k vám přece nepřišla najíst, chci si s tebou popovídat," snažila jsem se odporovat. Vytáhla na stůl papírek s jednotlivými body, co všechno se mě má zeptat a co všechno mi má nabídnout. Zaškrtla kávu, minerálku, oběd, salát a připomněla si, že má poděkovat za přání, ukázat fotky.. Vzpomněla jsem si, jak jsem se těm "úkolovým papírkům" jako malá holka smála. Přišlo mi zbytečné a zvláštní, psát si na papír věci a úkoly, které přece člověk nemůže zapomenout. A vidíte, uběhlo pár let a už si taky občas píši připomínky na papír. Nemyslím tím jen nákupní seznam.

  "Jsi hubená jak lunt," sjede mě kritickým okem. "Co blázníš?" "Já?, to ty jsi zhubla, vždyť jsi jako párátko!" Plaše jsem se rozhlédla pečlivě uklizeným bytem, kterému už téměř devět let panuje nemoc Alzheimer. Stůl a kuchyňská linka zela prázdnotou. "To víš, všechno musíme odklidit z dosahu." Tiše jsem se zeptala, jak to zvládá. Vlídným hlasem, který mám tak ráda řekla: "Nemusíš šeptat, spí. Můžeme si v klidu dát kafe, měl by spát až do tří," řekla stejným způsobem jako to říkají maminky, když dají dítě spát. Následovala jsem její energické kroky do obývacího pokoje. Celému bytu panovalo zvláštní ticho. Zíralo na mě ze všech koutů.

  Tak přesně tady jsem se před několika lety zbytečně zdokonalovala v matematice. Snažil se o to pán, který teď ve vedlejším pokojíku spal a nevěděl, kde a kdo jsme. Ještě před devíti lety pan inženýr, starostlivý a obětavý otec. Dnes už zná jen cestu na záchod a i to někdy zcela zbytečně. Když jsem před ním stála, nevěděl kdo jsem. Nepozná vlastní dcery, vnuky a manželku vnímá jako někoho, kdo je s ním neustále. Těžko posoudit, jestli si vzpomíná, jaké krásné a naplněné manželství měli. Měli štěstí, že to byla jejich vzájemná první studentská láska, kterou stvrdili sňatkem.

  Dokáže zabloudit ve vlastním bytě, sám z něho chce odcházet, společně chodí na několikaminutové procházky ulicí, kterou nepoznává i přesto, že v ní žije několik desítek let. Nepamatuje si jména, dny, měsíce či roky. Na počátku to byla zapomnětlivost. Ta, co lidé omlouvají vysokým věkem. Ta, která je dětem k smíchu, že babička nebo dědeček nemůžou najít věci, zapomínají co chtěli říct. Věci dával na nesprávná místa, vybavoval si situace, které se staly před x lety. Co však obědval ten den, nevěděl. Roky neúprosně běžely a nemoc si postupně vzala všechno. Inteligenci, lidskou důstojnost, schopnost uvažování, psaní a čtení, logiku, soběstačnost, paměť a vzpomínky.. stal se naprosto závislým na péči okolí.

  Nemoc, která se neúprosně a bez ohlášení vplížila do jejich životů. Nemoc, která bere život nejen jemu, ale v podstatě celé rodině. Ukradla totiž "normální", aktivní život milovaného člověka. Dívám se do smutných a unavených očí člověka, který mě celý život podporuje v reálných i nereálných snech. Obdivuji a snažím se porozumět tomu, kde tahle drobná osoba bere sílu na náročnou péči o nemocného člověka. Věřím, že čerpá ze zásob trpělivosti a lásky..

  S láskou věnováno L.

Autor: Jana Delgado | úterý 1.6.2010 22:26 | karma článku: 30,70 | přečteno: 2077x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...